Άγνωστες πτυχές της Θεσσαλικής ιστορίας σε ιταλική έκδοση του βιβλίου του Χαρ. Αλεξάνδρου

Γίνονται γνωστά κομμάτια της ιστορίας, που δεν είχαν αποτυπωθεί

Το δοκίμιο La Divisione Pinerolo in Grecia dopo l’ 8 Settembre 1943” “Η Μεραρχία Πινερόλο στην Ελλάδα, μετά τις 8 Σεπτεμβρίου 1943,” γραμμένο από τον ερευνητή Χαράλαμπο Κ. Αλεξάνδρου, είναι το πρώτο κείμενο της ελληνικής ιστοριογραφίας που αναλύει και ανασυνθέτει τα γεγονότα της μεραρχίας Πινερόλο μετά την ιταλική κατοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας και στην συγκεκριμένα, εκείνα μετά τις 8 Σεπτεμβρίου. Ο συγγραφέας- ερευνητής, δημοσίευσε το δοκίμιό του το 2008 και από τότε συνέχισε τη βαθιά έρευνά του, που αφορά και στην περιοχή της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα την έκδοση του βιβλίου του στην Ιταλία με ανέκδοτα έως σήμερα κομμάτια της ιστορίας.

Έρευνα σε γερμανικά, αγγλικά και ιταλικά αρχεία

Ο ερευνητής κ. Αλεξάνδρου μίλησε πρόσφατα στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την ιταλική έκδοση, που αποτελεί παράλληλα και ένα ιστορικό τεκμήριο της ιστορίας της Θεσσαλίας.
«Από την ελληνική έκδοση αφήναμε να εννοηθεί ότι θα επακολουθήσει η έρευνα, διότι δεν είχε εξαντληθεί. Σε αυτό το διάστημα, από το 2008 μέχρι και πριν από λίγο, που εκδόθηκε το βιβλίο συνεχίστηκε η έρευνα και επεκτάθηκε πέραν από την Ελλάδα σε γερμανικά, αγγλικά και ιταλικά αρχεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ιταλική έκδοση να είναι σχεδόν πλήρης, καθώς ενσωματώθηκε εξαιρετικό και πρώτη φορά που ήρθε στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό, κυρίως από ξένα αρχεία, γιατί από εδώ είχαμε αρκετά, κυρίως από το αρχείο Στουρνάρα. Με αυτή την έννοια κατορθώθηκε και δόθηκε το βιβλίο στα ιταλικά», εξήγησε ο κ. Αλεξάνδρου, σχολιάζοντας πως αυτή του η υλοποίηση δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο βιβλίο που είχε εκδοθεί για την Μεραρχία Πινερόλο, τη μοναδική Μεραρχία του Ιταλικού Στρατού που παρέμεινε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και που προχώρησε στα μεγαλύτερα εγκλήματα ήταν στην Ιταλία το 1995 και είχε εκδοθεί από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού της γειτονικής χώρας. Η υπόθεση αυτή, όπως είπε ο κ. Αλεξάνδρου, είναι σχεδόν άγνωστη και στην Ιταλία, ενώ εάν αναφέρονται κάποια πράγματα δεν αναφέρονται όπως συνέβησαν και ήταν πολύ δύσκολο για έναν ερευνητή να αναλάβει την έκδοσή του.

Ο πρόλογος απ΄τον Louis Godart

Όμως για τον κ. Αλεξάνδρου αυτό επιτεύχθηκε και μάλιστα το βιβλίο το προλόγισε ένας σημαντικός καθηγητής στην Ιταλία, βελγικής καταγωγής , ο Louis Godart, που είναι ειδικός παγκοσμίως για την έρευνα στη Γραμμική Β τη μυκηναϊκή και τη Γραμμική Α τη μινωική στον κόσμο και μάλιστα έχει έρθει και έρχεται συχνά στην Ελλάδα, έχει επισκεφθεί και την Ακρόπολη Διμηνίου, ενώ είχε διετέλεσε για πάνω από 15 χρόνια σύμβουλος των Ιταλών Προέδρων.
Και μπορεί το βιβλίο να μην κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, αλλά μέσω διαδικτύου, έχουν όμως ήδη προγραμματιστεί δύο παρουσιάσεις στην Ιταλία, προγραμματίζονται άλλες στην Αθήνα, ενώ ο ερευνητής θα λάβει μέρος και σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στον Δήμο Πλαστήρα, καθώς η έκδοση του βιβλίου συμπίπτει με τα 80 χρόνια από τα γεγονότα αλλά και επειδή πάνω από 1000 Ιταλοί έχασαν εκεί τη ζωή τους.

Αναδεικνύεται η ιστορική σχέση των δύο λαών

Ο κ. Αλεξάνδρου αναφερόμενος στην Μεραρχία Πιναρόλο τόνισε πως η εν λόγω Μεραρχία πραγματοποίησε τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έκαναν οι Ιταλοί στην Ελλάδα.
«Πίσω από κάθε έγκλημα θα βρει κανείς την Πινερόλο από πίσω. Η Πινερόλο ήταν από τις τρεις ιταλικές Μεραρχίες , που έλαβε μέρος στη μάχη του υψώματος 731 που από την άλλη πλευρά ήταν ο Συνταγματάρχης Κασλάς από το Πουρί. Υπήρχαν τρεις μεραρχίες ιταλικές. Η Πινερόλο, η Κάλιαρη και η Πούλια και το εκπληκτικό είναι πως από την άλλη πλευρά υπήρχε ένα Σύνταγμα, το οποίο αποτελούνταν κυρίως από Καρδιτσιώτες και Τρικαλινούς και αυτές οι οικογένειες αυτών των στρατιωτών, τους φιλοξένησαν μετά την τραγωδία που υπέστη η Πινερόλο, στη Νεράιδα στα σπίτια τους. Κανείς δεν το ήξερε αυτό, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Έλληνες κι αυτό είναι το μεγαλείο της φυλής μας ότι φιλοξενήθηκαν σε Καρδίτσα και Τρίκαλα χιλιάδες Ιταλοί και υπάρχουν συγκινητικές μαρτυρίες , ενώ δημιουργήθηκαν σχέσεις αδερφικές με δύσκολους αποχαιρετισμούς», επεσήμανε ο ερευνητής.

Επέλεξαν να πολεμήσουν
δίπλα στους Έλληνες αντάρτες

Σημειώνεται δε ότι μετά τις 8 Σεπτεμβρίου 1943, πολλοί στρατιώτες της Μεραρχίας Πινερόλο επέλεξαν να πολεμήσουν δίπλα στους Έλληνες αντάρτες και η Πινερόλο ήταν ο μόνος στρατιωτικός σχηματισμός που σε μεγάλο βαθμό, στο κλίμα της γενικής κατάρρευσης της 11ης Ιταλικής Στρατιάς, πέρασε με τον ΕΛΑΣ. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι αντιφασίστες στρατιώτες της Πινερόλο συνέβαλαν σημαντικά στην ενδυνάμωση της Ελληνικής Εθνικής Αντίσταση
«Μέσα σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να αναδείξουμε αυτό το ιστορικό γεγονός, γιατί στην Ιταλία είναι άγνωστο και νομίζω ότι σκοπίμως αγνοείται κι εδώ στην Ελλάδα έχει ξεχαστεί. Υπάρχουν οι μαρτυρίες στις περιοχές αυτές, αλλά δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί. Είναι από τις προσπάθειες που κάνουμε για να αναδείξουμε και την παραδοσιακή φιλία Ιταλών και Ελλήνων, που είναι από αρχαιοτάτων χρόνων. Αποκτά έτσι το βιβλίο μεγάλη σημασία γιατί πέραν της ιστορικής τεκμηρίωσης αναδεικνύει και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξάνδρου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.