Ρωσία για Συρία: Ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός δεν θα μπορεί να επιχειρεί στις ζώνες ασφαλείας

Τα αεροπλάνα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν θα μπορούν να επιχειρούν μέσα στις «ζώνες αποκλιμάκωσης» στη Συρία, δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Ρωσίας.

«Κατηγορηματικά αναφέρω ότι δεν προβλέπονται επιχειρήσεις της αεροπορίας μέσα στις ζώνες αποκλιμάκωσης, ιδιαίτερα των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού. Είτε υπάρχει εκ των προτέρων ενημέρωση είτε όχι. Το ζήτημα αυτό έχει κλείσει», δήλωσε ο Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν για τη Συρία.

«Οι μοναδικές επιχειρήσεις που θα μπορούν να διεξάγονται από τα αεροπλάνα του διεθνούς συνασπισμού θα είναι αυτές που θα έχουν στόχο το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, και η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους Σύρους αντάρτες της αντιπολίτευσης, υιοθέτησαν την Πέμπτη στην Αστάνα του Καζακστάν ρωσικό σχέδιο για την εμπόλεμη Συρία, το οποίο έχει στόχο τη δημιουργία ασφαλών ζωνών ώστε να εγκαθιδρυθεί μια βιώσιμη εκεχειρία σε πολλές περιοχές.

Στα εν λόγω εδάφη θα επιβληθεί και απαγόρευση των πτήσεων, «με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει καμιά στρατιωτική δραστηριότητα σ’ αυτές τις ζώνες», σύμφωνα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η μάχη εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Φάτεχ Αλ Σαμ, πρώην παράρτημα της Αλ Κάιντα στη Συρία, θα συνεχισθεί, παρά την ενδεχόμενη δημιουργία τέτοιων ζωνών.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν με μεγάλες επιφυλάξεις αυτή τη συμφωνία, αναφέροντας σε ανακοίνωσή τους ότι «υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια που θα μπορούσε αληθινά να μειώσει τη βία στη Συρία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.