Γιώργος Κουκότσικας: Προσπαθούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί με αθρόες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις»

Τι κατήγγειλε μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5, ο παραγωγός από το Στεφανοβίκειο

Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας του Έλληνα αγρότη, που ενώ συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της ΕΕ για προϊόντα με λιγότερα φυτοφάρμακα, ενώ τη ίδια στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν αθρόες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις» προϊόντων που δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αναφέρθηκε ο Γ. Κουκότσικας, αγρότης από το Στεφανοβίκειο.

Ο κ. Κουκότσικας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και ανέφερε ότι σε περιοχές της Μαγνησίας, όπως Ν. Αγχίαλο, Κανάλια, Στεφανοβίκειο, τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί η δενδροκαλλιέργεια, και η παραγωγή ξηρών καρπών, ωστόσο οι αποθήκες να είναι γεμάτες ξηρούς καρπούς, λόγω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών και παράνομων ελληνοποιήσεων. «Και ενώ η ΕΕ από το 2020 περιορίζει τα φυτοφάρμακα σε δενδρώδεις καλλιέργειες, οι ξηροί καρποί που έρχονται από τρίτες χώρες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές και για τον λόγο αυτό αντιδρούμε οι αγρότες», επισήμανε.
Οι αγρότες ζητούν να αναγράφονται σε όλα τα προϊόντα οι χώρες προέλευσης ή η χώρα παρασκευής αν πρόκειται για κατεργασμένα προϊόντα, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Κουκότσικας τόνισε ότι οι αγρότες ζητούν να «παίξουν» επί ίσοις όροις στην αγορά και όχι να ανταγωνίζονται αθέμιτα προϊόντα τρίτων χωρών, που δεν πληρούν κανένα κανόνα από αυτούς που θέτει η ΕΕ και επισήμανε ότι τα ελληνικά σιτάρια μαλακά και σκληρά, δεν είναι υποδεέστερα από τα σιτάρια της Ουκρανίας, που έχουν δεχτεί βόμβες και χημικά πάσης φύσεως. Παρόλα αυτά γίνεται εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών και τα ελληνικά είναι στις αποθήκες…

Αναφερόμενος στη συγκέντρωση που έγινε χθες ση Νίκαια, ο αγρότης είπε ότι έγινε μια Πανελλαδική συνάντηση, υπήρχε πλήρης ομοφωνία χωρίς ταμπέλες και κόμματα, κάτι που είχε χρόνια να συμβεί, προφανώς γιατί τα προβλήματα είναι ζωντανά και κυνηγού τον αγροτικό κόσμο.
Όσον αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και στην επιδότηση στο πετρέλαιο, ο αγρότης ανέφερε ότι μια μέση οικογένεια που καλλιεργεί 100 στρ. με διάφορα προϊόντα, η επιδότηση αντιστοιχεί σε 250-300 €, ενώ η επιδότηση στο ρεύμα 10% με την τιμή της κιλοβατώρας να είναι 0,17 €, ενώ μερικά χρόνια πριν το ρεύμα κόστιζε 0,007 €, ενώ υπάρχουν ζητήματα που οι αγρότες διεκδικούν, αλλά η κυβέρνηση δεν εξειδικεύει, όπως η ερημοποίηση.

Ο κ. Κουκότσικας ανέφερε ότι οι αγρότες είναι υπέρ της ΕΕ, η Ελλάδα στην αναθεώρηση 2327 πήρε τα ίδια χρήματα, αλλά έδωσε στους αγρότες ως 50% κάτω, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός και στοχοθεσία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.