Η ρυπογόνος Κίνα καταθέτει δεσμεύσεις ενόψει της Συνόδου για το Κλίμα

Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του Παρισιού για την υπογραφή μιας νέας, διεθνούς συμφωνία για το κλίμα, η Κίνα, πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, υπόσχεται ότι θα αρχίσει να μειώνει τις εκπομπές άνθρακα το αργότερο το 2030.

Δεσμεύσεις για το κλίμα κατέθεσαν επίσης η Νότιος Κορέα, η Σερβία και η Ισλανδία, κάτι που σημαίνει ότι ο ΟΗΕ έχει λάβει πλέον δεσμεύσεις από χώρες που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το μισό των παγκόσμιων εκπομπών. Η Ινδία είναι ο μόνος μεγάλος ρυπαντής που δεν έχει ανακοινώσει στόχους.

Η Κίνα, στην οποία αντιστοιχεί περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών, διπλάσιο από ό,τι στις ΗΠΑ, επανέλαβε την προηγούμενη δέσμευσή της για κορύφωση των εκπομπών έως το 2013 με την υπόσχεση ότι θα καταβάλει προσπάθειες να το κάνει νωρίτερα.

Το νέο στοιχείο είναι ότι το Πεκίνο υπόσχεται να μειώσει τη λεγόμενη «ένταση άνθρακα», δηλαδή τις εκπομπές άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ, κατά 60 με 65 τοις εκατό, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, έως το 2030.

Αυτό ωστόσο δημιουργεί αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η πραγματική μείωση των εκπομπών, καθώς η ένταση άνθρακα είναι σχετικό μέτρο που εξαρτάται από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Το Πεκίνο βρίσκεται πάντως σε καλό δρόμο, με τα στοιχεία της κυβέρνησης θα δείχνουν ότι η ένταση άνθρακα είχε μειωθεί στα τέλη του 2014 κατά 33,8% σε σχέση με το 2005.

Στο κείμενο που έστειλε στον ΟΗΕ, η Κίνα υπόσχεται επίσης να αυξήσει τη χρήση μη ορυκτών καυσίμων, όπως οι ΑΠΕ και η πυρηνική ενέργεια, στο 20% του ενεργειακού μείγματος έως το 2030.

Ακόμα, υπόσχεται να αυξήσει τον όγκο των δασών της, τα οποία απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, κατά 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ συζήτησε τα σχέδια της χώρας του στη διάρκεια επίσκεψής του στη Γαλλία, η οποία ποντάρει πολλά στην επιτυχία της συνόδου στο Παρίσι ως ζήτημα κύρους. Για μια χώρα με τόσο έντονο πρόβλημα ρύπανσης, είπε, η μείωση των εκπομπών «θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, θα κάνουμε όμως ό,τι μπορούμε».

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία ανακοίνωσαν από κοινού από την Ουάσινγκτον την πρόθεσή τους να αυξήσουν το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 20% έως το 2030 -εξαιρουμένης μάλιστα της υδροηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Βραζιλία.

Ακόμα, η Βραζιλία υποσχέθηκε να αναδασώσει μια έκταση του Αμαζονίου περίπου στο μέγεθος της Αγγλίας και να λάβει νέα μέτρα κατά της παράνομης αποψίλωσης, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ των εκπομπών της χώρας.

Εκτός από την Κίνα, τρεις ακόμα χώρες, η Σερβία, η Νότιος Κορέα και η Ισλανδία, κατέθεσαν τις δεσμεύσεις τους στον ΟΗΕ, όπως είχαν κάνει νωρίτερα φέτος η ΕΕ και ακόμα 15 χώρες.

Στόχος της Συνόδου για το Κλίμα που θα πραγματοποιήσει ο ΟΗΕ στο Παρίσι στα τέλη του έτους είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που θα περιόριζε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.