Ευρωβαρόμετρο: Αισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι για την οικονομία, ρεκόρ απογοήτευσης για τους Έλληνες

Αισιοδοξία για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης εκφράζει η πλειονότητα των πολιτών της Ένωσης, όπως αποκαλύπτει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, γεμάτη εντάσεις ανάμεσα στα κράτη- μέλη, αλλά και αντιπαραθέσεις με άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ. Σε επίπεδα ρεκόρ κινείται δε η υποστήριξη στο ευρώ. Στην Ελλάδα καταγράφονται σταθερά τα υψηλότερα ποσοστά απαισιοδοξίας,.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων (74%) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και τη νομισματική ένωση.

Το 50% των Ευρωπαίων έχουν θετική γνώμη για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, με το ποσοστό να είναι υψηλότερο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το φθινόπωρο του 2017 και συνολικά το υψηλότερο από το 2007. Το 37%, έχουν αρνητική γνώμη.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την άνοιξη του 2007, οι θετικές απόψεις σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας (49 %, +1) υπερτερούν των αρνητικών απόψεων (47 %, -2). Στην Ελλάδα μόλις το 2% των πολιτών θεωρεί καλή την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, την ώρα που στην Ολλανδία και το Λουξεμβούργο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 93%.

Από το φθινόπωρο του 2017, το θετικό οικονομικό κλίμα έχει αυξηθεί σε 18 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων προηγούνται η Πορτογαλία (43 %, +10), η Ιρλανδία (79 %, +7), η Φινλανδία (77 %, +6) και η Λιθουανία (38 %, +6).

Σε άνοδο βρίσκεται και η εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. Ανήλθε στο 42 % (+1) και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της από το φθινόπωρο του 2010. Σε 15 κράτη μέλη, η πλειονότητα των ατόμων που απάντησαν εμπιστεύονται την ΕΕ. Η εμπιστοσύνη είναι υψηλότερη στη Λιθουανία (66 %), την Πορτογαλία και τη Δανία (57 % αμφότερες), και στο Λουξεμβούργο και τη Βουλγαρία (56 % αμφότερες).

Το 40 % των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ (το 37 % έχει ουδέτερη άποψη και μόνο το 21 % έχει αρνητική εικόνα). Η θετική εικόνα επικρατεί σε 15 κράτη μέλη, με τα υψηλότερα ποσοστά στην Ιρλανδία (64 %), τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία (56 % αμφότερες) και το Λουξεμβούργο (54 %).

Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από την εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις ή τα κοινοβούλια. Το 42 % των Ευρωπαίων εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 34 % εμπιστεύεται το εθνικό κοινοβούλιο και την εθνική κυβέρνηση της χώρας τους.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ (58 %, +1). Αυτό ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από δύο: την Ελλάδα (όπου, παρά την αύξηση της αισιοδοξίας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, το 53 % είναι «απαισιόδοξο» σε αντιδιαστολή με το 42 % που είναι «αισιόδοξο») και το Ηνωμένο Βασίλειο (48 % έναντι 43 %). Τα υψηλότερα ποσοστά αισιοδοξίας σημειώνονται στην Ιρλανδία (84 %), την Πορτογαλία (71 %), το Λουξεμβούργο (71 %) και τη Μάλτα, τη Λιθουανία και τη Δανία (70 % και οι τρεις). Στον αντίποδα βρίσκονται η Γαλλία (48 %), η Κύπρος και η Ιταλία (54 % αμφότερες).

Όσον αφορά στα θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους, στην κορυφή φιγουράρει η μετανάστευση συνιστά την κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ένωση (38 %, + -1). Ακολουθεί η τρομοκρατία (29 %, -9), αλλά προηγείται κατά πολύ της οικονομικής κατάστασης (18 %, +1), της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών (17 %, +1) και της ανεργίας (14 %, +1).

Σε εθνικό επίπεδο, οι κυριότερες ανησυχίες παραμένουν η ανεργία (25 %, καμία αλλαγή), η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση (23 %, +3) και η μετανάστευση (21 %, -1). Η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση εμφανίζει και πάλι άνοδο και βρίσκεται σε δεύτερη θέση για πρώτη φορά από την άνοιξη του 2007.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.