Έρχεται νέα επιδότηση για το ρεύμα: Κάρτες ενέργειας και πολλές δόσεις στην εξόφληση των λογαριασμών

Tην εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την ανάσχεση των επιπτώσεων της «ενεργειακής ακρίβειας» αξιολογεί σε πιστοληπτικό και δημοσιονομικό επίπεδο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου, ανάλογα με τα χρηματοδοτικά περιθώρια, να αποφασίσει νέες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το κοινοτικό πακέτο αξιολογείται βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, του ύψους των πόρων που θα απελευθερώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τις αντοχές του δημόσιου ταμείου.

Η σχετική διαδικασία βρίσκεται εν εξελίξει, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στην κυβέρνηση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επιδοτήσεις του ενεργειακού κόστους είτε με απορρόφηση μέρους της επιβάρυνσης στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών είτε με την χορήγηση «κάρτας ενέργειας», δηλαδή ενός είδους επιδόματος ενέργειας για ευάλωτα νοικοκυριά, ή με συνδυασμό και των δύο. Επίσης επί τάπητος βρίσκονται διευκολύνσεις για την πληρωμή των οφειλών από ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο με τμηματική εξόφληση τους σε πολλές και μικρές δόσεις καθώς και η αναστολή των αποσυνδέσεων από το δίκτυο σε ευάλωτα νοικοκυριά με κρατικές εγγυήσεις στις εταιρείες.

Εξάλλου την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά αναφέρθηκε στη δυνατότητα να μπορέσουν οι πολίτες να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους από το κόστος θέρμανσης εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων.

Προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη για μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και το ΦΠΑ, καθώς το μέτρο θα προκαλέσει πλήγμα στα κρατικά ταμεία δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι φόροι συνεισφέρουν σημαντικά στο σκέλος των εσόδων. Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μπει κόφτης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, καθώς όπως δεν υπάρχει περιθώριο για βίαιες μειώσεις του ΦΠΑ στην αγορά.

Όπως ξεκαθαρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών το πλαίσιο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι υπό διαμόρφωση και συνεπώς ακόμα δεν έχουν κλειδώσει οι αποφάσεις. Πάντως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά και εθνικά εργαλεία ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο από την ενεργειακή ακρίβεια στα νοικοκυριά και στην αγορά.

Κλειδί για τα περαιτέρω αντισταθμιστικά μέτρα που θα ληφθούν είναι η χρονική διάρκεια και η ένταση των Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως η αυξημένες τιμές στην ενέργεια θα διατηρηθούν μέχρι τον Απρίλιο, κάτι το οποίο δημιουργεί νέα δεδομένα. Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εξετάζει νέο πλέγμα μέτρων που θα συζητηθεί με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης προκειμένου να υπάρξει μία κατ’ αρχήν συμφωνία για το είδος, το ύψος και τις πηγές χρηματοδότησης νέων έκτακτων ενισχύσεων οι οποίες δεν θα επηρεάσουν το έλλειμμα και δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο προϋπολογισμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.