Έγκριση έργων για όλους τους δήμους με το 50% της χρηματοδότησης μέσα στο 2021

Δέσμευση Στ. Πέτσα στον Βουλευτή Ν. Μαγνησίας Αθ. Λιούπη

Ζητήματα, που αφορούν στους Δήμους της Μαγνησίας συζήτησαν χθες ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας και ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης, κατά τη διάρκεια συνάντησή τους.

 

Ο κ. Λιούπης, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, έθεσε το αίτημα των Δήμων Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού για χρηματοδότηση της οδοποιίας τους, κατά προτεραιότητα, μέσω του Προγράμματος “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”, αλλά και του Δήμου Σκιάθου για έργα ασφαλτόστρωσης 6,5 χλμ στις περιοχές Πλατανιάς, Λειβαδάκια, Λεχούνι και περιφερειακό Καλαμακίου. Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι από την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα εγκριθούν έργα για όλους τους δήμους της χώρας και το 50% της χρηματοδότησης των έργων θα δοθεί μέσα στο 2021.

Επίσης,  ο Υπουργός έκανε γνωστό ότι έχει ήδη λάβει έγκριση η πρόταση του Δήμου Σκιάθου για  υποδομές ύδρευσης προϋπολογισμού 2.570.600,00 € και άμεσα το Υπουργείο θα εγκρίνει και την πρόταση του Δήμου για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων του νησιού προϋπολογισμού 5.923.900,00€ .

Επιπλέον, ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στα αιτήματα των Δήμων Ρήγα Φεραίου, Σκοπέλου και Νοτίου Πηλίου για προμήθεια μηχανημάτων έργου μέσω του προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ”, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τους, με τον Υπουργό να τονίζει ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου και τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς πρόκειται να αξιοποιηθούν τα εναπομείναντα κονδύλια του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Με αφορμή τη δέσμευση του Υπουργού και σε παλαιότερες συναντήσεις τους, ο κ. Λιούπης επανήλθε στην αναγκαιότητα διεύρυνσης της έννοιας των «Μικρών Νησιωτικών Δήμων», ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτούς και οι νησιωτικοί Δήμοι, που έχουν περισσότερους από 3.500 μόνιμους κατοίκους έως 5.000 κατοίκους, όπως ο Δήμος Σκοπέλου. Ο κ. Πέτσας τον διαβεβαίωσε ότι μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση προς αυτή την κατεύθυνση των κριτηρίων ένταξης στο καθεστώς των μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων, ώστε να συμπεριληφθούν με βάση τα νέα κριτήρια στη χρηματοδότηση του 1ου διμήνου του 2022.

Ακόμη,  ο Βουλευτής αναφέρθηκε  και στη μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία  του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη τριών υπαλλήλων από το Δήμο Αλοννήσου.

Τέλος, μετέφερε στον κ. Πέτσα το αίτημα των ηλικιωμένων πολιτών για επαναλειτουργία των ΚΑΠΗ, με τον Υπουργό να επισημαίνει ότι ήδη έχει επιτραπεί με ΚΥΑ η επαναλειτουργία τους από 16-8-2021, υπό τον όρο συμμετοχής μόνο ωφελούμενων και εργαζομένων, οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους,  είτε έχουν νοσήσει, για τη διασφάλιση της υγείας τους λόγω της πανδημίας .

Ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε τον κ. Λιούπη ότι το Υπουργείο καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια για ικανοποίηση των αιτημάτων των Δήμων και ενίσχυσή τους και ο Βουλευτής με τη σειρά του τον ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία και την άμεση  ανταπόκριση σε όλα τα θέματα που του τέθηκαν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.