Συναγερμός στην Ζαγορά για την επικείμενη κακοκαιρία- Συστάσεις για περιορισμό μετακινήσεων

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχει τεθεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου ενόψει έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις.

Ο Δήμαρχος κ. Κων. Καραγεωργίου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νικ. Καμπούρης και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Πολιτική Προστασία, ενεργοποίησαν από χθες τον ειδικό σχεδιασμό με ενημέρωση όλων των Τοπικών Συμβουλίων, με επικαιροποιήσεις και επιβεβαιώσεις λειτουργικών μηχανημάτων έργου ιδιωτών και διαθεσιμότητας υλικών αποκαταστάσεων, προσδιορισμό θέσεων διασποράς μηχανημάτων και προσωπικού, κατανομή εθελοντών κ.α.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ταλαιπωρημένα σημεία από τα ακραία φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, στην διασφάλιση της αδιάλειπτης – αν απαιτηθεί – λειτουργίας δημοσίων δομών όπως το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς κ.α. ενώ για λόγους προφύλαξης των ιδίων των πολιτών και διευκόλυνσης παρεμβάσεων των συνεργείων, αν χρειαστεί, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου συνιστά προσοχή και ει δυνατόν περιορισμό των μετακινήσεων.

Επίσης για την προστασία του πληθυσμού για καθαρά προληπτικούς λόγους, διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων, μέσα από την κοίτη του χειμάρρου Αγ. Ιωάννη – Παπά Νερό και την κοίτη του χειμάρρου Χορευτού από την Παρασκευή ώρα 20:00΄έως το Σάββατο 08:00΄.

Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες σήμερα Παρασκευή (19-04-24) έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.