Σκόπελος: Πυρκαγιά από αμέλεια ή πρόθεση εξετάζει η Πυροσβεστική

Αυτή που ξέσπασε στον Αμάραντο Σκοπέλου την περασμένη Κυριακή

Στο ενδεχόμενο εμπρησμού δασικής έκτασης από ελεύθερους κατασκηνωτές που βρισκόταν στην παραλία, στρέφεται η προανάκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στον Αμάραντο Σκοπέλου, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής και είχε αποτέλεσμα να μετατραπεί σε στάχτη πευκοδάσος σε έκταση 120 στρ., παρά τη μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο ένας από τους κατασκηνωτές, 32χρόνων από τον Βόλο, που μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο Νοσοκομείο με ελικόπτερο, δεν φέρεται να είναι ο υπαίτιος της πυρκαγιάς, ενώ εκτιμάται ότι έπαθε τα εγκαύματα, στην προσπάθειά του να βγάλει το μοτοποδήλατό του από τις φλόγες, κάτι που τελικά δεν κατάφερε, ενώ και ο ίδιος έπαθε εγκαύματα στο πίσω μέρος του σώματός του σε πόδια και χέραι. Ήδη νοσηλεύεται ελαφρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Βόλου.
Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, βρίσκεται από χθες στο νησί, έλαβε καταθέσεις από τους ελεύθερους κατασκηνωτές και αφού συμπληρώσει τη δικογραφία, θα παραδοθεί στην Εισαγγελία, που θα αποφανθεί αν η φωτιά που εκδηλώθηκε, προέκυψε από πρόθεση ή από αμέλεια, αποδίδοντας τις ανάλογες κατηγορίες (στην πρώτη περίπτωση σε βαθμό κακουργήματος).

Μεγάλη δύναμη πυρόσβεσης

Χθες Δευτέρα, από νωρίς το πρωί η φωτιά ήταν οριοθετημένη και υπό μερικό έλεγχο, καθώς τα μέτωπα, που αρχικά ήταν πέντε, έσβησαν με τις ρίψεις νερού από αέρος, πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Στο νησί βρισκόταν δύναμη 55 πυροσβεστών με 3 πεζοπόρα τμήματα, το ένα από τα οποία μεταφέρθηκε από την Αθήνα, 11 πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και εκσκαπτικά μηχανήματα του Δήμου, που είχαν να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις, καθώς η περιοχή ήταν δύσβατη και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα αυτοκίνητα. Η κατάσταση αντιμετωπίστηκε από τις ρίψεις νερού από αέρα με τα αεροσκάφη και τα πεζοπόρα τμήματα.

Το θετικό είναι ότι δεν φυσούσε αέρας, ενώ οι αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονταν από τα πεζοπόρα τμήματα και από τη ρίψη νερού από αέρος, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα αυτοκίνητα.
Η δασική έκταση από πευκοδάσος, που έγινε «στάχτη» εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 120 στρέμματα, ενώ επί τόπου θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι σήμερα Τρίτη, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.
Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής και γρήγορα επεκτάθηκε στο πευκοδάσος, λόγω των ανέμων αρχικά, ενώ η κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν άμεση. Επί τόπου εστάλησαν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στη «μάχη» με τις φλόγες ρίχτηκαν οι 12 πυροσβέστες του κλιμακίου Σκοπέλου με τέσσερα οχήματα, αρκετοί εθελοντές και ένα πεζοπόρο τμήμα που μεταφέρθηκε αεροπορικώς από την Αθήνα.
Στο μεταξύ λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα της Κυριακής, αναχώρησε από το λιμάνι του Βόλου ισχυρή πυροσβεστική δύναμη αποτελούμενη από 4 οχήματα και 2 πεζοπόρα τμήματα με συνολικά 26 άνδρες μεταξύ των οποίων 4 αξιωματικοί, η οποία έφθασε στο νησί στις 9 προχθές το βράδυ.

«Δεν ενοχλήθηκαν οι τουρίστες»

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης δήλωσε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ότι χθες υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις, που αντιμετωπίστηκαν από τα πεζοπόρα τμήματα και δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, λόγω κυρίως της άπνοιας που επικρατούσε.
Ο κ. Βασιλούδης είπε ότι στο νησί πήγε και το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής που λαμβάνει καταθέσεις και ψάχνει τα αίτια της πυρκαγιάς. Ο ίδιος είπε ότι ήταν μια παρέα νεαρών στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά, αλλά περισσότερα θα γίνουν γνωστά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ο δήμαρχος είπε ότι οι τουρίστες στο νησί δεν ενοχλήθηκαν καθόλου, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς πήγαν εθελοντικά να βοηθήσουν στην κατάσβεση, καθώς είναι εθελοντές στις χώρες τους.

Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων

Ο εκπρόσωπος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βασίλης Ηλιόπουλος δήλωσε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ότι από την Κυριακή που ξέσπασε η πυρκαγιά στη Σκόπελο, η εθελοντική ομάδα βρίσκεται σε επιφυλακή, έχει συνεχή ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που ζήτησε συνδρομή στις περιπολίες, ώστε να καλυφθούν σημεία που δεν μπορούν να καλύψουν οχήματα της Πυροσβεστικής που πήγαν στη Σκόπελο.
Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι το ένα όχημα της Λέσχης χθες έκανε επιτήρηση του χώρου από το λόφο Γορίτσας και το δεύτερο ήταν σε επιφυλακή ώστε να καλύψει άλλον τομέα περιπολίας.
Το ίδιο θα γίνει και σήμερα Τρίτη, καθώς στη Σκόπελο πρέπει να παραμείνουν δυνάμεις και οχήματα για επιφυλακή. Η Λέσχη, εκτός από τη στελέχωση των περιπόλων από τις αρχές του καλοκαιριού, συνέδραμε στην πυρκαγιά που ξέσπασε στις Γλαφυρές, τόσο με το αυτοκίνητο που κάλυπτε τομείς στα Μελισσάτικα, όσο και με εθελοντές που βοήθησαν στη δασοπυρόσβεση.
Το σημαντικό της υπόθεσης που αφορά στη Λέσχη σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Ηλιόπουλο, είναι ότι η ομάδα είναι τόσο πολυπληθής, που στις όποιες εκκλήσεις για συμμετοχή εθελοντών γίνεται, η ανταπόκριση είναι τόσο μεγάλη, που πάντα ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από αυτόν που απαιτείται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.