Σε διασταυρούμενα πυρά β’ αξιολόγηση και χρέος

Ελλάδα εναντίον Γερμανίας και ΔΝΤ, Κομισιόν εναντίον Τόμσεν, Σόιμπλε εναντίον Τσίπρα και Αθήνας

Την ώρα που έχουν «παγώσει» τόσο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όσο και η διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση μαίνεται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο ένας «πόλεμος» τόσο μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ – Γερμανίας όσο και μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, που αφορά τα χαρακτηριστικά του προγράμματος και στην ανάγκη ή όχι λήψης επιπρόσθετων μέτρων.
Η διαμάχη αυτή προκαλεί ανησυχίες για την έκβαση που θα έχει, αλλά κυρίως ως προς τις επιπτώσεις της στην εφαρμογή του προγράμματος και στον χρόνο που θα κλείσει η β’ αξιολόγηση, ώστε να αποδεσμευτούν περίπου 6,2 δισ. ευρώ, να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στο QE και να βελτιωθεί το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα. Ήδη στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για κλείσιμο της β’ αξιολόγησης τον Μάρτιο, ενώ η κυβέρνηση τονίζει πως επιθυμεί άμεση συμφωνία το αργότερο τον Ιανουάριο.
Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση δεν ευνοεί την Ελλάδα, καθώς παρατείνει μια αβεβαιότητα, σε μια περίοδο που η οικονομία δείχνει να έχει περάσει (από το γ’ τρίμηνο) σε ανάπτυξη. Επίσης, όσο πλησιάζουμε προς τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο η συμφωνία θα καθίσταται όλο και πιο δύσκολη.
Στο πεδίο της διαμάχης η χθεσινή μέρα ήταν πλούσια, καθώς ξεκίνησε με τη συνέντευξη του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «δεν κατανοεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όταν κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους».
Ακολούθησε συντονισμένη επίθεση στο Βερολίνο και προσωπικά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων της β’ αξιολόγησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει ότι ορισμένοι κουνούν το δάχτυλο στη Ελλάδα χωρίς να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να καταλογίζει «εμμονή» στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, σε εκδήλωση της Βουλής για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έστειλε μήνυμα στους δανειστές. «Όσοι ετούτες τις ημέρες μας κουνάνε και το δάχτυλο, στο όνομα των συμφωνιών, και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει να τηρούν αυτοί πρώτοι τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Φωτογράφισε, μάλιστα, τον κ. Σόιμπλε για την εμπλοκή με σαφείς αιχμές για τη συμπεριφορά του.
«Εμείς θα τους απαντήσουμε: να έχουν την ευλογία, να αισθάνονται καλά και να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους. Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε της Ευρώπης, ούτε του κόσμου» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ακολούθησε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε «βλακείες» και «ανοησίες» τις αναφορές περί «υψηλών συντάξεων» και ύπαρξης «λίπους» στην Ελλάδα. Αντέτεινε, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα οι συντάξεις στηρίζουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και ανέργους που προκάλεσε η κρίση. Ο κ. Βούτσης υποστήριξε, μάλιστα, ότι είναι «προσχηματικές» οι αντιδράσεις του Βερολίνου και χαρακτήρισε «εγκληματική» και «δολοφονική» την πρακτική μερίδας των δανειστών.
Πάντως, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την αισιοδοξία του για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. «Όλα θα κλείσουν μέσα στον Ιανουάριο» είπε ο κ. Βούτσης. Τόνισε δε ότι οι συσχετισμοί έχουν μεταβληθεί υπέρ της Ελλάδος σε σχέση με το παρελθόν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.