Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το “Lacrimal” των Δημήτρη Σκύλλα – Χάρη Κούσιου

Παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

Μετά το “Ηπειρώτικο Μοιρολόι” που παρουσιάστηκε αποκομίζοντας πολύ καλές κριτικές, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο νεαρός Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει στην Αθήνα παρουσιάζοντας το έργο υπό νέα μορφή. Στο πλαίσιο του 3oυ Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων συμπράττει με τον χορογράφο Χάρη Κούσιο και παρουσιάζει το μοιρολόι ως μουσικοχορευτικό έργο υπό τον τίτλο Lacrimal σήμερα 23 και αύριο 24 Μαρτίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Εννέα μουσικοί και σαράντα χορευτές εξερευνούν τις εκφραστικές δυνατότητες του μοιρολογιού και μυούν το κοινό σε μια αφοπλιστική και αφυπνιστική εμπειρία. Ο χορογράφος Χάρης Κούσιος και ο συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας και σε ένα ταξίδι με προορισμό την κάθαρση.

Ο χορογράφος Χάρης Κούσιος και ο συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας, δύο τολμηροί δημιουργοί της νέας γενιάς, ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους, με σκοπό να καταθέσουν ένα σχόλιο για το «επίκαιρο» της παράδοσης και της σχέσης μας με την ιστορία του τόπου. Στο lacrimal, εξερευνούν τις εκφραστικές δυνατότητες του μοιρολογιού, αλλά και τις εικόνες που ξεπηδούν από ήχους βαθιά ριζωμένους στο συλλογικό μας ασυνείδητο. Στο «ταξίδι» αυτό, συμπράττουν επί σκηνής εννιά μουσικοί και σαράντα χορευτές, αποζητώντας το λησμονημένο ζωντανό διάλογο ανάμεσα στη μουσική και την κίνηση.

Οι σαράντα χορευτές συγκροτούν ένα ανώνυμο πλήθος, μια μάζα αφημένη στην αδιάκοπη ροή της κίνησης, ξυπνώντας μνήμες από σκηνές μαζικών πληθυσμιακών μετακινήσεων. Αυτό το ατελεύτητο οδοιπορικό, που συντελείται γραμμικά και σταθερά, χωρίς να υπερτονίζει το δραματικό στοιχείο της μουσικής, επιτρέπει στον θεατή να στοχαστεί ελεύθερα πάνω στην κίνηση. Καθώς το πλήθος απομακρύνεται, επτά σώματα απομένουν γυμνά στη σκηνή, ανακαλώντας ένα τοπίο αρχετυπικό ή ανησυχητικά φουτουριστικό. Η σκηνική γραφή είναι ελλειπτική και πυκνή· στοχεύει σε έναν «εσωτερικό ρυθμό» που κορυφώνεται, για να οδηγήσει σταδιακά τόσο τους ερμηνευτές όσο και το κοινό στην καθαρτήρια σύμπραξη μουσικής και χορού.

Η νεωτεριστική σύνθεση Grief Gestures του Δημήτρη Σκύλλα, του ταλαντούχου νεαρού μουσικού με βάση το Λονδίνο, μια δημιουργία που βασίζεται στην ελληνικότητα της παράδοσης και μεταφέρει τον παλμό των Διονυσιακών τελετών και της αρχαίας τραγωδίας στα σύγχρονα concert halls αναμειγνύοντας μοναδικά το εξευγενισμένο με το πρωτόγονο, επιστρέφει, έναν χρόνο ακριβώς μετά την πρώτη της παρουσίαση στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, υπό το χορογραφικό πρίσμα του Χάρη Κούσιου. Οι δύο καλλιτέχνες αποφάσισαν να συνεργαστούν για να παρουσιάσουν στο αθηναϊκό κοινό το lacrimal, μια νέα χορογραφική σύλληψη η οποία γεννήθηκε χάρη στο Grief Gestures. Εδώ η ήδη αγαπημένη αυτή μουσική σύνθεση που κέρδισε τεράστια αποδοχή στην πρώτη της παρουσίαση στη Στέγη και, σύμφωνα με τον Χάρη Κούσιο, η κάθε ακρόασή της οδηγεί σε έναν «οργασμό συναισθημάτων», ανάγεται σε ένα επίπεδο πολυδιάστατο, με τη συμμετοχή μερικών από τους καλύτερους χορευτές και μουσικούς της Ελλάδας.

«Το κάθε ζευγάρι μάτια βλέπει και προσλαμβάνει διαφορετικές εικόνες. Αυτό συνεπάγεται στο ότι ο καθένας δημιουργεί διαφορετικούς συνειρμούς, κατά συνέπεια διαφορετικές συγκινησιακές καταστάσεις. Αισθάνομαι ότι στο lacrimal παραδίδω την πλατφόρμα για να χτίσει ο θεατής τη δική του ιστορία με βάση τις δικές του προσλαμβάνουσες. Σε αυτό το έργο ο θεατής μπορεί να δει την ροή της κίνησης πριν αποτυπωθεί και εδραιωθεί ως εικόνα, σαν μια δισδιάστατη εικόνα που φτάνει στα μάτια ως τρισδιάστατη παύση» εξηγεί ο Χάρης Κούσιος για τον τρόπο που αντιλήφθηκε αυτή τη μοναδική δημιουργική πρόκληση. «Το έργο μας είναι ένα ενιαίο αδιάσπαστο κομμάτι και όχι δυο ξεχωριστά, μια συμπαγής ενέργεια ήχου και κίνησης. Επενδύσαμε τον χρόνο μας στο να σκεφτούμε πώς μπορεί το Grief Gestures να μεταφερθεί σε ένα επίπεδο θεάματος όπου ο ήχος και η κίνηση συνυπάρχουν αρμονικά» προσθέτει ο Δημήτρης Σκύλλας για τη νέα χορογραφική προσέγγιση που επιχειρεί ο Χάρης Κούσιος στο έργο του.

Απομένει να γίνουμε μάρτυρες σε αυτό τον ουσιαστικό διάλογο μεταξύ χορού και ζωντανής μουσικής, που πρόκειται να ανοίξει για δύο βραδιές στην κεντρική σκηνή της Στέγης μέσα από ένα έργο απόλυτα σύγχρονο, με την αίγλη του κλασικού και του διαχρονικού.

23-24 ΜΑΡ 2016
20:30 | Κεντρική Σκηνή
Κανονικό: 7 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 6 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 4 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 4 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 7 €
Προπώληση εισιτηρίων: https://tickets.sgt.gr/showProductList.html

Χορογραφία: Χάρης Κούσιος
Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Σκύλλας
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας
Σκηνογραφία & Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Νασιάκος
Βοηθός χορογράφου: Μίνα Λαμπροπούλου
Ερμηνεύουν: Γιώργος Κοτσιφάκης, Ιωάννα Αποστόλου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Ιωάννα Τουμπακάρη, Κατερίνα Σπυροπούλου, Νώντας Δαμόπουλος, Περικλής Σκορδίλης
Μουσικοί: Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτo), Κώστας Σίσκος (κόρνο), Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου (τρομπόνι), Θοδωρής Ιωσηφίδης (πιάνο), Σπύρος Λάμπουρας (κρουστά), Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Γιάννης Ρωμανός (βιόλα), Βασίλης Λύκος (τσέλο), Τάκης Καπογιάννης (κοντραμπάσο)

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ίδρυμα Ωνάση
Εκτέλεση παραγωγής: Dance Unitiva
Με την υποστήριξη: Σπίτι της Κύπρου, Dance Cultural Centre

Ευχαριστίες: Αλέξανδρος Διακοσάββας, Γιώργος Κουμεντάκης, Ευαγγελία Ράντου, Θανάσης Φωτίου, Καλλιρόη Παπαδοπούλου, Κατερίνα Αρχοντάκη, Ρένα Ανδρεαδάκη, Φρόσω Τρούσα

Βιογραφικά

Ο Χάρης Κούσιος (γεν. 1988) είναι Κύπριος χορευτής και χορογράφος με βάση την Αθήνα. Το 2011 αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Νίκη Κονταξάκη». H προσωπική του δουλειά μέχρι σήμερα επιχορηγήθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και από την Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Επίσης υποστηρίχθηκε από τα ευρωπαϊκά δίκτυα Aerowaves και Modul Dance, όπως και από το ARC for Dance Festival. Η χορογραφική και video dance δουλειά του παρουσιάστηκε σε διάφορα φεστιβάλ σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Είναι μέλος του Dance Gate Lefkosia και ιδρυτικό μέλος της Στέγης Χορού Λευκωσίας. Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες χορού και από το 2011 συνεργάζεται με τη χορογράφο Alexandra Waierstall.

Ο Δημήτρης Σκύλλας (γεν. 1987) είναι συνθέτης με βάση το Λονδίνο. Σπούδασε σύνθεση στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στο Βασιλικό Κονσερβατόριο της Σκωτίας και μαθήτευσε δίπλα στον Michael Finnissy, καθώς και πιάνο στο πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου, με πολλές σημαντικές υποτροφίες. Η μουσική του παρουσιάζεται παγκοσμίως σε χώρους όπως αίθουσες συναυλιών, καθεδρικούς ναούς, εναλλακτικές σκηνές και μουσεία. Το ενδιαφέρον του εστιάζει στην τελετουργία και τον συγχρονισμό και πλέον συνεργάζεται με διάφορους καλλιτέχνες από τον χώρο του χορού, του θεάτρου, της λογοτεχνίας, του σινεμά και των εικαστικών. Ως πιανίστας, δίνει ρεσιτάλ με δικές του συνθέσεις σε συνδυασμό με έργα άλλων σύγχρονων δημιουργών. Το 2015 παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα το EARTH MINUS, ένα σύγχρονο μοιρολόι αφιερωμένο στην Björk και τον Bill Viola (δύο καλλιτέχνες τους οποίους ονοματίζει ως βασικές του επιρροές), στο εμβληματικό Αβαείο του Ουέστμινστερ, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές. Το επόμενο έργο του για πιάνο είναι ανάθεση για το μουσείο Victoria and Albert (V&A) του Λονδίνου, σε διάλογο με την κεραμική τέχνη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.