Tο αίτημα Κουρέτα για ειδική πρόβλεψη χρηματοδοτήσεων για την Θεσσαλία

«Ήρθαμε στη Λάρισα για να μιλήσουμε, να παρουσιάσουμε τι έχουμε κάνει, αλλά και τι σχεδιάζουμε για το μέλλον, πώς σκεφτόμαστε να κινηθούμε τους επόμενους μήνες, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι βρισκόμαστε εδώ για να σας ακούσουμε», ανέφερε από τη Λάρισα o υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Οικονομία – Αγροτική Πολιτική – Κλιματική Αλλαγή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο ξενοδοχείο «Imperial», στη Λάρισα.

Κυβερνητικό κλιμάκιο, που απαρτίζονταν από τους: υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη (ανέλαβε και το συντονισμό της εκδήλωσης), υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο και Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, αναφέρθηκαν στην πορεία και το μέλλον της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες και ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν των αγροτικό κόσμο της περιοχής.

«Δεν είναι προεκλογική συγκέντρωση, αλλά μία συζήτηση», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως επιθυμία του είναι να αναλυθούν όλες οι δράσεις που έχουν γίνει έως σήμερα από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, αλλά και τις επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης για τη Θεσσαλία με το κόστος της ανασυγκρότησης της περιοχής να ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. «Δεν θέλουμε να είμαστε κυβέρνηση της θεωρίας, αλλά των πράξεων. Ξέρουμε πως δεν είμαστε αλάθητοι και γι’ αυτό θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους. Εσείς χρειάζεται να μας πείτε πού πρέπει να ρίξουμε την προσοχή μας και να θέσουμε τις βάσεις για την Θεσσαλία της επόμενης ημέρας».

Το παρόν και το μέλλον του αγροτικού κόσμου

Στα 569 εκατ. ευρώ ανέρχονται, μέχρι σήμερα, οι χρηματοδοτήσεις που έχει καταβάλει το ΥπΑΑΤ στη Θεσσαλία – είτε μέσω του ΕΛΓΑ, είτε μέσω έκτακτων χρηματοδοτήσεων- προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Παράλληλα, στάθηκε στους τρεις άξονες πολιτικής που ανέπτυξε και αναπτύσσει το υπουργείο σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι θεομηνίες αλλά και την ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, που αφορούν τις άμεσες δράσεις και ενισχύσεις, τις αποκαταστάσεις και βελτίωση των υποδομών, αλλά και το σχεδιασμό για το μέλλον σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αυγενάκης έκανε αναφορά στα 43 εκατ. ευρώ που «δεσμεύθηκαν και θα δοθούν έως τα τέλη του μήνα στους αγρότες των παρακάρλιων περιοχών», στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, το αγροτικό τιμολόγιο ΓΕΑ, όπως και την ενεργοποίηση του αγροτικού 112, ενώ ο κ. Στρατάκος έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που υλοποιεί το ΥπΑΑΤ.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, αφού έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των ζωνών καλλιέργειας, όπως αυτές έχουν αναπτυχθεί στη Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια (βαμβάκι, σιτηρά, καλαμπόκι, μόνιμες καλλιέργειες, κηπευτικά, όσπρια, αρωματικά φυτά, ζώνες βοοειδών και αιγοπροβάτων), επικεντρώθηκε στην υποστήριξη των «θεσσαλικών γεωργιών» λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη για ιδιαίτερες και προσαρμοσμένες συμβουλές, εξασφάλιση ποιοτικών και ιδιότυπων προϊόντων, καθώς και συγκεκριμένα εργαλεία χρηματοδότησης ενώ κατέθεσε και το αίτημα για ειδική πρόβλεψη (quota) χρηματοδοτήσεων για την Θεσσαλία.

Αποζημιώσεις πλημμυροπαθών

«Έχουμε διαθέσει 225 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες από την κρατική αρωγή και οι δικαιούχοι είναι κοντά στους 50.000», σημείωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ πρόσθεσε πως για το σχήμα της κρατικής αρωγής ότι καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ενισχυθεί με χρηματοδοτήσεις, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει και νέα ενίσχυση. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ο βραχίονας μας», ανέφερε ο υφυπουργός, σημειώνοντας πως θα συνεχιστεί η συνεργασία των δύο πλευρών.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, τόνισε ότι έχει φτιαχτεί μια ολόκληρη εργαλειοθήκη για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, τονίζοντας πως «πλέον δίνονται αποζημιώσεις ιστορικού μεγέθους για τα ελληνικά χρονικά», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο που λειτούργησε η κυβέρνηση μετά τον Daniel και τις αλλαγές που υπήρξαν σχετικά με την πρώτη κρατική αρωγή και τον τρόπο που δίνονται πλέον οι αποζημιώσεις.

Αγιά, Δαμάσι και… τουρισμός

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε όμως το τελευταίο κομμάτι της εκδήλωσης, με τον κ. Χατζηδάκη, να προτρέπει το κοινό να προχωρήσει σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Παραγωγοί από την Αγιά, ΕΝΦΙΑ σε Δαμάσι και πλημμυροπαθείς, αλλά και ενημέρωση για τον Κοινωνικό Τουρισμό στη Θεσσαλία τράβηξαν το ενδιαφέρον της συζήτησης.

Μάλιστα, την ώρα της εκδήλωσης έξω από το ξενοδοχείο είχαν συγκεντρωθεί παραγωγοί από την Αγιά που αγωνιούσαν για το μέλλον. Μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί έθεσαν ζητήματα σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αλλά και τα αδιάθετα προϊόντα που έχουν μείνει στα ψυγεία τους, τη στιγμή που σημειώνουν πως δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό στο νομό μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

«Δεν υπάρχουν λεφτά αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο κ. Αυγένακης, υπογραμμίζοντας  πως το πρόβλημα που προέκυψε με τους μηλοπαραγωγούς είναι λόγω των εξαγωγών με τον ΕΛΓΑ να μην μπορεί να δικαιολογήσει χρήματα. «Το θέμα της Αγιάς έχει τελειώσει, έχουμε βγάλει κι ανακοίνωση». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι ενισχύσεις de minimis έχουν δοθεί όλες στη Θεσσαλία, αδικώντας μάλιστα άλλες περιοχές της Ελλάδας, με τον ίδιο να σημειώνει ότι η χώρα έχει «πιάσει το ευρωπαϊκό ταβάνι». Χωρίς χρήματα θα μείνουν όμως και οι καστανοπαραγωγοί, καθώς από τον ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται αποζημίωση σε κάτι «που δεν αποδεικνύεται».

Ερωτήσεις έθεσαν όμως και οι Λαρισαίοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Κέλλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο πρώτος ρώτησε για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους του Δαμασίου και των πλημμυροπαθών που οι οικίες βγήκαν κόκκινες, όπως έγινε και στο Αρκαλοχώρι, με τον κ. Πετραλιά να σημειώνει πως είχαν εκδοθεί οι πληρωμές στο σύστημα κι εξετάζονται λύσεις για να απαλλαγούν και φέτος οι κάτοικοι των περιοχών. Ενώ ο δεύτερος ζήτησε ενημέρωση για το τι θα γίνει με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Θεσσαλίας που καταστράφηκαν λόγω φερτών υλικών.

Τέλος, λίγο πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε ότι η ΔΥΠΑ στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός, θα προβλέψει μέσω ΚΥΑ που θα υπογραφεί της επόμενες ημέρες, αντί έξι ημέρες, διακοπές δώδεκα ημερών για τους δικαιούχους που επιλέξουν την Θεσσαλία για τις διακοπές τους, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.