Καύσωνες στην Ανταρκτική – Έχουμε μόνο ένα μικρό περιθώριο να σώσουμε τον πλανήτη

Η Ανταρκτική βιώνει δραματικές αλλαγές με πρωτοφανείς ρυθμούς, οι οποίες χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενα ακραία φαινόμενα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι καλοκαιρινοί καύσωνες στην περιφέρεια της Ανταρκτικής και ένας φθινοπωρινός καύσωνας πέρυσι, με θερμοκρασίες που εκτοξεύτηκαν έως και 40 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο!

Επιπλέον, τόσο το περασμένο καλοκαίρι όσο και τον φετινό χειμώνα, η εξάπλωση των θαλάσσιων πάγων έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτές οι αλλαγές σημειώθηκαν ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι είχαν προβλέψει οι επιστήμονες.

Οι αλλαγές αυτές συμπίπτουν με ένα ευρύτερο παγκόσμιο μοτίβο ακραίων θερμοκρασιών στην ατμόσφαιρα και την επιφάνεια της θάλασσας, πυρκαγιών, πλημμυρών, ασθενειών και άλλων φαινομένων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα οικοσυστήματα και την κοινωνία. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της από την πρώτη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι προειδοποιήσεις αυτές γίνονται τώρα πραγματικότητα…

Για αυτό, επιστήμονες σε άρθρο τους στην Guardian, τονίζουν πως πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή, που επηρεάζει την ευημερία μας, τις μελλοντικές γενιές και τα οικοσυστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχοντας να αντιμετωπίσουμε αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί καλούν επειγόντως τα έθνη να εντατικοποιήσουν και να υπερβούν τις τρέχουσες δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως τονίζουν, τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ανταρκτική δεν περιορίζονται στην ήπειρο. Τα τελευταία χρόνια καταρρίπτεται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο για καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και ξηρασίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, ασθένειες όπως η γρίπη των πτηνών (γρίπη των πτηνών H5N1), η οποία έχει αγγίξει 81 χώρες τα τελευταία δύο χρόνια, αποτελούν επίσης σημαντικές απειλές. Η IPCC και η Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων ανέφεραν αλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι οποίες επηρεάζουν την κοινωνία, τις υποδομές, τους πληθυσμούς, τα είδη, τα οικοσυστήματα και τη φύση από την οποία εξαρτάται πλήρως ο άνθρωπος.

Οι ταυτόχρονες αλλαγές στην Ανταρκτική και τον Νότιο Ωκεανό, καθώς και σε άλλα σημεία του πλανήτη, αντικατοπτρίζουν τη στενή σχέση μεταξύ της Ανταρκτικής και του υπόλοιπου γήινου συστήματος. Η ζωή μας και το μέλλον μας εξαρτώνται από μια υγιή και λειτουργική Ανταρκτική. Ως εκ τούτου, οι ανησυχητικές αλλαγές της Ανταρκτικής αποτελούν για τους επιστήμονες προειδοποίηση και ευκαιρία. Αυτή η ευκαιρία έγκειται στην παραδοχή ότι, αν διαφυλάξουμε την Ανταρκτική, αν επιβραδύνουμε τις αλλαγές εκεί και τελικά τις σταματήσουμε, συμβάλλουμε στην εξασφάλιση ενός μέλλοντος για εμάς, τις οικογένειές μας και τα μέσα διαβίωσής μας, όπως υπογραμμίζουν.

«Αυτό απαιτεί πολιτική βούληση και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Απαιτεί όμως και τη συμβολή των επιστημόνων για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται, να κατανοήσουμε τις συνέπειες των πράξεών μας, να αναπτύξουμε νέες προσεγγίσεις για τον περιορισμό της αλλαγής και την προσαρμογή στην αλλαγή και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και σε ποια χρονική κλίμακα», καταλήγουν οι ειδικοί.

 

πηγή: ethnos.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.