Στο τραπέζι οι προοπτικές οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Κουβέιτ

Με τον υπουργό Οικονομικών του Κουβέιτ, Dr. Nayef Falah Al Hajraf, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε με την ευκαιρία της σύγκλησης της 1ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Κουβέιτ στις 13 και 14 Μαρτίου στην Αθήνα, στην οποία υπογράφηκαν, μεταξύ άλλων, τρία Μνημόνια Συνεργασίας για Βιομηχανική Ανάπτυξη, Τυποποίηση και Προώθηση Εξωτερικού Εμπορίου, συζητήθηκαν οι σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης και εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, σχεδιάζοντας το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Όπως είπε, η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των εταίρων της και των αγορών, όπως επιβεβαιώνει και η πρόσφατη επιτυχής έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι η ρύθμιση του χρέους έως και το 2032 δημιουργεί συνθήκες προβλεψιμότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η χώρα, με οδικό χάρτη την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, θέτει τώρα σε προτεραιότητα την επιτάχυνση της ανάπτυξης, με έμφαση στις επενδύσεις και τη δημιουργία πολλών και ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας, προς όφελος της κοινωνίας. Παράλληλα, σημείωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα ανταποκρίνεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και προόδου, αναδεικνύοντας τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές για τις χώρες και τους λαούς των Βαλκανίων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών του Κουβέιτ εξήρε τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής πλευράς, δηλώνοντας ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να περάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών σε νέο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε την πρόσφατη ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της διμερούς Συμφωνίας Προώθησης και Αμοιβαίας Προστασίας Επενδύσεων (ΣΠΠΕ) από την ελληνική Βουλή, καθώς και την έμφαση που δίνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τόσο στην εισαγωγή στοιχείων οικονομικού προγραμματισμού στη χάραξη πολιτικής, όσο και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του κράτους Δικαίου και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές δυνατότητες που διαμορφώνονται στη νέα φάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τονίστηκαν και από τις δύο πλευρές οι ευκαιρίες που προκύπτουν ιδίως στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, της αγροδιατροφής, του τουρισμού – μάλιστα συζητήθηκε το ενδεχόμενο της επαναφοράς της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας και Κουβέιτ -, της ναυτιλίας, των νέων τεχνολογιών, του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας με έμφαση στον τομέα μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Al Hajraf έθεσαν επί τάπητος, επίσης, τη δρομολόγηση αποστολής ελληνικής επιχειρηματικής ομάδας στο Κουβέιτ, με στόχο τη διερεύνηση συνθηκών συνεργασίας και επενδύσεων, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας «Κουβέιτ 2035».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, κι o γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Απόστολος Μακρυκώστας. Τον υπουργό Οικονομικών του Κουβέιτ συνόδευσαν ο πρέσβης του Κουβέιτ στην Αθήνα Saud, Faisal Aldaweesh, και πολυμελής αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.