Πάνω από 8% η ύφεση αν το lockdown στην Αττική διαρκέσει περισσότερο από δύο βδομάδες

Μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης της οικονομίας από αυτό που έχει προβλέψει το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει ένα πιθανό lockdown στην Αττική, το οποίο δεν θα κρατήσει μόνο δύο βδομάδες αλλά θα είναι παρατεταμένο, εκτιμά, μιλώντας στο ethnos.gr, ο καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης, με δεδομένο ότι το 50% της οικονομικής δραστηριότητας αποτυπώνεται στην πρωτεύουσα.

«Οι εκτιμήσεις για συρρίκνωση της οικονομίας έως 8% δεν συμπεριλαμβάνουν ένα lockdown στην Αττική. Μπορεί οι μετρήσεις να υπολογίζουν τις συνέπειες από τοπικά κλεισίματα όχι όμως και ένα lockdown στην πρωτεύουσα. Το μέγεθος του προβλήματος και το αποτύπωμά του στην οικονομία θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με τον καθηγητή, ανάλογα με τη διάρκειά του. Αν κρατήσει μόλις δύο βδομάδες τότε οι κραδασμοί θα απορροφηθούν.

Ένα lockdown, όμως, που θα έχει διάρκεια δύο μηνών θα προκαλέσει σοβαρά ζητήματα στην οικονομία, τα οποία δεν τα έχουν συμπεριλάβει», δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Πετράκης. Το μέσο ιδιωτικό διαθέσιμο εισόδημα για το 2020 θα μειωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού 700 με 800 ευρώ, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ. Αυτό αναμένεται να επανακάμψει στα επόμενα δύο χρόνια και να ανέβει ακόμη υψηλότερα. Αντίστοιχα, φέτος φαίνεται ότι θα έχουμε 110.000 ανέργους, οι οποίοι αναμένεται να απορροφηθούν τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η αύξηση του δημόσιου χρέους υπολογίζεται σε 10 με 12 δισ. ευρώ.

Διαχειρίσιμη η κατάσταση – Αργοπορεί η ανάκαμψη
Ο καθηγητής εκτιμά ότι η κατάσταση στην οικονομία παρά τις αναταράξεις είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο οι ρυθμοί ανάκαμψης επιβραδύνονται λόγω των αλλεπάλληλων κυμάτων πανδημίας του κορονοϊού. «Ενώ υπολογίζαμε ότι μέχρι τέλος του 2021 θα είχαμε μπει σε μια διαδικασία επιστροφής στα προ του 2019 επίπεδα νομίζω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι το διάστημα ανάκαμψης επιμηκύνεται και στο 2022. Σε ορισμένους κλάδους θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη αργοπορία της ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση ότι και αν συμβεί ο επόμενος χρόνος θα είναι καλύτερος οικονομικά, με μια επιφύλαξη» πρόσθεσε ο κ. Πετράκης.Διαχειρίσιμη η κατάσταση των νέων κόκκινων δανείων λόγω πανδημίας
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων ο κ. Πετράκης εξήγησε ότι αν και θα έχουμε επιπτώσεις, αυτές δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από τη μία θα καταγράφονται κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων, ο αριθμός τους, όμως, δεν θα είναι μεγάλος. Από την άλλη, τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων με κρατική εγγύηση δεν θα επηρεάσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Άρα, δεν θα έχουμε ένα πρόσθετο πρόβλημα στις τράπεζες. Οι τελευταίες συνεχίζουν τη μείωση των κόκκινων δανείων με ένα σχέδιο το οποίο – αν και καθυστέρησε – εφαρμόζεται. Δεν έχουμε κάποια μεγάλη αρνητική αλλαγή στο χρηματοπιστωτικό τομέα λόγω πανδημίας».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, τα οποία συνολικά ανέρχονται στα 24 δισ. ευρώ ο καθηγητής του ΕΚΠΑ εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχει η διάθεση από την κεντρική εξουσία αυτά να πέσουν στην αγορά, ωστόσο ένα μέρος τους θα βρει το δρόμο τους στην πραγματική οικονομία για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

«Διερχόμαστε σε παγκόσμια βάση ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Είναι πολύ πιο σοβαρό από το πρώτο. Τα πολύ δύσκολα, όμως, έχουν περάσει και το στοίχημα από δω και πέρα είναι ποιος και πόσο θα αντέξει. Μπροστά μας έχουμε δυσκολίες ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι και ο κόσμος έχει κουραστεί» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.