Όχι, δεν ανακάλυψαν οι άνθρωποι τη γεωργία!

Εμείς οι άνθρωποι κοκορευόμαστε πως ανακαλύψαμε τη γεωργία πριν από 12.000 χρόνια και τοποθετούμε το χαρμόσυνο γεγονός σε κάποια εύφορη κοιλάδα της Νοτιοδυτικής Ασίας.

Και την ίδια στιγμή μας αρέσει να λέμε πως σκαρώσαμε τα αντιβιοτικά πριν από 80 χρόνια. Μόνο που, όπως και στα περισσότερα πράγματα, η φύση μας έχει βάλει τα γυαλιά και μάλιστα εδώ και μερικά εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό μας λέει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», πως τα μυρμήγκια καλλιεργούν μύκητες εδώ και 60 εκατ. χρόνια. Κάτι που παραμένει μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό, καθώς αυτές οι «φυτείες μανιταριών» κινδυνεύουν από παράσιτα που μπορούν να εξολοθρεύσουν όλη την αποικία. Κι έτσι τα μυρμήγκια καλύπτονται με ένα λευκό βακτήριο (ακτινομύκητες) ώστε να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους.Ο πλανήτης έχει σήμερα κάπου 250 είδη μυρμηγκιών-καλλιεργητών και η μελέτη ρίχνει φως στα εντυπωσιακά τους επιτεύγματα, που αναπτύχθηκαν μάλιστα ξεχωριστά σε κάθε περιοχή και είδος.

«Λιγότερο από έναν αιώνα πριν, οι άνθρωποι μάθαμε να χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά για ιατρικούς σκοπούς, εκεί που τα μυρμήγκια εφαρμόζουν αντιβιοτικές εκκρίσεις από βακτήρια για να διατηρούν τους κήπους τους εδώ και εκατομμύρια χρόνια», λέει ο καθηγητής Christian Rabeling του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Η μελέτη αποκαλύπτει πως τα μυρμήγκια εφαρμόζουν αντιβιοτικά εδώ και τουλάχιστον 50-60 εκατ. χρόνια, από την εποχή που ξεκίνησαν δηλαδή να καλλιεργούν μύκητες στις αποικίες τους…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.