Δανία: Πάνω από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από ανανεώσιμες πηγές

Η Δανία ανακοίνωσε το στόχο της να απεξαρτηθεί σύντομα από το αργό πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Η χώρα προτίθεται να φτάσει το 100% ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2035 και να απαλλαγεί εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050.

Η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της, καθώς το 56% της εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας παράχθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2015, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ενέργειας της Δανίας. Η μεγαλύτερη συνεισφορά προήλθε από την αιολική ενέργεια σε ποσοστό 41,8%, ακολουθούμενη από τη βιομάζα με 11%. Άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια, ήταν υπεύθυνες για το υπόλοιπο ποσοστό.

Η κατανάλωση άνθρακα, αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 30,4%, ενώ η κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 2,7% το 2015. Η αύξηση της καθαρής ενέργειας και η μείωση της βρώμικης ενέργειας το περασμένο έτος είχε ως αποτέλεσμα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να μειωθούν κατά 6,6%. Η Δανία σχεδιάζει ως το 2020 να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη και αυτού του κλιματικού στόχου, καθώς ήδη έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 35,8% από το 1990.

Η Δανία είναι πρωτοπόρος στην κατασκευή τεράστιων υπεράκτιων αιολικών πάρκων εδώ και δεκαετίες, εγκαινιάζοντας το πρώτο τέτοιο πάρκο το 1991. Τα πέντε υπεράκτια αιολικά πάρκα της χώρας και οι πάνω από 300 χερσαίες ανεμογεννήτριες παράγουν 5.070 μεγαβάτ ισχύος, με βάση τα δεδομένα της 1ης Ιανουαρίου. Στόχος της χώρας είναι να φτάσει το μερίδιο της αιολικής ενέργειας στο 50% και της βιομάζας στο 20% μέχρι το 2020.

Η Κοπεγχάγη έχει ως στόχο να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2025. Στην πρωτεύουσα της Δανίας τα ποδήλατα είναι ήδη περισσότερα από τα αυτοκίνητα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.