Δεν σας πιστεύουμε κ. Δήμαρχε!

Από την Κατερίνα Τσερκέζη Δημοτική σύμβουλος Δήμου Νοτίου Πηλίου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου την περασμένη Δευτέρα 10/10/16 συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου 2016. Στην τροποποίηση περιλαμβάνεται και η κατασκευή της γέφυρας του ρέματος στον Κάλαμο, η οποία είχε καταρρεύσει μετά τις πλημμύρες του περασμένου Απριλίου. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι για την κατασκευή αυτής της μικρής γέφυρας ο Δήμος δικαιολογεί το ποσό των 180.000 Ε (!) Σ’ αυτές τις 180.000 συμπεριλαμβάνεται και η επιχορήγηση από το Υπ. Εσωτερικών και το πρόγραμμα ΣΑΕ055 που είναι 50.000 Ε. Να σημειωθεί ότι από το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτήθηκαν μόνο ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και ο Δήμος Σκοπέλου. Κανένας άλλος Δήμος. Ωστόσο, σε πρόσφατη αναφορά του στον τοπικό τύπο, ο Δήμαρχος Ν.Πηλίου κ. Φουρτούνας θεώρησε, ειρωνευόμενος, ότι τα χρήματα αυτά φτάνουν μόνο για «μια ωραία δεξίωση σ’ αυτούς που ενέκριναν το ποσό».
Όμως, μπορούμε να παραδεχτούμε ότι το ποσό αυτό είναι μικρό για κάλυψη ζημιών και καταστροφών, μιας και ο Δήμος βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, λόγω των καταστροφών που υπέστησαν αρκετά χωριά της περιοχής απ’ τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Απριλίου. Δεν είδαμε, ωστόσο, τον Δήμαρχο να αναφέρει αν έχει προβεί ο Δήμος σε κατάλληλες ενέργειες για να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο θα διανεμηθούν 1 εκατομμύριο ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών του Οδικού Δικτύου Πηλίου. Ούτε, παράλληλα, να αναφέρεται στην πρόσφατη επιχορήγηση του Δήμου με 1 εκατομμύριο 200 χιλ. ευρώ (1.999.031 Ε για την ακρίβεια), από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τρίτους, γεγονός που του λύνει ουσιαστικά τα χέρια και τον απαλλάσσει από χρονίζοντα χρωστούμενα και προβλήματα.
Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα του Δήμου Νοτίου Πηλίου δεν είναι τόσο τα χρηματικά ποσά που του λείπουν, όσο ο προγραμματισμός και η σειρά προτεραιότητας που βάζει σε έργα και κάλυψη αναγκών της περιοχής, προκειμένου να ευημερούν οι δημότες του. Η έλλειψη προγραμματισμού και προτεραιοτήτων, εξάλλου, φαίνεται, εκτός των άλλων και στην ανυπαρξία, όλα αυτά τα χρόνια, αντιπλημμυρικών έργων σε όλο τον Δήμο. Έχουμε επισημάνει επανειλημμένως στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανάγκη καθαρισμού των ρεμάτων και των χειμάρρων όλου του Δήμου προκειμένου τα αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα και πάντα έχουμε την κατανόηση και την θετική απάντηση του Δημάρχου, χωρίς όμως αυτή να συνοδεύεται από τα ανάλογα έργα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταστροφή της γέφυρας του Καλάμου, απ’ τις βροχές του περασμένου Απριλίου, λόγω του ακαθάριστου ρέματος. Χαρακτηριστική και η κατάσταση του ρέματος του Χόρτου, το οποίο έχει να καθαριστεί από τον Οκτώβρη του 2006, όταν η καταστροφική πλημμύρα είχε χτυπήσει τον οικισμό. Έχουν περάσει 10 χρόνια, μήπως και όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε λεφτά ο Δήμος; Όχι, χρήματα υπήρχαν, τότε τουλάχιστον, ενδιαφέρον και προγραμματισμός δεν υπήρχε και δεν υπάρχει. Σε κάθε προϋπολογισμό που έρχεται προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο μπαίνουν κονδύλια, έστω και μικρά, για καθαρισμούς ρεμάτων, αγροτικών δρόμων, νεκροταφείων, παραλιών κλπ όμως οι δημότες τίποτε δεν βλέπουν να γίνεται απ’ όλα αυτά και η κατάσταση διαιωνίζεται. Στην αναμόρφωση προϋπολογισμού-τροποποίηση τεχνικού προγράμματος που εγκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα, όπως προαναφέραμε, και στην οποία εντάσσεται και η κατασκευή της γέφυρας Καλάμου, υπάρχει, μεταξύ άλλων, και πάλι ένα ποσό, 9.500 Ε συγκεκριμένα, για καθαρισμούς ρεμάτων… όμως ποιος πιστεύει αλήθεια πως θα πραγματοποιηθούν;!!
Η γέφυρα του Καλάμου
Από τον περασμένο Απρίλιο που σημειώθηκε η καταστροφή της γέφυρας στον παραδοσιακό αυτόν οικισμό του Νοτίου Πηλίου, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, έχουν περάσει 6 μήνες και μέσα σ’ αυτούς και οι τρεις μήνες του καλοκαιριού. Για το ιστορικό της πολύμηνης ταλαιπωρίας των κατοίκων του οικισμού, αλλά και των επαγγελματιών και των τουριστών, μέχρι και σήμερα, πρέπει να αναφέρουμε πως στις 20 Ιουλίου ’16 κατατέθηκε έγγραφη καταγγελία στο Α.Τ. Μηλεών, η οποία διαβιβάστηκε στην Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αφορούσε την διάνοιξη δρόμου εντός της κοίτης του ρέματος, απο τον Δήμο Ν. Πηλίου, για την εξασφάλιση οδικής σύνδεσης του οικισμού «Καλογριά» με τον οικισμό «Κάλαμο», καθώς και για τα μπάζα της γέφυρας που βρισκόταν εντός της κοίτης.
Στις 25 Αυγούστου ’16 η Επιτροπή Αστυνόμευσης Ρεμάτων της Π.Ε. Μαγνησίας πραγματοποίησε αυτοψία και συνέταξε έκθεση η οποία διαβιβάστηκε στις 19/9/’16 στον Δήμο Ν. Πηλίου. Στην έκθεση η Επιτροπή, αφού επιβεβαιώνει τα όσα καταγγέλθηκαν, προτείνει την αποκατάσταση του ρέματος από τον υπαίτιο, τον Δήμο δηλαδή, εντός 30 ημερών. Τονίζει δε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα δρομολογηθεί η διαδικασία προς την αρμόδια Εισαγγελία Βόλου. Παράλληλα, υπενθυμίζει η Επιτροπή ότι βάσει της νομοθεσίας «το φράξιμο ρέματος και οποιαδήποτε εργασία αλλοιώνει τη ροή των υδάτων απαγορεύονται από τον Νόμο 2853/1922 αρθ. 17,18,19.
Σύμφωνα με μαρτυρία των κατοίκων Καλάμου οι έως σήμερα ενέργειες του Δήμου για την αποκατάσταση του ρέματος περιορίστηκαν μόνο στην απομάκρυνση των μπαζών της γέφυρας από την κοίτη. Η διανοιγμένη οδός η οποία διασχίζει κάθετα το ρέμα παραμένει ως έχει. Και το ερώτημα που τίθεται, δεδομένης της έναρξης των φθινοπωρινών βροχών και του φόβου πλημμυρικών φαινομένων, είναι τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος καθώς και η προθεσμία των 30 ημερών για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών τελειώνει, αλλά και οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν ολιγωρία. Ο κίνδυνος ακόμα και απώλειας ανθρώπινης ζωής, από μια νέα πλημμύρα, με το υφιστάμενο πέρασμα μέσα από το ρέμα, είναι ορατός . Επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, να επανέλθει η κοίτη του ρέματος στην φυσική της κατάσταση. Διαφορετικά και ο Δήμος θα βρεθεί υπόδικος και εμείς θα κλαίμε «πάνω από χυμένο γάλα». Ανάγκη, εξάλλου είναι και να δρομολογηθεί άμεσα η δημιουργία της νέας γέφυρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.