«Καλούμε σε επαγρύπνηση όλο το λαό του Νοτίου Πηλίου»

Σε ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Πηλίου τονίζει «Οι μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική αλλά και οι υπόλοιπες που μαίνονται σε ολόκληρη τη χώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την περιοχή μας! Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, και πολλά χρόνια που ζήσαμε παρόμοιες δύσκολες στιγμές στην Εύβοια αλλά και στον Δήμο μας!

Είναι δεδομένες οι ελλείψεις σε επίπεδο πρόληψης πυρκαγιών, με διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών, οι οποίες δεν διεκδικούν ούτε καν τα αυτονόητα μέτρα. Δεν είναι δυνατόν, εν έτει 2023 η κλήση στον αριθμό 112 να θεωρείται πανάκεια, την ώρα που κινδυνεύουν ζωές!

Και στη φετινή αντιπυρική περίοδο δεν έχει λυθεί κανένα από τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική. Αλήθεια τι μέτρα έχουν παρθεί από τους υπεύθυνους για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, να μη γίνουν στάχτη οι περιουσίες του λαού αλλά και το φυσικό μας περιβάλλον -τα δάση μας; Έγινε ο απαραίτητος καθαρισμός στο δάσος[κακοκαιρία ΜΗΔΕΙΑ -έργα ΔΕΗ], υπάρχουν τα απαραίτητα δίκτυα υδροδότησης, λειτουργούν οι κρουνοί, υπάρχουν οι απαραίτητες ζώνες αντιπυρικής προστασίας, τί γίνεται με τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στην πυροσβεστική υπηρεσία; Αυτά είναι θέματα που έχουμε θέσει επανειλημμένα και στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να έχουμε πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις από τη δημοτική αρχή!

Η κυβέρνηση ”ποιεί την νήσσα” όσο αφορά ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, τα οξυμένα τα ζητήματα της υποστελέχωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, του απαρχαιωμένου εξοπλισμού, των ελλείψεων σε μέσα προστασίας των εργαζόμενων.
Το φιλότιμο και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες, οι εθελοντές πυροσβέστες, αλλά και απλοί κάτοικοι, σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς δε φτάνουν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την προστασία του λαού. Οι σοβαρές ελλείψεις δυσχεραίνουν τις εργασιακές συνθήκες των πυροσβεστών, που κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών πυρκαγιών εξαντλούνται συμπληρώνοντας εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας και θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Την ίδια ώρα χιλιάδες πυροσβέστες παραμένουν στο καθεστώς ομηρίας ως εποχικοί και 5ετούς και 7ετους υποχρέωσης.
Έτσι και στη φετινή αντιπυρική περίοδο το μόνο που αναδεικνύεται ξεκάθαρα, είναι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που προκάλεσαν τις μεγάλες ελλείψεις, αφού οι ανάγκες σε αντιπυρική προστασία, όπως όλες οι λαϊκές ανάγκες, συνθλίβονται κάτω από την υποχρηματοδότηση και τη λογική ”κόστους – οφέλους”.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Πηλίου προτείνουμε και διεκδικούμε:

• Διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών
• Προστασία κάθε χωριού με κυκλικές αντιπυρικές ζώνες
• Σχέδιο συγκέντρωσης των κατοίκων σε κάθε χωριό και σχέδιο διαφυγής από αυτό σε περίπτωση πυρκαγιάς
• Τοποθέτηση δεξαμενών με νερό όπου δεν υπάρχει ύδρευση
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων, μονιμοποίηση όλων των πενταετών, πενταετών και εποχικών πυροσβεστών.
• Να ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα και η Δασική Υπηρεσία.
• Κρατική χρηματοδότηση, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, της περιφέρειας και των δήμων της για αντιπυρική θωράκιση.
• Σχεδιασμό, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, με περαιτέρω ίδρυση πυροσβεστικών σταθμών, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, και αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων, σύμφωνα και με τις προτάσεις των υπηρεσιακών οργάνων.
• Την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Να γίνει προμήθεια νέων οχημάτων κάθε είδους και καθιέρωση διαρκούς και ουσιαστικού μηχανισμού συντήρησης του παλαιού στόλου.
• Να ακυρωθούν οι δακοκτόνοι νόμοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηριζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές. Επίσης, να καταργηθεί το αντι περιβαλλοντικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων, που δίνει διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και προστατευόμενες περιοχές.

Επίσης, καλούμε σε επαγρύπνηση όλο το λαό του Δήμου μας! Καλούμε τις οργανωμένες δυνάμεις , τους φορείς, τους Συλλόγους των χωριών, τις τοπικές εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης να βρίσκονται σε οργάνωση και ετοιμότητα. Να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες, στα χωριά, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, αλλά και να αναδειχθούν οι ελλείψεις, τα προβλήματα στην ύπαρξη ή όχι νερού, να εξεταστεί η ύπαρξη οδών διαφυγής ανάλογα με την κάθε περιοχή. Να περιφρουρηθεί από εμάς, από τον ίδιο το λαό, στο μέτρο του δυνατού, ο δασικός πλούτος, οι περιουσίες και οι ανθρώπινες ζωές!».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.