Μαθητές και καθηγητές από σχολεία της Ευρώπης στο Γυμνάσιο Στεφανοβικείου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Στεφανοβικείου  ανταλλαγή μαθητών στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, Δράση KA210 με τίτλο “Click awareness: digital citizenship tools in the classroom”, το οποίο  επιχορηγείται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνάντηση διήρκεσε  από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου και συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων από την Ισπανία, την Τουρκία και την Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από δράσεις με στόχο την ανάπτυξη γνωστικών, συναισθηματικών και πρακτικών ικανοτήτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών ως υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες.

Συγκεκριμένα, σε βιωματικό εργαστήριο για τον κώδικα δεοντολογικής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο, γνωστό στη διεθνή βιβλιογραφία ως netiquette, οι μαθητές έβγαλαν κοινά συμπεράσματα για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά  μας ως ψηφιακοί πολίτες. Επίσης, παρουσιάστηκαν α) τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει τις ενδείξεις ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού όπως είναι η αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού μετά τη χρήση διαδικτύου, η τήρηση σιγής ιχθύος εκ μέρους του παιδιού σχετικά με τη διαδικτυακή του δραστηριότητα, η αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων, η πτώση των βαθμών του παιδιού  και η εκδήλωση αμυντικής συμπεριφοράς σχετικά τη διαδικτυακή δραστηριότητα και β) αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης και στήριξης των παιδιών που βιώνουν διαδικτυακό εκφοβισμό. Μέσα από την πλατφόρμα Kahoot, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί, είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν με διασκεδαστικό τρόπο σε βασικές δεξιότητες γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των εκστρατειών παραπληροφόρησης και της διάδοσης ψευδών ειδήσεων μέσω των ψηφιακών μέσων.

 

Τέλος, στο γενικότερο πνεύμα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στη Μακρινίτσα δημοσκόπηση για την συμπερίληψη και την ομαλή συνύπαρξη όλων των ατόμων στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς διακρίσεις. Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης καταδεικνύουν κατά πόσο η σύγχρονη Ελληνική κοινωνία είναι συμπεριληπτική με ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους.

 

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε μια σειρά μουσείων και εκδρομές στο Πήλιο, τα Μετέωρα και τη Σκιάθο. Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί των συμμετεχόντων σχολείων αποχαιρέτησαν τη χώρα μας με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.