«Βουτιά στη μυθολογία» με τη δημιουργία του πρώτου υποβρύχιου Μουσείου στον Παγασητικό

Προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής φιλοδοξεί να δώσει ο «Ύφαλος Τέχνης» του Δρ. Αλέξη Λόλα

Να επενδύσουμε στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Μαγνησίας, μας προσκαλεί ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό για τη χώρα υποβρύχιο Μουσείο, όπου θα εκτίθενται γλυπτά εμπνευσμένα από τη μυθολογία της περιοχής, όπως οι Κένταυροι και ο Ιάσονας. Ο «Ύφαλος Τέχνης» όπως ονομάζεται το πρότζεκτ φιλοδοξεί να είναι το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στον κόσμο το οποίο θα έχει χρηματοδοτηθεί από απλούς πολίτες, μέσω της μεθόδου crowdfunding.

Το πρωτοποριακό αυτό σχέδιο ανέπτυξε, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του και κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών Δημήτρη Βαφείδη, ο Διδάκτορας του Π.Θ. Αλέξης Λόλας ο οποίος και το παρουσίασε χθες στο κοινό που παρευρέθηκε στο αμφιθέατρο «Ι.Κορδάτος» του Π.Θ.. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος.

Προστασία του περιβάλλοντος,με τέχνη και κατάδυση

O Δρ Αλέξης Λόλας ανέπτυξε την πρόταση του "Υφάλου Τέχνης".
O Δρ Αλέξης Λόλας ανέπτυξε την πρόταση του “Υφάλου Τέχνης”.
Όπως ανέφερε ο ίδιος ο ερευνητής στο magnesianews.gr «προσπαθούμε να συνδυάσουμε, την προστασία του περιβάλλοντος, με την τέχνη και με την κατάδυση. Θέλουμε να βγούμε προς την κοινωνία. Θεωρούμε ότι αυτό το εγχείρημα θα βοηθήσει την πόλη του Βόλου, αλλά και τη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα. Θα κάνει το Βόλο γνωστό στον κόσμο, κάνοντάς τον πόλο έλξης τουριστών. Θα είναι σημαντικό αυτό και μέσα από την επιστημονική διάσταση που θέλουμε εμείς να δώσουμε στον «Ύφαλο Τέχνης». Όπως τόνισε ο κ. Λόλας, ακόμη δεν έχει καθοριστεί το σημείο όπου θα δημιουργηθεί το τεχνητός ύφαλος. «Στα σχέδιά μας πάντως είναι να γίνει επισκέψιμος όχι μόνο από δύτες, αλλά και από τουρίστες που θα κάνουν ημερήσια κρουαζιέρα με ειδικό σκάφος που θα έχει γυάλινο πυθμένα.»

Το κόστος δημιουργίας ενός τέτοιου μουσείου, σύμφωνα με τον κ. Λόλα υπολογίζεται στο 1 εκ. ευρώ. «Το μισό κόστος αφορά την κατασκευή των γλυπτών και την τοποθέτησή τους στη θάλασσα και το άλλο μισό για τα επόμενα 3-4 χρόνια επιστημονικής παρακολούθησης εξέλιξης του τεχνητού υφάλου, όπου θα γίνουν διάφορες ενέργειες όπως πειραματική αλιεία κλπ.

Επιπλέον, θα είναι το πρώτο ερευνητικό πεδίο στον κόσμο, στο οποίο θα εκτιμηθεί το “καταδυτικό αποτύπωμα” σε έναν τεχνητό ύφαλο. Το ζητούμενο της έρευνας είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε ο Ύφαλος Τέχνης να χρησιμοποιείται αειφορικά, τόσο ως μέσο αποκατάστασης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος όσο και ως ένας ελκυστικός καταδυτικός και τουριστικός προορισμός. Θέλουμε να δούμε αν θα διαταράσσεται το οικοσύστημα ή όχι. Δεν υπάρχει επιστημονική καταγραφή της επιβάρυνσης του ανθρώπου σε υφάλους ανά τον κόσμο. Αυτό έχει γίνει μόνο στον κοραλλιογενή ύφαλο στην Αυστραλία όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Στην έρευνα για την ανάπτυξη του «Υφάλου Τέχνης» συμμετείχαν και οι παρακάτω φοιτητές του Τμήματος Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος Χριστίνα Αγγελή, Παναγιώτα Καραμπέτσου, Ευγενία Καζοπίδη, Παρασκευή Λέντζη, Αλεξάνδρα Δροσίνη, Σωτήρης Σακοράφας, Ευαγγελία Χατζημανίκα, Περσεφόνη Παπαδημητρίου, Ιωάννα Τζιώγα, Ευαγγελία Γούσια και Κωνσταντίνος Γεωργίου.

Για όσους επιθυμούν χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση του Υφάλου Τέχνης μπορούν να καταθέσουν όποιο ποσό επιθυμούν στον τραπεζικό λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Π.Θ. που είναι: GR7601403100 310002002010340 συμπληρώνοντας ως αιτιολογία τον κωδικό 5227.01 και προαιρετικά το ονοματεπώνυμό σας.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο http://artreef.apae.uth.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.