Επερώτηση της ΛΑΣ για τον θάνατο εργάτη από ηλεκτροπληξία

Προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Επερώτηση προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβούλιο Θεσσαλίας κατάθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑΣ, με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα που έγινε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016, στο Νομό Μαγνησίας, σε έργο της Περιφέρειας, σε εργασίες ασφαλτόστρωσης στο δρόμο 304 ΠΕΒ – Καναλίων.

Όπως αναφέρει η ΛΑΣ αυτό το νέο έγκλημα, γεννά σειρά ερωτηματικών σε σχέση με το πώς και με ποια κριτήρια γίνονται οι αναθέσεις ή οι διαγωνισμοί, αν και ποια εχέγγυα για μέτρα ασφαλείας δίνει ο ανάδοχος, αν αυτά απαιτούνται από την Περιφέρεια κλπ., διότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργολάβων «σπάει κόκκαλα» και το μόνο κριτήριο που κυριαρχεί είναι στο ποιος θα είναι ο μειοδότης και όχι τι μέτρα ασφαλείας θα πάρει ο εργολάβος.
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν μπορούσε να σωθεί ο εργάτης ή όχι, μιας και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο θάνατος του δεν ήταν ακαριαίος. Κι όμως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το διπλανό Κέντρο Υγείας Βελεστίνου (λίγα λεπτά απόσταση) δεν υπήρχε και βέβαια «ούτε κουβέντα» και για το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα έπρεπε να είναι σε ετοιμότητα. Έτσι η διακομιδή έγινε με ασθενοφόρο από το Βόλο, με αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν μισή ώρα, αναφέρουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι.

«Επίσης, ενάντια στα πορίσματα που συνήθως βγαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις και συνήθως αθωώνουν τους πάντες, θεωρούμε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην εργοδοσία και πρέπει να καταλογιστούν και ενδεχομένως να επανεξεταστεί και η ίδια η εργολαβία αν προκύπτουν ζητήματα, που φαίνεται ότι υπάρχουν, ελλιπών μέτρων ασφαλείας», τονίζει η ΛΑΣ.
Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή τι μέτρα σκοπεύει να πάρει τόσο για τα παραπάνω όσο και γενικότερα για τη διασφάλιση της ζωής και σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων σε Δημόσια έργα όπου έχει την ευθύνη, πως θα μπουν όροι και όρια σε αυτούς που αναλαμβάνουν τις εργολαβίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.