Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την νέα παράταση χορήγησης συντάξεων αναπηρίας

Νέα παράταση στην χορήγηση των συντάξεων αναπηρίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να δοθεί το προσεχές διάστημα με ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Με το σχέδιο ρύθμισης προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι την 31.12.2016.

Ειδικότερα, το σχέδιο της υπό κατάθεση διάταξης νόμου που έχει ήδη συνταχθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρατείνει την ρύθμιση του άρθρου 55 του Ν.4369/2016 που έληξε 30.6.2016 διατηρώντας σε ισχύ το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας για ακόμη 6 μήνες και ορίζει το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό στο ποσό που λάμβαναν οι συνταξιούχοι και πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω ρύθμιση υπάγονται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, εφόσον το σχετικό δικαίωμα συνταξιοδότησής τους έχει λήξει ή λήγει μέχρι την 31.12.2016 και εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους. Επίσης οι δικαιούχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων θα πρέπει να έχουν δικαιωθεί κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα για σύνταξη λόγω αναπηρίας κατόπιν κρίσης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Επιπλέον σημαντικό είναι ότι η παράταση καταβολής εφαρμόζεται εκτός από τις συντάξεις λόγω αναπηρίας, και για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας όπως προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικά, απόλυτης αναπηρίας καθώς και για τις συντάξεις που χορηγούνται με αιτία την αναπηρία.

Για το θέμα αυτό, ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στις 12.7.2016 προς το αρμόδιο Υπουργείο, με την συνυπογραφή 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και οι Κατερίνα Παπανάτσιου και Μάκης Μπαλλής. Στην ερώτηση είχε επισημανθεί η αναγκαιότητα της νέας παράτασης στο δικαίωμα της συνταξιοδότησης των ατόμων με αναπηρία στις περιπτώσεις λήξης αυτού και εφόσον εκκρεμούσε ιατρική κρίση στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ώστε να συνεχίζουν να λαμβάνουν το ποσό της παροχής για ορισμένο χρονικό διάστημα δεδομένου ότι είχε λήξει η παράταση που είχε δοθεί μέχρι 30.6.2016 ( αρ. 55 του Ν. 4369/2016).

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα την μέριμνά της για τη στήριξη όλων όσων χρήζουν άμεσης ανακούφισης από τις συνέπειες της κρίσης και δείχνει αυξημένη ευαισθησία όταν πρόκειται για κοινωνικές ομάδες όπως τα άτομα με αναπηρία. Ενόψει δε της άμεσης κατάθεσης και ψήφισης της πιο πάνω διάταξης νόμου, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Α. Πετρόπουλος ήδη, με εγκύκλιο του (Αριθ. Πρωτ.: Φ.80000/οικ.36332/1402/5.8.2016) προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, γνωστοποίησε την επικείμενη σχετική ρύθμιση προκειμένου οι υπηρεσίες να προβούν εγκαίρως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην διακοπούν οι συντάξεις αναπηρίας που η διάρκειά τους έληξε ή λήγει μέχρι 31.12.2016.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.