ΠΑΚ: Ακατανόητη, καταστρεπτική και βλαπτική η πρόταση των Ολλανδών για το βαμβάκι

Σύμφωνα με τον Χρ. Αθανασιάδη πρόεδρο της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης Θεσσαλίας

Ακατανόητη, καταστρεπτική και βλαπτική χαρακτήρισε με δηλώσεις του στο Ράδιο ΕΝΑ ο πρόεδρος της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνηση Θεσσαλίας Χρήστος Αθανασιάδης, την πρόταση των Ολλανδών για το βαμβάκι στον κάμπο Θεσσαλίας. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει μελέτη με προτάσεις πολλών φραγμάτων στη Θεσσαλία από το 1968, αλλά τα έργα αυτά δεν έγιναν να αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζεται υδατικό έλλειμμα και έκανε λόγο για πρόταση που ίσως έγινε εκ του πονηρού.
Το ΠΑΚ, από τη στιγμή που ο περιφερειάρχης έχει θετική στάση για συνέχιση της βαμβακοκαλλιέργειας, δηλώνει ότι τον στηρίζει και τον καλεί να αναλάβει πρωτοβουλία Πανθεσσαλικής συνάντησης των εμπλεκόμενων φορέων με την καλλιέργεια, καλώντας και τους κοινωνικούς φορείς, καταναλωτές κλπ. για να μην εφαρμοστεί η καταστρεπτική για την καλλιέργεια πρόταση.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, η πρόταση των Ολλανδών για ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και σταδιακή μείωση της καλλιέργειας βάμβακος στον θεσσαλικό κάμπο, κατατέθηκε στα αγγλικά και δεν υπάρχει πρόσβαση στους αγρότες για τις προτάσεις που κάνουν.
«Αυτό που φαίνεται για το βαμβάκι δεν είναι σταδιακή εγκατάλειψη της καλλιέργειας, αλλά δραστική πρόταση κατάργησης, γιατί προτείνουν σε έξι χρόνια ουσιαστικά να αντικατασταθεί το βαμβάκι σχεδόν στο σύνολό του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΚ.
Ο κ. Αθανασιάδης ανέφερε ότι η πρόταση των ολλανδών είναι ακατανόητη, καταστρεπτική και βλαπτική για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προσθέτοντας ότι η ολλανδική εταιρία δεν κλήθηκε για να εκφράσει άποψη για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και των εθνικών μας προϊόντων, που είναι θέμα της κυβέρνησης και των θεσμοθετημένων φορέων, αλλά για να αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μην επαναληφθούν οι καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο πρόεδρος της ΠΑΚ επισήμανε ότι η μελέτη αυτή θα μπορούσε να γίνει από επιστήμονες ελληνικών Πανεπιστημίων, η μελέτη των οποίων συμπίπτει κατά 90% με τους ολλανδούς, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο, ζουν εδώ και βιώνουν την κατάσταση, παρά από κάποιους ειδικούς στα υδραυλικά έργα γεωργίας.

Έργα που από το 1968 δεν έγιναν
Επίσης ανέφερε ότι θα πρέπει να δούμε ποιος ευθύνεται για τα υδατικά ελλείμματα στην περιφέρεια Θεσσαλίας, όταν από το 1968 η έκθεση της Electrowatt αναφερόταν στην αξιοποίηση της πεδιάδας της Θεσσαλίας, που πρότεινε υδροηλεκτρικά φράγματα, όπως της Μεσοχώρας, της Συκιάς που είναι ημιτελή, της Κρύας Βρύσης, Θεόπετρας, Παλαικαρυάς, Πύλης, Φύκης, Μουζακίου, Παλιοδενδρίου, Νεοχωρίου, όπως και Ταυρωπού και Σμοκόβου, που υπάρχουν.
«Για όλα αυτά τα έργα που έχουν προταθεί με επιστημονική μελέτη και δεν έγιναν, δεν ευθύνονται οι αγρότες που έφτασαν σε σημείο να κάνουν γεωτρήσεις από τα υπόγεια ύδατα, για να σώσουν τις καλλιέργειές τους και να επιβιώσουν. Εάν είχαν γίνει αυτά τα έργα ίσως ο θεσσαλικός κάμπος σήμερα να μην αντιμετώπιζε κανένα αρδευτικό πρόβλημα», επισήμανε.
Ο κ. Αθανασιάδης τόνισε ότι οι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι θα πρέπει να κατασκευάσουν έργα και στη συνέχεια να γίνουν προτάσεις για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Ο ίδιος είπε ότι αντί να γίνουν έργα, οι επιστήμονες προτείνουν να εξαφανιστεί μια καλλιέργεια που είναι ζωογόνα, όχι μόνο οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά, όχι μόνο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά για την εθνική μας οικονομία.
Ο πρόεδρος της ΠΑΚ τόνισε ότι αναδιάρθρωση των καλλιεργειών έγινε από τους ίδιους τους αγρότες και η καλλιέργεια βάμβακος μειώθηκε κατά πολύ, διότι δεν υπήρχε επάρκεια νερού και εκτίμησε ότι μπορεί να γίνει εξοικονόμηση νερού.

Ίσως η πρόταση να είναι εκ του πονηρού
«Εκτιμούμε ότι η πρόταση των Ολλανδών για μείωση της καλλιέργειας βάμβακος ενδεχομένως είναι εκ του πονηρού, γιατί ίσως κρύβονται άλλα συμφέροντα από πίσω», ανέφερε ο κ. Αθανασιάδης.
Όπως είπε, τα τελευταία πέντε χρόνια που γίνεται μια προσπάθεια το ελληνικό βαμβάκι – που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ – γίνεται προσπάθεια ποιοτικής του αναβάθμισης και γίνεται μια προσπάθεια από την ελληνική πλευρά διαχρονικά να κρατηθεί η καλλιέργεια και τη στιγμή της ανάτασης της καλλιέργειας, βλέπουμε μια εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη των ολλανδών, ουσιαστικά για κατάργησή της.
Ο κ. Αθανασιάδης ανέφερε ότι έχουμε ένα προηγούμενο με την εγκατάλειψη των ζαχαρότευτλων που ήταν εγκληματική ενέργεια, η πολιτεία τότε κορόιδεψε τους παραγωγούς ότι θα γίνουν εργοστάσιο βιοαιθανόλης, το ίδιο επιχειρείται να επαναληφθεί σε μέγιστο βαθμό, ότι αντί για βαμβάκι προτείνονται φρούτα και λαχανικά, τα οποία δεν μπορούν να καταναλωθούν από την εγχώρια αγορά. Εάν θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στροφή, θα πρέπει να υπάρχει ένα master plan εξαγωγών, τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.