Οι Κούρδοι του Ιράκ «περισσότερο πιέζουν τη Βαγδάτη παρά επιθυμούν άμεση ανεξαρτησία»

Οι Κούρδοι του Ιράκ θα ψηφίσουν στις 25 Σεπτεμβρίου στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται περισσότερο για ένα μέσο να επαναδιαπραγματευθούν με τη Βαγδάτη για την οικονομική και πολιτική θέση τους στο ενιαίο κράτος, παρά η αρχή του διχασμού της χώρας.
Ο Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βόρειου Ιράκ, ανακοίνωσε τον Ιούνιο την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, το οποίο η Βαγδάτη δεν αναγνωρίζει.

Έκτοτε οι δρόμοι της Αρμπίλ είναι γεμάτοι κουρδικές σημαίες. Και τις τελευταίες ημέρες μεγάλα ενθουσιώδη πλήθη έχουν συρρεύσει στα γήπεδα και τα αμφιθέατρα όπου μιλά ο κ. Μπαρζανί.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος έγιναν πολλές εκκλήσεις από το εξωτερικό για την ακύρωσή του. Ωστόσο τον Ιούλιο ο εκπρόσωπος της Αρμπίλ στην Τεχεράνη, ο Ναζέμ Ντάμπαγ, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα έχει στόχο «να διευθετήσει τα προβλήματα με το Ιράκ» και όχι «την απόσχιση».

Μόνο το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν. Οι γειτονικές χώρες, οι ΗΠΑ και άλλες ζητούν το Ιρακινό Κουρδιστάν, το οποίο είναι αυτόνομο από το 1991, να διευθετήσει τις διαφορές του με τη Βαγδάτη χωρίς να αποσχιστεί από το Ιράκ.

Ο ΟΗΕ παρουσίασε «εναλλακτικές» στον κ. Μπαρζανί, ο οποίος όμως μέχρι στιγμής φαίνεται αποφασισμένος να διατηρήσει την πίεση για να ενισχύσει τη θέση του απέναντι στη Βαγδάτη, αλλά και έναντι των αντιπάλων του.

Στο Κουρδιστάν ψηφοφόροι και πολιτικοί δεν συζητούν τόσο την ιδέα ενός κράτους – όνειρο όλων εδώ και δεκαετίες – όσο ενός χρονοδιαγράμματος που έχει στόχο να διατηρηθεί στην εξουσία ο Μ. Μπαρζανί, η θητεία του οποίου έχει λήξει εδώ και δύο χρόνια.

Άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, ανησυχούν στην ιδέα ότι η Αρμπίλ θα ενισχύσει τις αυτονομιστικές τάσεις της κουρδικής μειονότητας που ζει στη χώρα και απειλεί το Κουρδιστάν προειδοποιώντας για το «τίμημα» που θα πληρώσει σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα.

Ο Μασούντ Μπαρζανί έχει τονίσει ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση το Κουρδιστάν δεν θα κηρύξει αμέσως την ανεξαρτησία του, αλλά θα αποτελέσει την αρχή «σοβαρών συζητήσεων με τη Βαγδάτη», με στόχο «να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα».

Την ώρα που πολλά κρίσιμα ζητήματα εκκρεμούν, «ο Μασούντ Μπαρζανί θέλει να αποκτήσει το πλεονέκτημα πάση θυσία», εξηγεί ο Καρίμ Πακζάντ του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (Iris).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.