Αύξηση 30-40% στο άσπρο αλεύρι, τις επόμενες μέρες θα φτάσει στον καταναλωτή

Σύμφωνα με τον Κωνστ. Τσουράπα πρόεδρο των Αρτοποιών Βόλου

Νέα αύξηση της τάξης των 0,25-0,30 € το κιλό σημείωσε την Παρασκευή η τιμή του μαλακού σίτου (άσπρο αλεύρι), κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 38-40% στην τιμή των αλεύρων και αναμένεται να το δουν οι καταναλωτές, όταν το αλεύρι αυτό γίνει ψωμί τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Κωνσταντίνος Τσουράπας πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Βόλου.

Ο πρόεδρος των αρτοποιών τόνισε ότι ψωμί υπάρχει και αλεύρι για ψωμί θα συνεχίσει να υπάρχει, μέχρι να βγει η νέα σοδειά. Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι στο μαλακό σιτάρι με το οποίο παρασκευάζονται φρυγανιές, ψωμί για τοστ, κριτσίνια, κουλούρια, βουτήματα, το φύλλο για τυροπιτοειδή, τα σαμπλέ και άλλα αρτοσκευάσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουράπα, ενδέχεται να υπάρξει μια μικρή αύξηση στην τιμή του ψωμιού, γιατί η αύξηση της τιμής του μαλακού σίτου, θα συμπαρασύρει και την τιμή του σκληρού, αλλά όχι τόσο άμεσα.

Φθηνά και χωρίς θρεπτική αξία τα κατεψυγμένα ψωμιά
Ο πρόεδρος των αρτοποιών τόνισε ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα αρτοποιεία είναι η αύξηση του κόστους ενέργειας, κάτι που έχει φτάσει στα ύψη το κόστος παραγωγής του ψωμιού, επανέλαβε ότι αλεύρι υπάρχει και πρόσθεσε ότι ίσως να έχουν πρόβλημα οι αλυσίδες που χρησιμοποιούν κατεψυγμένα ψωμιά με άγνωστου τύπου αλεύρι, με αποτέλεσμα να αυξήσουν τις τιμές, όχι άμεσα, αλλά τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Τσουράπας εξήγησε ότι το συγκεκριμένο ψωμί είναι πιο φθηνό, γιατί είναι παραγωγής Μαρόκου και Αιγύπτου, πηγαίνουν σε ακριτικά μέρη που έχει μικρότερο συντελεστή ΦΠΑ και έρχονται μέσω τρίτων στα τοπικά σούπερ μάρκετ και διατίθενται στο κοινό.
“Τα ψωμιά αυτά έχουν μηδενική θρεπτική αξία και συνιστώ στον κόσμο να τα αποφεύγει, γιατί δεν έχει καμία έννοια να τρώνε ένα φθηνό ψωμί που δεν προσφέρει τίποτα στον οργανισμό, αντίθετα δημιουργεί προβλήματα μελλοντικά στην υγεία μας”, επισήμανε ο πρόεδρος των αρτοποιών.

Πολύ λίγο το μαλακό σιτάρι που παράγουμε
Ο Κων. Τσουράπας τόνισε ότι στην Ελλάδα το μαλακό σιτάρι που παράγουμε, καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών, σε αντίθεση με το σκληρό σιτάρι από το οποίο γίνεται το χωριάτικο, το προζυμένιο και το σιμιγδαλένιο κλπ., για το οποίο υπάρχει επάρκεια και γίνονται εξαγωγές κυρίως στην Ιταλία για μακαρόνια.
Ο πρόεδρος των αρτοποιών τόνισε ότι για φέτος δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, γιατί οι αγρότες έχουν σπείρει ήδη και τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν κάποια χωράφια που οι αγρότες μπορούν να σπείρουν μαλακό σιτάρι.

Συγκρατημένοι οι μύλοι
Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια συγκράτηση των μύλων να δεχτούν παραγγελίες αρτοποιών σε αλεύρι και υπάρχει πλαφόν αγορών, ενώ αρκετοί μύλοι δέχονται παραγγελίες με πληρωμή μόνο μετρητοίς, ενώ ο “αέρας” που υπήρχε πιο πριν για 2-3 εβδομάδες πλέον κόπηκε, ενώ οι μύλοι δεν ψάχνουν νέους πελάτες, με αποτέλεσμα οι αρτοποιοί να έχουν εγκλωβιστεί στους μύλους που προμηθεύονταν αλεύρι και δεν μπορούν να αλλάξουν μύλο – προμηθευτή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.