Πόσο θα αντέξει ο Πούτιν μια επίθεση που κοστίζει 15 δισ. τη μέρα;

Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ουκρανία για 4ο συνεχόμενο 24ωρο καθώς οι Ρώσοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους σε Κίεβο, Μαριούπολη και μια σειρά από άλλες πόλεις.

Ο ρωσικός στρατός έλαβε χθες τη διαταγή να διευρύνει την επίθεσή του προς όλες τις κατευθύνσεις παρά την αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή, καθώς η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι το Κίεβο αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα οι Αμερικανοί υπογραμμίζουν ότι τις επόμενες ώρες, το αργότερο μέχρι το πρωί της Κυριακής περιμένουν τη μεγαλύτερη μάχη στο Κίεβο.

Ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να κρατά την πρωτεύουσά του το Κίεβο, με την Ρωσία να επιτίθεται στη χώρα, από την Πέμπτη.

Με αεροπορικές επιδρομές, βαλλιστικούς πυραύλους και τανκς για να καταστρέψουν ή να καταλάβουν μια σειρά στρατιωτικών στόχων, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν εκστρατεία σε τρία μέτωπα με στρατεύματα και βαρύ οπλισμό που κινούνταν από Βορρά, Νότο και Ανατολικά.

Ο αγώνας για το Κίεβο

Ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στην περιοχή Obolon του Κιέβου την Παρασκευή, λιγότερο από 9 χλμ. από το κέντρο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα και υπήρξαν αναφορές για μάχες κοντά στον ζωολογικό κήπο και τη συνοικία Shuliavka στα δυτικά της πόλης τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο δήμαρχος Vitali Klitschko ανέφερε ότι δεν υπάρχει σημαντική ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Κίεβο. Καθώς η πρωτεύουσα δέχτηκε επίθεση, πολυκατοικία επλήγη από πύραυλο. Τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν μια επίθεση στη λεωφόρο Peremohy, και οι πληροφορίες του BBC αναφέρουν ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν επίσης να προελαύνουν από το Ivankiv προς τα βορειοδυτικά.

Ο ουκρανικός στρατός είχε προσπαθήσει να επιβραδύνει τη ρωσική προέλαση ανατινάζοντας μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Teteriv στο Ivankiv, 80 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύσουσας. Ακόμα, σφοδρές μάχες σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Hostomel, στα δυτικά του Κιέβου.

Νεκροί ομογενείς στην Ανατολική Ουκρανία

Στους έξι ανέρχονται πλέον οι Έλληνες ομογενείς οι οποίοι έχουν πέσει νεκροί στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς. Όπως έγινε γνωστό δύο Έλληνες έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Σαρτανά, κάτι που επιβεβαίωσε το ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του.

Οι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Μπουγάζ, βόρεια της Μαριούπολης ενώ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς ή από πυρά. Ακόμα υπάρχουν έξι τραυματίες ανάμεσά τους ένα παιδί.

«Πονοκέφαλος» τα 15 δισ. την ημέρα

Την άποψη ότι η εισβολή του Πούτιν δεν μπορεί να προχωρήσει επειδή σύντομα η Ρωσία θα έχει ελλείψεις σε όπλα και χρήμα εξέφρασε ο πρώην υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Ρίχο Τέρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τον Τσάρο αν οι Ουκρανοί αντέξουν για 10 ημέρες. Σύμφωνα με την Daily Mail αν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν τότε σε λίγες ημέρες ο Πούτιν θα αναγκαστεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να έχει συγκαλέσει μια συνάντηση με τους ολιγάρχες σε ένα καταφύγιο στα Ουράλια Όρη, στην οποία ισχυρίζεται ότι εξέφρασε την άποψη ότι ο πόλεμος θα ήταν «εύκολος» και «όλα θα γίνονταν σε μία έως τέσσερις ημέρες».

Το δημοσίευμα της Daily Mail.

Επικαλούμενος πηγές ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ρίχο Τέρας ισχυρίστηκε ότι ο πόλεμος κοστίζει στη Ρωσία περίπου 15 δισεκατομμύρια λίρες την ημέρα και ότι έχουν πυραύλους για τρεις έως τέσσερις ημέρες το πολύ, τους οποίους χρησιμοποιούν με φειδώ.

Υποστήριξε επίσης ότι το σχέδιο του Πούτιν βασίζεται στον πανικό της χώρας, στην εκτόξευση πυραύλων σε κτίρια κατοικιών «τυχαία» για να «εκφοβίσει» τους Ουκρανούς, να προκαλέσει μαζικές λιποταξίες, εθνική παράδοση και τη φυγή του Ζελένσκι από τη χώρα. Ο Terras ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ρωσικές ειδικές επιχειρήσεις βρίσκονταν κοντά στο Κίεβο από τις 18 Φεβρουαρίου και είχαν σχεδιάσει να καταλάβουν γρήγορα την πρωτεύουσα κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβη.

«Οι Ρώσοι είναι σοκαρισμένοι από τη σφοδρή αντίσταση που συνάντησαν. Οι Ουκρανοί πρέπει να αποφύγουν τον πανικό! … Η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει δυνατή και πρέπει να παρέχουμε βοήθεια!», έγραψε στο Twitter, ο Ρίχο Τέρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.