Ιράκ: Λυπηρή αποτυχία ο μη σχηματισμός κυβέρνησης, κατά τον ανώτατο σιίτη κληρικό

«Λυπηρή αποτυχία» χαρακτήρισε ο επικεφαλής των σιιτών του Ιράκ, Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι Αλ Σιστάνι, την αδυναμία σχηματισμού νέας κυβέρνησης στη χώρα κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα.
Ο κ. Σιστάνι επενέβη πριν από μία εβδομάδα στην πολιτική κρίση στο Ιράκ, καλώντας τους βουλευτές κατά την εναρκτήρια συνεδρίασή τους να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει να αντιμετωπίσει το θέμα της εξέγερσης της οποίας ηγήθηκε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (πρώην Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, ΙΚΙΛ), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαμελισμό τη χώρα.
Ωστόσο, κατά την πρώτη σύνοδο την περασμένη Τρίτη του νέου ιρακινού κοινοβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές του Απριλίου, δεν σημειώθηκε πρόοδος για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την αποχώρηση των Κούρδων και σουνιτών βουλευτών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι οι σιίτες δεν είχαν αποφασίσει όσον αφορά τον υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

«Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνοδος του κοινοβουλίου. Όλοι αισιοδοξούσαν ότι αυτή θα ήταν μια καλή αρχή για το συμβούλιο αυτό βάσει της δέσμευσής του η οποία απορρέει από τα συνταγματικά και τα νομικά κείμενα», δήλωσε ο βοηθός του Σιστάνι, Άχμεντ Αλ Σάφι, σε κήρυγμα που εκφώνησε εκ μέρους του Μεγάλου Αγιατολάχ προς τους πιστούς από τέμενος στην ιερή πόλη για τους σιίτες Κερμπάλα.
«Αλλά αυτό που συνέβη μετά, δηλαδή ότι ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι δεν εξελέγησαν πριν από την ολοκλήρωση της συνόδου, ήταν μια λυπηρή αποτυχία», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είναι παραδοσιακά σιίτης στο κυβερνητικό σύστημα που ισχύει στο Ιράκ μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2003, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είναι σουνίτης και ο πρόεδρος της χώρας, τα καθήκοντα του οποίου είναι ως επί το πλείστον τυπικά, είναι Κούρδος.

Καμία από τις τρεις πλευρές δεν έχει καταλήξει σε κάποιον υποψήφιο. Οι αντιτιθέμενοι στον απερχόμενο πρωθυπουργό Νούρι Αλ Μαλίκι επιρρίπτουν την ευθύνη στην διχαστική, σύμφωνα με τους ίδιους, διακυβέρνηση της χώρας από τον ίδιο για την επιδείνωση της κρίσης και ζητούν την αντικατάστασή του.
Ο κ. Σιστάνι επανέλαβε σήμερα μέσω του βοηθού του το αίτημά του η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να χαίρει «ευρείας εθνικής αποδοχής», χρησιμοποιώντας μια διατύπωση που πολλοί αξιωματούχοι ερμήνευσαν ως ένδειξη ότι ο κ. Μαλίκι θα πρέπει να παραχωρήσει την θέση του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.