«Μικροί δημοσιογράφοι» έφεραν εις πέρας ένα πρωτόγνωρο αλλά και μαγικό εγχείρημα

Επισκεπτόμενοι τη Σκιάθο, τα μέλη του Ομίλου Δημοσιογραφίας του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου

Στη Σκιάθο ταξίδεψαν οι «μικροί δημοσιογράφοι» του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου μαζί με την υπεύθυνη του Ομίλου Δημοσιογραφίας του Σχολείου και Φιλόλογο, κ. Σοφία Κανταράκη, φέρνοντας εις πέρας ένα πρωτόγνωρο αλλά και μαγικό εγχείρημα, αυτό της υλοποίησης μια δημοσιογραφικής εκπομπής από τα παιδιά. Η καθηγήτρια κ. Κανταράκη μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στο Ηλία Κουτσερή για το ταξίδι, αλλά και για την επαγγελματική δουλειά των παιδιών, η οποία θα δημοσιευτεί σύντομα.

Το δημοσιογραφικό ταξίδι στη Σκιάθο

Όπως ανέφερε η κ. Κανταράκη, η φετινή χρονιά του Ομίλου Δημοσιογραφίας του σχολείου έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εφόσον οι μαθητές κατάφεραν να συμμετέχουν σε μια εκπαιδευτική και καθ’ όλα δημοσιογραφική εκπομπή στο νησί της Σκιάθου. Όπως, εξηγεί η υπεύθυνη του Ομίλου τα παιδιά επισκέφθηκαν το Μουσείο Ναυτικής Ζωής και Παράδοσης, το Μουσείο Παπαδιαμάντη, το Σκιαθίτικο Σπίτι, το μοναστήρι του Ευαγγελισμού, το αεροδρόμιο και το Μπούρτζι. Σε αυτά τα μέρη γνώρισαν ανθρώπους με τους οποίους συνομίλησαν, ήρθαν σε επαφή με τους κατοίκους του νησιού, καταγράφοντας δημοσιογραφικά τις επαφές τους. Επίσης, οι μαθητές πήραν συνέντευξη από συμμαθητές τους στο γυμνάσιο Σκιάθου και από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Παπαδούλια.
«Η ανεπτυγμένη δραστηριότητα που ανέπτυξαν τα παιδιά στη Σκιάθο για να καλύψουν όλα τα θέματα ήταν εκπληκτική», σημειώνει περήφανη για τους μικρούς «δημοσιογράφους» η κ. Κανταράκη και προσθέτει ότι με την εν λόγω δράση οι μαθητές εξωτερίκευσαν τις κλίσεις, τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, ειδικά μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Η ίδια είπε πως το υλικό αυτό θα αποτυπωθεί δημοσιογραφικά στις τοπικές εφημερίδες, αλλά και στην εφημερίδα του σχολείου. «Τα παιδιά έδειξαν ζέση και αγάπη για αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα. Το τελετουργικό ήταν άγνωστο, αλλά παράλληλα μαγευτικό», τόνισε.
Σχετικά με το μέλλον του Ομίλου η υπεύθυνη δήλωσε πως θα συνεχίσει να υφίσταται και τη νέα σχολική χρονιά με τις θέσεις των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου που φεύγουν να συμπληρώνουν οι νέοι που θα εισαχθούν. Η ίδια επεσήμανε ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία της κλήρωσης, καθώς ο Όμιλος επιτρέπεται να έχει μέχρι 25 μέλη. «Ο όμιλος και οι δράσεις του έχουν αγαπηθεί πολύ από τα παιδιά, καθώς με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν και ΄΄βγήκαν΄΄ εκτός βιβλίου και δραστηριοποιήθηκαν σε θέματα που δεν τους προσφέρουν μόνο μια ξερή γνώση», και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει ο Όμιλος και το σχολείο με τη νέα χρονιά. Η κα Κανταράκη, δε δίστασε να ευχαριστήσει δημόσια, όλους όσοι βοήθησαν στην επιτυχία τόσο του ταξιδιού των μαθητών, όσο και των δημοσιογράφων που βοήθησαν αλλά και μίλησαν στα παιδιά, ενώ παράλληλα, ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας Δημ. Χορταργιά και για την παροχή συλλεκτικών εκδόσεων της Ένωσης, τον δημοσιογράφο Ηλία Κουτσερή, καθώς ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε τις συνομιλίες με τους μαθητές, αλλά και τον δημοσιογράφο της Σκιάθου Νίκο Τζούμα, για την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη στη Σκιάθο.

«Οργανώσαμε ένα θαυμάσιο
ταξίδι στο νησί της Σκιάθου»

Η μικρή «δημοσιογράφος» Σεβαστιανή Κωνσταντινίδη γράφει για την εμπειρία της: «Η εκμάθηση απαιτεί μια ζωντανή εμπειρία πέρα από το όρια των έντυπων βιβλίων σε όλους τους τομείς. Έτσι και εμείς με τον όμιλό μας οργανώσαμε ένα θαυμάσιο ταξίδι στο νησί της Σκιάθου για να γνωρίσουμε καλύτερα τον κόσμο της δημοσιογραφίας. Όχι μόνο είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με σημαντικά πρόσωπα και να μάθουμε για το επάγγελμά τους, αλλά επιχειρήσαμε να επισκεφθούμε το σπίτι του Παπαδιαμάντη και το “Σκιαθίτικο σπίτι” κάτι το οποίο πιστεύω έκανε και τη μεγαλύτερη εντύπωση, αφού ανακαλύψαμε λίγα πράγματα για την ιστορία του νησιού. Ακόμα, γνωρίσαμε καλύτερα πώς εξελίσσεται ο τομέας της δημοσιογραφίας σε ένα νησί. Προσωπικά πιστεύω πως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του ταξιδιού μας ήταν οι περιγραφές της παλιάς καθημερινής ζωής στο νησί από ντόπιους κατοίκους, καθώς αυτοί είναι οι καλύτερες και οι πιο ζωντανές πηγές πληροφόρησης».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.