Μπερλουσκόνι – Σαλβίνι: Mε ρατσιστική ατζέντα προηγούνται στα γκάλοπ

Ξενοφοβία, ρατσισμός, και (αν)ασφάλεια κυριαρχούν πλέον ως τρίπτυχο στη ρητορική των μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων της Ιταλίας, καθώς η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία προς τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Μόλις δύο 24ωρα αφότου ένας 28χρονος Ιταλός ακροδεξιός, πρώην υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μάλιστα με τη Λέγκα του Βορρά, επιχείρησε να δολοφονήσει έξι Αφρικανούς σε μια μικρή πόλη στα ανατολικά της χώρας, σύσσωμη η ιταλική δεξιά (ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς και ο Ματέο Σαλβίνι) βγήκε στο προσκήνιο επιρρίπτοντας ευθύνες όχι στον ένοπλο θύτη των επιθέσεων αλλά στα θύματα. Κι όλα αυτά, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα η Λέγκα του Βορρά, που κατεβαίνει σε κοινό μέτωπο μαζί με τον Μπερλουσκόνι στην κάλπη, είχε θέσει θέμα “προστασίας της λευκής φυλής”.

Για περίπου δύο ώρες το περασμένο Σάββατο, ένας 28χρονος ακροδεξιός ονόματι Λούκα Τραϊνι περιφερόταν με το αυτοκίνητό τους στη μικρή πόλη Ματσεράτα της ανατολικής Ιταλίας, μια πόλη μόλις 43.000 κατοίκων, πυροβολώντας όποιον μαύρο είχε την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο του.

Ώσπου να συλληφθεί από τις αστυνομικές Αρχές τυλιγμένος με την ιταλική σημαία και χαιρετώντας φασιστικά, είχε προλάβει να τραυματίσει πέντε άνδρες και μια γυναίκα από την Αφρική, κάποιους εξ αυτών σοβαρά. Οι Αρχές πραγματοποίησαν εκ των υστέρων έρευνα στο σπίτι της μητέρας του δράστη, όπου βρήκαν βιβλία των Χίτλερ και Μουσολίνι. Ο ίδιος λέγεται πως έχει παραδεχτεί την ενοχή του. Φέρεται, μάλιστα, να υποστηρίζει ότι αποφάσισε να πάρει το όπλο και να αρχίσει να πυροβολεί ξένους, όταν πληροφορήθηκε από τις ειδήσεις ότι Νιγηριανός διακινητής ναρκωτικών έχει συλληφθεί ως βασικός ύποπτος για τη δολοφονία 18χρονης Ιταλίδας ναρκομανούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “La Repubblica”, ο 28χρονος δράστης των επιθέσεων του περασμένου Σαββάτου είχε πάρει μέρος στις δημοτικές εκλογές του 2017 ως υποψήφιος της Λέγκας του Βορρά, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί.

Μιλώντας χθες στην ιταλική τηλεόραση, ο 81χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποκήρυξε τον δράση ως “άτομο ανισόρροπο” και το ρατσιστικό πογκρόμ του Σαββάτου ως “μεμονωμένο περιστατικό” το οποίο ωστόσο “δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική γιατί η πολιτική δεν οδηγεί σε τέτοιες παλαβομάρες”.

Εν συνεχεία ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της παράταξης Forza Italia έστρεψε τα πυρά του ενάντια στο πρόβλημα της μετανάστευσης που “γεννάει κοινωνικές εντάσεις”. Υποστήριξε ότι πρόκειται για “μια κοινωνική βόμβα που κινδυνεύει να εκραγεί”, κατηγόρησε την κεντροαριστερά του Ρέντσι για το πρόβλημα, και δεσμεύτηκε ότι εάν εκλεγεί στην κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην απέλαση 600.000 παράτυπων μεταναστών. “Όταν γίνουμε κυβέρνηση… Οι στρατιώτες μας θα περιπολούν τους δρόμους με την αστυνομία”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μπερλουσκόνι.

Σε παρόμοιο πνεύμα, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, υποστήριξε ότι “τη βία την προκαλούν εκείνοι που μας γέμισαν με μετανάστες”. Μίλησε μάλιστα για “εισβολή μεταναστών” στη χώρα, και έθεσε την εν λόγω καλούμενη “εισβολή” στον πυρήνα των κοινωνικών εντάσεων.

Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι στοχοποιούν τους παράτυπους μετανάστες ως “πηγή όλων των κακών”. Δεν κάνουν ωστόσο απολύτως καμία αναφορά στην ιταλική μαφία η οποία εμφανίζεται να έχει πλουτίσει από το μεταναστευτικό, δρώντας μεταξύ άλλων και ως μαστροπός που “εμπορεύεται” γυναίκες από την Αφρική. Εάν τους ενοχλούν τόσο πολύ οι παράτυποι μετανάστες, θα έπρεπε προφανώς να τους ενοχλούν και όλα εκείνα τα σκοτεινά κυκλώματα που πλουτίζουν από την παράνομη μετανάστευση, καθώς δεν είναι οι ίδιοι οι μετανάστες αλλά κάποιοι άλλοι, συνήθως ντόπιοι, εκείνοι που πλουτίζουν.

“Οι μετανάστες είναι πιο επικερδείς από τα ναρκωτικά”, αναφέρει σε πρόσφατο μακροσκελές άρθρο της η εφημερίδα Guardian, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η ιταλική μαφία έχει πλέον παρεισφρήσει και στο σύστημα παροχής ασύλου.

Από την πλευρά τους πάντως, τόσο ο Ματέο Ρέντσι του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) όσο και ο Λουίτζι Ντι Μάιο του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Μπερλουσκόνι ότι ήταν εκείνος που προκάλεσε τη “μεταναστευτική βόμβα”. Πως; Βομβαρδίζοντας τη Λιβύη (σύμφωνα με τον Ντι Μάιο) και υπογράφοντας ως πρωθυπουργός τον κανονισμό του Δουβλίνου για την επαναπροώθηση των μεταναστών στις χώρες εισόδου (σύμφωνα με τον Ρέντσι).

Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, εμφανίζουν τον Μπερλουσκόνι να προηγείται εν όψει των εκλογών της 4ης Μαρτίου. Το κοινό μέτωπο δεξιάς-ακροδεξιάς των παρατάξεων Forza Italia, Λέγκας του Βορρά και Αδελφών της Ιταλίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 35%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.