SOS του Δήμου Αλμυρού για τη λειτουργία της ΔΕΥΑ

Δεκτικός στις προτάσεις για το αεροδρόμιο, αρκεί να οδηγήσουν σε ουσιαστική ανάπτυξη του Δήμου

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Δήμος Αλμυρού για τη ΔΕΥΑ, όπως γνωστοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Θεσσαλίας, με τον Δήμαρχο να προτείνει άτυπα την επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου σύστασης και λειτουργίας. Σε ό,τι αφορά δε στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου, ο Δήμος είναι ανοιχτός στις προτάσεις αξιοποίησής του, αρκεί αυτές να οδηγούν σε ουσιαστική ανάπτυξη.

 

Ο δήμαρχος Αλμυρού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΠΕΔ στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλμυρού αναφέρθηκε στον Δήμο Αλμυρού και στα ζητήματα που αντιμετωπίζει ως ένας επαρχιακός μικρομεσαίος Δήμος σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης υγειονομικής, ενεργειακής, οικονομικής.

Τόνισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης των Δήμων, οι οποίοι εξαρτώνται από το αριθμητικό μέγεθος του πληθυσμού όταν οι επαρχιακοί Δήμοι, όπως ο Αλμυρός, διαθέτουν μεγάλη έκταση και πολυπληθή χαρακτηριστικά.  Αναφέρθηκε, επιπροσθέτως, στο σημαντικό ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών γεγονός που απειλεί την ολοκλήρωση όλων των δημόσιων έργων αλλά και την υλοποίηση των υποβληθέντων και εγκριθέντων προτάσεων. Εξέφρασε την ανησυχία του για τη βιωσιμότητα όλων των ΔΕΥΑ, καταθέτοντας ως άτυπη πρόταση στη κεντρική εξουσία να προβούν σε επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου σύστασης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ.

Οι επιχειρήσεις ύδρευσης, σημείωσε, πρέπει να αναδειχθούν σε δυναμικά νομικά πρόσωπα σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων με τη συμμετοχή, φυσικά των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συλλογική αντιμετώπιση σε συνδυασμό με ένα ορθά οργανωμένο φορέα, ο οποίος θα διαθέτει επαρκή στελέχωση, διοικητική και τεχνική, μπορεί να λύσει όπως απαιτείται όλα τα προκύπτοντα ζητήματα. Ο κ. Χατζηκυριάκος επεσήμανε πως οι Δήμοι, με το ισχύον πλαίσιο αδυνατούν ξεκάθαρα να ανταπεξέλθουν και η ενεργειακή κρίση να δοκιμάζει τα όριά τους και σημείωσε πως είναι επιτακτική η ανάγκη της ισχυρής και συλλογικής παρουσίας των Δήμων Θεσσαλίας, μέσω και του συλλογικού τους οργάνου, για τη διεκδίκηση όλων των εργαλείων που απαιτεί η σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ώστε να αντέξει τις πιέσεις.

Σε ότι αφορά στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, με αφορμή και την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΔ Θεσσαλίας με τον Δήμο Αλμυρού, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι ακούει  με προσοχή και είναι ο Δήμος δεκτικός στη συζήτηση όλων των προτάσεων αξιοποίησης του αεροδρομίου με την προϋπόθεση ότι θα αναβαθμίσουν τον Δήμο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα αλλά και τονίζοντας το επιχειρείν εφόσον τούτο είναι εφικτό. Αναφορικά με την πρόταση για την αξιοποίηση του αεροδρομίου σε cargo αεροδρόμιο, ο ίδιος ανέφερε ότι ακούει την πρόταση αυτή, χωρίς όμως να ακυρώνεται η  ήδη υπάρχουσα ιδιότητά του, καθιστώντας έτσι μοναδικό στην Ελλάδα, αρκεί να υπάρξει ρεαλιστική και στοχευμένη πρόταση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.