Mικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μικρά κέρδη εμφανίζει στην εκκίνηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017, στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,39% στις 567,72 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,43% στις 1.507,34 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 1,05 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 21 ενισχύονται, εννέα υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,88% στις 479,88 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-0,54% σημειώνει κέρδη κατά 0,54%, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+0,75% κατά 1,49%, η Eurobank κατά 1,38% και η Alpha Bank ΑΛΦΑ+0,68% κατά 1,35%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα ενισχύεται κατά 1,60%, ενώ στο 1,50% διαμορφώνονται τα κέρδη για τη μετοχή της Μotor Oil. Άνοδο κατά 1,33% σημειώνει και ο ΟΠΑΠ. ΟΠΑΠ+1,33% Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά 1,26% και της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-0,19% κατά 0,93%.

Στο «μέτωπο» της οικονομίας, σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017, στο οποίο προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 2,7% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στο προσχέδιο θα αποτυπώνεται και το νέο φορολογικό «τσουνάμι», καθώς οι πρόσθετες επιβαρύνσεις θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, την τρέχουσα εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η έκδοση του μετατρέψιμου ομολόγου της Forthnet (3 Οκτωβρίου λήξη διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων, 6 Οκτωβρίου λήξη περιόδου συμμετοχής), ενώ στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου της Housemarket στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

«Για άλλη μια εβδομάδα τα δεδομένα έμειναν ως έχουν, η αδράνεια του γενικού δείκτη οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση των κινητών μέσων και η ουδετερότητα στους ταλαντωτές έγινε ακόμα πιο εμφανής. Το μόνο, ίσως, ενθαρρυντικό στοιχείο της εβδομάδας που πέρασε ήταν η άρνηση του γενικού δείκτη να ακολουθήσει την τάση των ξένων αγορών στη ροή των αρνητικών τραπεζικών νέων, κρατώντας μια πιο μετριοπαθή στάση έναντι των βασικών διεθνών χρηματιστηρίων» σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Beta ΑΧΕΠΕΥ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση της προηγούμενης εβδομάδας.

Άλλωστε, σχεδόν 7 δισ. ευρώ έχει «στοιχίσει» έως τώρα, το 2016 στη χρηματιστηριακή αγορά, αφού το εννεάμηνο στέρησε 14,34% από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. – ποσοστό που μεταφράζεται σε 6,8 δισ. ευρώ. Η χρονιά ξεκίνησε με την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα επίπεδα των 47 δισ. ευρώ, ενώ τώρα κυμαίνεται πέριξ των 40 δισ. Στο ίδιο διάστημα ο βασικός δείκτης υποχώρησε κατά 10,43%, αυτός της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 18,14%, ενώ οι βαριές απώλειες αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, με τον σχετικό δείκτη να χάνει από την αρχή του έτους 46,66%.

Τέλος, νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Aegean, στα 7,3 από 10,8 ευρώ, δίνει η Wood σε έκθεσή της, στην οποία υποβαθμίζει και τη σύσταση σε «hold» από «buy». Η Wood υποβαθμίζει τη μετοχή μετά τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου και τη σημαντική μείωση στις προβλέψεις του για τα μεγέθη της εισηγμένης κατά ένα μέσο 40% ως το 2018.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.