Νάνσυ Καπούλα: «Απομακρύνθηκαν πολλοί τεχνίτες λόγω ύφεσης της οικοδομικής δραστηριότητας»

Νέα προγράμματα αναβάθμισης κατοικιών έρχονται στο επόμενο διάστημα

Αυξημένη χαρακτήρισε τη δραστηριότητα στον χώρο της οικοδομής η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ. Σημείωσε ωστόσο, πως υπάρχει έλλειμα τεχνιτών, κυρίως λόγω της ύφεσης της οικοδομικής δραστηριότητας των προηγουμένων ετών. Πάντως η ίδια τόνισε πως η Μαγνησία έχει ένα πολύ καλό επίπεδο εργατοτεχνικού προσωπικού που συμβάλει στο καλό αποτέλεσμα.

 

Όπως επεσήμανε η ίδια, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών και σε αυτό συμβάλλουν και τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και όσα θα έρθουν άμεσα.

Σημείωσε ότι στις 31 Οκτωβρίου «κλείνει» το  Εξοικονομώ του 2020 και «ανοίγει» το Εξοικονομώ του 2021. Επίσης, ανοίγει καινούργιο πρόγραμμα έως τέλος του έτους για δικαιούχους έως 39 ετών, δηλαδή όπως εξήγησε η κ. Καπούλα,  για παιδιά που έχουν κυρίως πατρικά σπίτια και έχουν συμβολαιογραφικά μερίδια και με το πρόγραμμα μπορούν να ανακαινίσουν τα σπίτια ή να κάνουν εξοικονόμηση. Ακόμη, όπως είπε η ίδια θα «ανοίξει» και νέο Εξοικονομώ μέσα στο 2023.

«Η οικοδομική δραστηριότητα είναι αυξημένη, το ζήτημα είναι να κρατηθούν οι τιμές στην αγορά», σχολίασε η πρόεδρος του ΤΕΕ για την επικρατούσα εικόνα στην περιοχή.

Σε ότι αφορά στο τεχνικό προσωπικό η κ. Καπούλα δεν έκρυψε ότι υπάρχουν δυσκολίες εύρεσής του, ενώ έφερε στο προσκήνιο και τις ελλείψεις που υπάρχουν στην περιοχή μας με εργατικά χέρια για τον αγροτικό τομέα, καθώς δεν υπάρχουν άνθρωποι να μαζέψουν κάστανα και ελιές.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και υπάρχει και στην οικοδομή και στα έργα. Σε μας είναι φυσιολογικό γιατί στον τομέα μας υπήρξε μεγάλη κρίση τα προηγούμενα χρόνια. Όταν κάποιος είναι τεχνίτης θα πάει να δουλέψει αλλού, δεν θα περιμένει πότε θα αυξηθεί εδώ η οικοδομική δραστηριότητα. Τώρα ανοίγει κάπως το θέμα, οπότε είναι λογικό να έχουν απομακρυνθεί πολλοί από αυτό τον τομέα. Όμως η περιοχή μας πάντα κρατάει παραδοσιακά ένα επίπεδο στο θέμα της εμπειρίας, της τεχνογνωσίας. Ο Νομός Μαγνησίας έχει πολύ καλό επίπεδο εργατοτεχνικού προσωπικού», επεσήμανε η ίδια χαρακτηριστικά.

Πολλά τα προβλήματα με τις αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες

Στο μεταξύ, η κ. Καπούλα αναφέρθηκε και στο θέμα των δασικών χαρτών, με πολλούς πολίτες να έχουν απευθυνθεί στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων ωστόσο δεν μπορούν ούτε να προχωρήσουν σε μια άδεια δόμησης στα υφιστάμενα κτήρια, ούτε καν να εκδώσουν μία άδεια καθαρισμού του οικοπέδου τους από το Δασαρχείο. Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας επεσήμανε ότι οι Επιτροπές, που στην περιοχή είναι τέσσερεις,  ξεκίνησαν πέρυσι τον Οκτώβριο και κάθε επιτροπή εξετάζει 100 υποθέσεις τον μήνα δηλαδή 400 υποθέσεις τον μήνα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ίδια, έχουν εξεταστεί 2500-3000 υποθέσεις, ενώ αντιρρήσεις θα εξετάζονται για τα επόμενα δύο χρόνια.

Τα ζητήματα αυτά έθεσε η κ. Καπούλα στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά, κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε την Κυριακή με πρωτοβουλία του Βουλευτή Μαγνησίας κ. Χρ. Μπουκώρου.

Προχωρά η επαναοριοθέτηση των οικισμών του Πηλίου

Ακόμη, η κ. Καπούλα μίλησε για την επαναοριοθέτηση των οικισμών του Πηλίου, σημειώνοντας ότι το ζήτημα έχει μπει σε κανονική τροχιά με στόχο να βγει ο διαγωνισμός. «Η τελευταία ενημέρωση που έχω είναι ότι έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να γίνουν και τα τεύχη δημοπράτησης. Είμαστε στο τελικό στάδιο για να μπορέσει το ΤΕΕ να προκηρύξει τον διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι προκηρύσσουμε τον διαγωνισμό, μπαίνει ανάδοχος διαιτητής, γίνεται η μελέτη των ορίων, της επαναοριοθέτησης. Γίνεται με προδιαγραφές γιατί το βασικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι αυτό που συνέβη στο Πήλιο είναι κάτι πρωτοφανές , μια πρωτοφανής υπόθεση στο ΣτΕ. Στο Πήλιο το ΣτΕ δεν πρόσβαλλε μόνο πως έγιναν αυτά με αποφάσεις Νομαρχών, πρόσβαλλε και το πόσο διευρυμένα ήταν τα όρια. Δεν αρκούσε να πούμε ότι αυτά τα όρια που έχουμε θα τα κάνουμε Προεδρικό Διάταγμα, ήρθε το ΣτΕ κι έριξε μέσα σε μια μαύρη τρύπα τα χωριά, τα εξαφάνισε από τον χάρτη πολεοδομικά κι έπρεπε να γίνει μια διαδικασία για να τα ξαναγεμίσουμε και έχουν δικαίωμα να υπάρχουν», εξήγησε.

Τέλος, η ίδια σημείωσε ότι το δύσκολο σημείο είναι η περίοδος των ενστάσεων, εάν προκύψουν. « Εκεί εάν δεν μπλέξουμε με τις ενστάσεις και δεν χάσουμε 4 μήνες, θα προχωρήσει αμέσως ο διαγωνισμός και τότε μιλάμε για έναν χρονικό ορίζοντα 12μηνου».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.