Η Ελλάδα ξεχώρισε για θετικούς και αρνητικούς λόγους στις ιδιωτικοποιήσεις το διάστημα 2014 -2015

Την περίοδο 2014 – 2015 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαετίας στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στις χώρες της ΕΕ, με πρωταγωνιστές τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Privatisation Barometer που εκδίδει το ιταλικό Fondazione Eni Enrico Mattei, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στην ΕΕ το 2014 έφτασαν τα 78,4 δισ. δολάρια (36,2% επί των αντίστοιχων παγκοσμίων εσόδων) και τα 42,1 δισ. δολάρια το 2015 (19,8% επί των παγκοσμίων εσόδων).
Η Ελλάδα ξεχώρισε στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων το 2014, δεδομένου ότι η σχετική έρευνα την κατατάσσει τρίτη πανευρωπαϊκά πίσω από τη Βρετανία και την Ισπανία. Κατά την έκθεση το 2014 το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκέντρωσε 17,1 δισ. δολάρια από ιδιωτικοποιήσεις, η Ισπανία 13,2 δισ. δολάρια και η Ελλάδα 13 δισ. δολάρια, ποσό στο οποίο αθροίζονται και τα χρήματα από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Η ίδια έκθεση εστιάζει στις καθυστερήσεις που έφερε η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αναφέροντας πως οι ακυρώσεις ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα το 2015 ήταν οι περισσότερες διεθνώς μετά από εκείνες της Αυστραλίας.
«Κατά ειρωνικό τρόπο, ή με τραγικό τρόπο, ανάλογα με οπτική του καθένα, αυτή η ίδια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να αποδεχθεί ένα πολύ πιο σαρωτικό σχέδιο προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τον Ιουλίου 2015, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης της ΕΕ, το οποίο η Ελλάδα αναγκάστηκε να δεχθεί, μετά το κλείσιμο των τραπεζών, την έλλειψη ευρώ και με την οικονομία να πλησιάζει σε οικονομική κατάρρευση. Το σχέδιο αυτό είναι τέτοιο που στερεί από την ελληνική κυβέρνηση τον έλεγχο στην εκτέλεση των ιδιωτικοποιήσεων και τον έλεγχο στα έσοδα από τις διαδικασίες πώλησης», σημειώνει το Privatisation Barometer.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.