«Μαυροβούνι μας γενναίο τι θωρείς από ψηλά;»: Ένα τραγούδι για την ιστορία των Καναλίων

Με αφορμή τα 80 χρόνια από την πυρπόληση των Καναλίων της Μαγνησίας από τους Ναζί  αποφασίστηκε να τιμηθεί η μαύρη αυτή επέτειος μελωδικά.

Η μουσική αντάμωσαν με την ποίηση και φύτρωσε ένα τραγούδι, ένα γλυκό μοιρολόϊ. Τις νότες κέντησε ο μουσικός – συνθέτης κ. Αλέξανδρος Καρκάλας και τους στίχους εμπνεύστηκε η εκπαιδευτικός – συγγραφέας κ. Αγγελική Θάνου, την ενορχήστρωση ανέλαβε ο κ. Απόστολος Τσιάρκας και το τραγούδι με τίτλο «Μαυροβούνι μας γενναίο τι θωρείς από ψηλά;» απέδωσε με αισθαντικό τρόπο η κ. Σοφία Νάσσιου. Μέσα από αυτή την συνεργασία οι δημιουργοί αφήνουν μια παρακαταθήκη για την τοπική ιστορία των Καναλίων. Ένα τραγούδι που μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουνίου του 1943, οι Ιταλοί κατακτητές πήγαν στα Κανάλια και πυρπόλησαν επτά  συγκεκριμένα σπίτια Καναλιωτών που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση. Στις 16 Νοεμβρίου του 1943, ημέρα Τρίτη, στις 7 η ώρα το πρωί οι Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν με υδρόβια οχήματα μέσα απ’ τη λίμνη Κάρλα – Βοιβηίδα. Έκαψαν 300 σπίτια, το σχολείο και την εκκλησία της Παναγίας, πυρπόλησαν το ιδιαίτερο εξάγωνο καμπαναριό της, δολοφόνησαν 4 γυναίκες, άφησαν ανάπηρα δυο άτομα, συνέλαβαν 70 ομήρους, έσπασαν όλες τις βάρκες των ψαράδων της λίμνης. Στις 23 Μαρτίου του 1944, επανήλθαν οι Γερμανοί για εκκαθαρίσεις έως τις 2 Απριλίου. Επτά άντρες συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν σε αντίποινα, άλλοι δυο συνελήφθησαν ως όμηροι, ο ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε σε στρατόπεδα της Γερμανίας.

YouTube player

Λίγα λόγια για τους συντελεστές:

Η Αγγελική Θάνου γεννήθηκε στα Κανάλια της Μαγνησίας και κατοικεί στον Βόλο. Υπηρέτησε την Προσχολική Εκπαίδευση ως Νηπιαγωγός και ως Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής στην Μαγνησία και στις Κυκλάδες. Είναι Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει μια κόρη και ένα γιο και τη μεγάλη χαρά να καμαρώνει τέσσερις εγγονές. Αφότου έχει αφυπηρετήσει ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή και την έρευνα για την ιστορία του γενέθλιου τόπου της. Δώδεκα βιβλία φέρουν το όνομά της

Ο Αλέξανδρος Καρκάλας κατέχει Δίπλωμα Πιάνου, Πτυχίο Αρμονίας, Ενοργάνωσης, Αντίστιξης, Φούγκας και Δίπλωμα Σύνθεσης. Είναι καθηγητής πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Βόλου. Μεγαλώνοντας μέσα σε μια μουσική οικογένεια και έχοντας πολλά ερεθίσματα κλασικής μουσικής γρήγορα στράφηκε στη σύνθεση. Έχει συνθέσει έργα για πιάνο, μουσική δωματίου, ορχηστρικά και τραγούδια. Δεν είναι η πρώτη φορά που εμπνέεται και δημιουργεί για την περιοχή των Καναλίων. To 2021 μελοποίησε τέσσερα παιδικά τραγούδια στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που εκπόνησε και υλοποιεί το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ-ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. με γενικό τίτλο: «Η λιμνονεραϊδούλα και οι φίλοι της».

Η Σοφία Νάσσιου γεννήθηκε στον Βόλο τον Μάιο του 1987. Είναι πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών «αρμονίας» και «αντίστιξης» καθώς και διπλωματούχος κλασικής κιθάρας με βαθμό ‘Άριστα’. Αποτέλεσε για πολλά χρόνια μέλος και σολίστ της πολυφωνικής χορωδίας Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα.  Το 2013 υπήρξε σολίστ στην Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Από το καλοκαίρι του 2017 συμμετέχει ως σολίστ στην ορχήστρα ”Ρυθμός” υπό την διεύθυνση του Νίκου Χιώτογλου.

Ο Απόστολος Τσιάρκας γεννήθηκε στον Βόλο. Η μουσική του κατάρτιση ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία και σήμερα διαθέτει δίπλωμα Αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας, ενοργάνωσης και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής. Έχει συνθέσει, ενορχηστρώσει και γράψει τους στίχους για πολλά τραγούδια που κυκλοφορούν σήμερα από διάφορες δισκογραφικές εταιρείες στην Ελλάδα

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.