Στο σκάνδαλο της Novartis, στην ανάγκη ουσιαστικής μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης και στα εσωκομματική του ΣΥΡΙΖΑ αναδέρθηκε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κούλογλου που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ. Για το πρώτο θέμα εκτίμησε ότι επιχειρείται να κουκουλωθεί η υπόθεση, με δίωξη όσων προσπάθησαν να την ερευνήσουν και εκπέμπεται το σήμα ότι μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε στην Ελλάδα, αρκεί να έχουμε πολιτική κάλυψη.
Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, η Novartis πλήρωσε 350 εκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό χωρίς προηγούμενο για τέτοια περίπτωση, στις ΗΠΑ για τις πρακτικές της στην Ελλάδα, δηλαδή παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα είχε πρακτικές εκτεταμένης διαφθοράς και μάλιστα δεν παραδέχτηκε μόνο ότι λάδωνε γιατρούς, αλλά παραδέχτηκε ότι δωροδοκούσε κυβερνητικό αξιωματούχο με στόχο να δωροδοκήσει υπουργούς, προκειμένου να επηρεάσει τις τιμές. Αυτές οι τιμές, θα επηρέαζαν Πανευρωπαϊκή τη διαμόρφωση των τιμών, δεν ήταν εθνικό θέμα, η Novartis ήταν στο Αμερικανικό χρηματιστήριο, εξ ου και οι ΗΠΑ την ανάγκασαν να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό.
“Στην Ελλάδα θεωρούμε ότι η όλη ιστορία ήταν μια σκευωρία. Η υπόθεση έχει λήξη από νομικής πλευράς, αλλά ξεχνούν ότι εναντίον του κ. Λοβέρδου έχει ασκηθεί δίωξη για δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση Novartis. Ο κ. Λοβέρδος που είναι υπόδικος, ήταν υποψήφιος και για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και όλοι φέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα”, τόνισε.
Ο Στ. Κούλογλου τόνισε ότι σκευωροί και αντισκευωροί πρέπει να συμφωνήσουν και να ζητήσουν αποζημίωση από την Ελβετική εταιρία, όπως έκαναν οι Αμερικανοί, αλλά το θέμα έχει κολλήσει ότι όταν λες ότι είναι σκευωρία και αυτή είναι η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, πως να συγχρόνως αποζημίωση.
Ο ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η Novartis όχι απλά πριμοδοτούσε τους γιατρούς που έγραφαν τα φάρμακα, κάτι που έπρεπε ήδη να έχει διαλευκανθεί και να συζητάμε μόνο για το πολιτικό κομμάτι, αλλά από την άλλη έχουμε να κάνουμε με αποφάσεις για τιμές φαρμάκων, για τις οποίες δεν αποφασίζουν γιατροί, αλλά πολιτικοί.
“Το θέμα είναι ότι θέλουν να κουκουλώσουν την υπόθεση και είναι πολύ κρίμα για τη χώρα που δεν έχει προχωρήσει σε κάθαρση σε ένα τόσο μεγάλο θέμα και όχι μόνο δεν προχώρησε, αλλά διώκονται αυτοί που προσπάθησαν να ερευνήσουν την υπόθεση με τον δικό τους τρόπο, με λάθη. Ποιό είναι το σήμα; Ότι μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε στην Ελλάδα, αρκεί να έχουν πολιτική καλυψη;”, διερωτήθηκε ο κ. Κούλογλου.
Ο ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι επειδή λειτουργούμε μ’ αυτό τον τρόπο η χώρα φαλήρισε, είναι πρώτη στην ακρίβεια και τελευταία σε όλα τα άλλα, στην ακρίβεια, στους θανάτους, στις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας, στις δαπάνες για την υγεία κλπ.
Ανάγκη η ουσιαστική μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη
Αναφορικά με την τοποθέτηση του πρώην υπουργού κ. Πολάκη για ίδρυση νέας σχολής Δικαστών και της εξυγίανσης του Δικαστικού σώματος, ο κ. Κούλογλου είπε ότι ο κ. Πολάκης συχνά αναφέρεται σε πραγματικά προβλήματα με λάθος τρόπο και συχνά προτείνει λάθος λύσεις.
Για το θέμα της ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη, για πιο γρήγορη και δίκαιη απονομή, ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι το βλέπουμε τώρα και με την υπόθεση της δολοφονίας του Άλκη στη Θεσσαλονίκη, πόσο η έλλειψη έγκαιρης απονομής της Δικαιοσύνης έχει αποθρασύνει τέτοιου είδους στοιχεία, το πόσο δεν έχουν ερευνηθεί και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες πράξεις για την κάθαρση στους Συνδέσμους των φιλάθλων. Για τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ κ. Σαββίδη που εμφανίστηκε με πιστόλι στο γήπεδο, τόνισε ότι έχει αναβληθεί οκτώ φορές η δίκη, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Ελλάδα.
Αναφορικά με επιφανείς οικονομικά παράγοντες που εμπλέκονται σε υποθέσεις, όπως με την περίπτωση του βιασμού της νεαρής στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κούλογλου είπε ότι ασφαλώς η Δικαιοσύνη έχει μια κοινωνική διάσταση, κάτι δεν έπρεπε να συμβαίνει. Όπως είπε, βλέπουμε μια νεαρή κοπέλα, η οποία προσπαθεί να βρει το δίκιο της και όλα τα στοιχεία πάνε κόντρα. Ένα κορίτσι που καταγγέλλει βιασμό, θα έπρεπε να υποβληθεί αμέσως σε εξετάσεις και η αντίδραση της Αστυνομίας δεν θα ήταν το ίδιο αν είχε πέσει θύμα βιασμού η κόρη ενός πλούσιου στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι τον ενδιαφέρει η Δικαιοσύνη να είναι δίκαιη και να κοιτάει και τους φτωχούς ανθρώπους.
Για τα εσωκομματικά
Σχετικά με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για αλλαγή καταστατικού και την εκλογή μελών της Κ.Ε. και προέδρου από τη βάση του κόμματος, ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι αυτή η διαμάχη δεν απασχολεί παρά ένα μικρό αριθμό οπαδών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο κόσμος έχει τα προβλήματα με την πανδημία, την ακρίβεια και τόσα προβλήματα, το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι πως εκλέγεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κούλογλου είπε ότι αυτή η συζήτηση έπρεπε να έχει τελειώσει το δεύτερο εξάμηνο του 2019, μετά την ήττα.
Ο ίδιος είπε ότι παίζει ρόλο ο τρόπος εκλογής της ηγεσίας του κόμματος, εμμέσως και για τη δημοκρατία, αλλά αυτό που προέχει είναι να διευκρινίσει κάποιος τι κόμμα πρέπει να κάνει, κάτι που βρίσκεται πίσω από τον τρόπο εκλογής και αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθυστερήσει αυτά τα προβλήματα, για να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα που θα απευθύνεται και θα γίνει προτάσεις για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.
Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι ένα κόμμα που έρχεται σε επαφή με τον κόσμο που τον ψηφίζει και πηγαίνει κόντρα στη λογική του κόμματος “σκατζόχοιρου”, είναι προς τη θετική κατεύθυνση, ενώ για την εκλογή της Κ.Ε. εκτίμησε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ότι και από τα άλλα Ευρωπαϊκά κόμματα.






























