Φώτης Χατζηδημητρίου: «Οι εργαστηριακοί γιατροί απεργούν γιατί «μπαίνουν» μέσα οικονομικά

Clawback, rebate και τιμές των εξετάσεων προκαλούν έμφραγμα στα ιατρεία

Σε απεργία κατήλθαν από σήμερα και έως τις 28 του μήνα οι εργαστηριακοί γιατροί στη Μαγνησία, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενοι για τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που επιβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο γνωστός μικροβιολόγος κ. Φώτης Χατζηδημητρίου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας πως ουσιαστικά εργάζονται και «μπαίνουν» μέσα, χρωστώντας στον ΕΟΠΥΥ.

«Έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας. Τα μικροβιολογικά εργαστήρια δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να είναι βιώσιμα γιατί εδώ και δέκα χρόνια, στην αρχή λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων μας υποχρέωσαν να συμβάλλουμε κι εμείς, όπως όλοι οι Έλληνες για να μπορέσει να επιβιώσει η χώρα, μας επιβάλλανε αυτό το clawback, το οποίο μεταφράζεται ως υφαρπαγή. Μας το ονομάσανε clawback και το μεταφράσανε ως αυτόματη επιστροφή χρημάτων», επεσήμανε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Εξήγησε πως το ταμείο του ΕΟΠΥΥ έχει ένα ορισμένο ποσό διαθέσιμο για εξετάσεις εργαστηριακές και όταν υπερβαίνει αυτό το ποσό, τότε πρέπει να συμβάλλουν οι εργαστηριακοί γιατροί.  «Πληρώνουμε δηλαδή από την τσέπη μας για να μπορεί να λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ και να κάνουν οι ασφαλισμένοι εξετάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως αυτό το καθεστώς επηρεάζει τους μικροβιολόγους, τους ακτινολόγους αλλά και τους φυσικοθεραπευτές. Κυρίως όμως του μικροβιολόγους, οι οποίοι εκτός από τον αναλυτή για να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, χρειάζονται και αντιδραστήρια, δηλαδή υψηλού κόστους αναλώσιμα.

Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως οι μικροβιολόγοι διενεργούν εξετάσεις σύμφωνα με τις ασφαλιστικές τιμές του κρατικού τιμολογίου του 1991. «Δεν υπάρχει άλλη κατηγορία στην Ελλάδα, που ένα προϊόν, μία τιμή εξέτασης από το 1991 μέχρι το 2022 αντί να αυξηθεί έχει υποκοστολογηθεί», επεσήμανε. Το μέτρο του clawback, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδημητρίου ήταν ένα μνημονιακό μέτρο το οποίο θα έληξε στις 31/12/2021 όμως η κυβέρνηση το επέκτεινε χρονικά.

Τη ίδια στιγμή, το Υπουργείο θεσμοθέτησε τις προληπτικές εξετάσεις σε πολίτες, όπως εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. «Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για την υγεία των ανθρώπων, όμως «φορτώνεις» τις προληπτικές εξετάσεις που είναι πανάκριβες αλλά δεν αυξάνεις ανάλογα τη δαπάνη», ανέφερε  και συνέχισε λέγοντας πως «Η δαπάνη μηνιαία η δική μου είναι 10.000 ευρώ. Αυτόματα υπάρχει μια υποκοστολόγηση των εξετάσεων. Τα 10.000 ευρώ  αυτόματα μειώνονται 42% και γίνονται 5800, μείον 20% η εφορία και έρχεται το clawback που «τρέχει» με ποσοστό 35-40% και με λίγα λόγια από τα 10.000 ευρώ φτάνουμε να παίρνουμε ούτε 3000 ευρώ, όταν το κόστος εξετάσεων είναι υψηλό. Στις 10.000 θέλω 6.000-7000 ευρώ υλικά. Όταν μου δίνεις 3000 ευρώ αναγκάζομαι να κλείσω. Κι αυτός είναι ο σκοπός τους. Έχει παρθεί εδώ και χρόνια η απόφαση η ιδιωτική υγεία να περάσει στις πολυεθνικές, στα μεγάλα funds όπως έχει γίνει στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου».

Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως οι εργαστηριακοί γιατροί ουσιαστικά χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ αντί εκείνος να τους αμείβει για τις εξετάσεις που κάνουν. «Αυτή τη στιγμή, εκτός ότι πλήρωσα 300.000 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια,  χρωστάω 120.000 ευρώ. Κάνω εξετάσεις και χρωστάω, αντί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ χρωστάω εγώ στον ΕΟΠΥΥ και τεχνικά μας έχουν βάλει στη ρύθμιση των 120 δόσεων, για δέκα χρόνια δηλαδή πρέπει να πληρώνω. Επειδή έκριναν ότι δεν υπάρχουν χρήματα να πάρουν άλλα από τους μικροβιολόγους κάθε μήνα μας κάνουν προείσπραξη του clawback του περασμένου χρόνου και αυτή η προείσπραξη είναι της τάξης των 2000-2500 ευρώ κάθε μήνα, ενώ οι προμηθευτές μας έχουν δώσει διορία ενός μήνα για να πληρώσουμε τα αναλώσιμα», ανέφερε ο ίδιος.

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν την κατάργηση του clawback και του rebate και ζητούν να πληρώνονται τις εξετάσεις που κάνουν, έστω και στις τιμές του τιμολογίου του 1991.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.