Πώς το… τηγάνισμα μπορεί να «φρενάρει» την υπερθέρμανση του πλανήτη

Τα τηγανητά φαγητά δεν επηρεάζουν μόνο την αποθήκευση λίπους στο σώμα μας, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να έχει αντίκτυπο και στον καιρό και την ατμόσφαιρα.

Όπως επισημαίνουν τα λιπαρά οξέα που διαχέονται στον αέρα από την κουζίνα μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία νεφών που ενδέχεται να ρίξουν τη θερμοκρασία του κλίματος.

Το μόρια αυτών των λιπαρών οξέων αποτελούν το 10% των σωματιδίων πάνω από το Λονδίνο, για παράδειγμα, και αυτά τα σωματίδια μπορούν να βοηθήσουν στον σχηματισμό συννέφων.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων των Ρίντινγκ, Μπαθ και Μπρίστολ διαπίστωσαν ότι τα μόρια στις σταγόνες ταξινομούνται σε ένα σύμπλεγμα κρυσταλλικών δομών που λειτουργούν σαν σφουγγάρι να παγιδεύουν το νερό.

Η δομή αυτή βοηθά επίσης τις σταγόνες να επιβιώνουν για περισσότερο καιρό στην ατμόσφαιρα, ενισχύοντας την ικανότητά τους να σχηματίζουν σύννεφα, που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να μειώσουν την θερμοκρασία στον πλανήτη.

Στις μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, το τηγάνισμα είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό ενός 10% σωματιδίων στον αέρα, και έτσι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μαγειρεύοντας στο τηγάνι μπορεί να έχει έναν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στον σχηματισμό συννέφων και τον βροχερό καιρό.

Στην πραγματικότητα, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι η μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη και κατ’ επέκταση η επιβράδυνση του φαινομένου της υπερθέρμανσης. Ωστόσο, απορρίπτουν την ιδέα ότι τα μαγειρικά λίπη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γεωμηχανική (σσ. προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος της γης με τη συνδρομή μηχανικών μέσων και γενικότερη ανθρώπινη παρέμβαση), προκειμένου να μειωθεί η θερμοκρασία στη Γη.

Τι συμβαίνει πάνω από τα κεφάλια μας
«Γνωρίζουμε ότι οι δομές που παρατηρούμε σχηματίζονται από παρόμοια μόρια λιπαρών οξέων όπως το σαπούνι στο νερό. Αυτά έχουν δραματικό αντίκτυπο, εάν η σύσταση είναι θολή ή διαυγής, υγρή ή στερεή και πόση υγρασία απορροφά από την ατμόσφαιρα μέσα σε ένα εργαστήριο», δήλωσε ένας άλλος συντάκτης της έρευνας, ο Dr Adam Squires από το Πανεπιστημίου του Bath.

«Η ιδέα του τι μπορεί να συμβαίνει στον αέρα πάνω από τα κεφάλια μας είναι εντυπωσιακό και ενισχύει τις προκλήσεις για να κατανοήσουμε τι πραγματικά κάνουν αυτά τα μαγειρικά λίπη στον κόσμο γύρω μας», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές λένε ότι τα σημερινά μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικά μοντέλα δεν εξηγούν τον ρόλο των τρισδιάστατων δομών των αερολυμάτων. Πολύ πιο σημαντικό, επισημαίνουν, είναι να συλλεχθούν μόρια από την ατμόσφαιρα και να ερευνηθούν περαιτέρω

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.