Ο Αγιασμός των αλόγων στα Καλά Νερά (φωτογραφίες)

Στα Καλά Νερά βρέθηκε σήμερα ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος,  όπου τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό των αλόγων, που κατά το έθιμο και την παράδοση τελείται την ημέρα της Αναλήψεως.

Στον Αγιασμό και στην εόρτια εκδήλωση που ακολούθησε, παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρύσα Τσαγανού, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Μιχάλης Μιντζικός και πλήθος κόσμου.

Σύμφωνα εξάλλου με δελτίο Τύπου του Δ. Ν. Πηλίου, “πλήθος κόσμου απόλαυσε ανήμερα της Ανάληψης το έθιμο αγιασμού των αλόγων , με ρίζες βαθιά μέσα στο χρόνο, που αναβίωσε στα Καλά Νερά του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Ο καθιερωμένος αγιασμός πραγματοποιείται 39 ημέρες μετά το Πάσχα, με αφορμή τον εορτασμό της Αναλήψεως του Ιησού Χριστού, από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, τον Σύλλογο Τουριστικής Ανάπτυξης Καλών Νερών και την Κοινότητα Καλών Νερών.

Έλληνες και τουρίστες απαθανάτισαν με τις κάμερές τους το έθιμο και δήλωσαν ενθουσιασμένοι.

Τον καθιερωμένο Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, παρουσία πλήθους κόσμου και φορέων.

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, που αποτελούν έθιμο για τον τόπο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέλαση και το μπάνιο των αλόγων στη θάλασσα των Καλών Νερών και με παραδοσιακούς χορούς από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και ολοήμερο λαϊκό πανηγύρι στην παραλία των Καλών Νερών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου Δημ. Ραμματάς, οι Αντιδήμαρχοι Απ. Διανέλλος, Απ. Καφετζής, Βασ. Μανέτας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Χρύσα Τσαγανού.

Τόσο η κα Παπαδημητρίου όσο και η κα Τσαγανού απηύθυναν χαιρετισμούς και συνεχάρησαν τον Δήμο Νοτίου Πηλίου και τους συνδιοργανωτές για την άψογη οργάνωση του Αγιασμού των αλόγων, που έχει γίνει πια θεσμός.

Το έθιμο

Από τα τέλη του 17ου αιώνα οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. Να “αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά”. Το ιδιαίτερο όμως ήταν ότι όλοι κατέβαιναν παραλιακά με τα άλογα τους και τα οικόσιτα ζώα τους – γίδες, κατσίκες και πρόβατα – για να καθαριστούν και να φωτιστούν μπαίνοντας στο νερό της θάλασσας υπό τις ευλογίες του παπά του χωριού. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια, κατηφόριζαν στις ακτές των Καλών Νερών για να λάβουν την ευλογία. Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν, οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά. Ήταν δε τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με το χρόνο που πλέον ο Αγιασμός έχει γίνει θεσμός, έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ιππέων, αμαξών αλλά και επισκεπτών τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών. Οι φωτογραφίες κάθε χρόνο είναι όλο και πιο εντυπωσιακές. Είναι ουσιαστικά ένα έθιμο το οποίο αναβίωσε, αγαπήθηκε, συντηρείται και συνεχίζει δυναμικά χάρη στην αυθόρμητη συμμετοχή των ελεύθερων ιππέων της περιοχής του Πηλίου και γενικότερα του Νομού Μαγνησίας, για αυτό και άλλωστε η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει την παρουσία τους. Την αναβίωση του εθίμου του Αγιασμού των Αλόγων στην παραλία του χωριού διοργανώνει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, σε συνεργασία με τον Ιππικό Φυσιολατρικό Όμιλο Μηλεών, το Τοπικό Συμβούλιο Καλών Νερών και τους Συλλόγους της περιοχής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.