Παρουσίαση: «Οι Κένταυροι από το Πήλιο σε όλο τον Κόσμο»

Το βιβλίο των Γεωργίου Ι. Σούρλα και Στυλιανού Φ. Γαλούκα

Το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης « Ιωλκός» διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου των Γεωργίου Ι. Σούρλα και Στυλιανού Φ. Γαλούκα με τίτλο « Οι Κένταυροι από το Πήλιο σε όλο τον Κόσμο». H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, ώρα 8.00 μ.μ στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Δρ. Καμηλάκη –Πολυμέρου Κατερίνα , Δντ/ρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών , ο Δρ. Στυλιανός Γαλούκας , Γεωλόγος-Παλαιοντολόγος- Σπηλαιολόγος , και ο Δρ. Γεώργιος Σούρλας π. Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής». Τον συντονισμό έχει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πόπωτα. Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα από την Βάγια Καρασσάβα στο τραγούδι και τον Δημήτρη Γεωργίου στο πιάνο.

Με το έργο της συλλογής των απεικονίσεων που υπάρχουν για τους Κένταυρους κυρίως από το Διαδίκτυο αποτυπώθηκαν και ταξινομήθηκαν μέσα σε αυτό το βιβλίο ,προέκυψαν σημαντικά στοιχεία όπως η παγκόσμια γεωγραφική τους διασπορά – αποδεικτική της εξάπλωσης της γνώσης του μύθου και των ιδιοτήτων των Κενταύρων. Μάλιστα δε περισσότερο από 200.000 φωτογραφίες τους μπορεί κανείς να συναντήσει ανατρέχοντας στο διαδίκτυο.

Οι Κένταυροι του Πηλίου , απαντώνται σε όλα σχεδόν τα μήκη και τα πλάτη της γης και σε όλες τις εποχές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα .Στα αρχαία χρόνια ,η ευρεία διασπορά τους , ως όνομα και ως απεικόνιση είναι αποδεκτή της διάχυσης της γνώσης του μύθου τους και αποτυπώνεται σε όλες τις γνωστές τότε μορφές τέχνης.

Χαρακτηριστικό της διασποράς τους στον αρχαίο κόσμο είναι το ότι υπάρχουν και σήμερα σχετικά ευρήματα ακόμα και στα πιο αναπάντεχα μέρη.

Μια περιήγηση τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην έντυπη μορφή επιβεβαιώνει περίτρανα την ενασχόληση με το θέμα αυτό, από τον απλό καλλιτέχνη μέχρι και τις πιο αναγνωρισμένες και διάσημες προσωπικότητες όλων των μορφών της τέχνης , σε όλες τις εποχές. Η απεικόνιση των Κενταύρων παρουσιάζεται σε μεγάλα μνημεία όλου του κόσμου, όπου τονίζονται τα χαρακτηριστικά τους όπως η επιβλητικότητα , η δύναμη , ο φόβος ή το δέος προς το απόκοσμο που αντιπροσώπευαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι απεικονίσεις των Κενταύρων υπό μορφή γλυπτών φιλοξενούνται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Βρετανικό Μουσείο , στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στον Καθεδρικό Ναό της Κρεμόνα στην Ιταλία.

Γεωγραφικά , ο μύθος τοποθετεί την προέλευση των Κενταύρων στη Θεσσαλία. Εκεί διαδραματίζονται και οι κυριότερες περιπέτειες τους . Σύμφωνα με τον Όμηρο, οι Κένταυροι κατοικούσαν αρχικά στο Πήλιο. Τους έδιωξε από κεί ο Λαπίθης βασιλιάς Πειρίθους , που τους κυνήγησε ως τα βουνά των Αιθίκων , δηλαδή της Πίνδου, κοντά στις πηγές του Πηνειού. Κατ΄ άλλους ο Χείρωνας και άλλοι Κένταυροι είχαν διωχθεί από την Θεσσαλία μέχρι τη Φενεό και το ακρωτήριο του Μαλέα. Ο Χείρωνας ,ο πιο γνωστός Κένταυρος , είχε ήπιο χαρακτήρα και ήταν διάσημος για την σοφία του. Χρησιμοποιώντας βότανα που φύτρωναν, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, στις πλαγιές του Πηλίου γιάτρευε τα ζώα. Σύμφωνα με τις μυθολογικές αναφορές ο Απόλλωνας του είχε εμπιστευτεί την ανατροφή του γιού του του Ασκληπιού , στον οποίο δίδαξε την ιατρική τέχνη. Επίσης κοντά του μαθήτευσαν ο Ιάσονας και ο Αχιλλέας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.