Ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος και η ιστορία του

Απο παλαιότερη εκδήλωση με τη συμμετοχή του Συνδέσμου
Από τη Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά

Ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Ligue Franco-Hellénique, ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1912 από τον επικεφαλής της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής στρατηγό Joseph – Paul Eydoux (1852 – 1918). Στρατηγός από το 1908, επιφορτίστηκε με ευρύτατες εξουσίες από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και ανέλαβε την αναδιοργάνωση του ελληνικού στρατού μετά τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
Η ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur έγινε με πρωτοβουλία του Eydoux.
Σκοπός του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, ήταν η ενίσχυση της ελληνογαλλικής φιλίας, η διείσδυση της Γαλλικής διανόησης στην Ελλάδα και η γνωριμία της σύγχρονης Ελλάδας από τους Γάλλους, η ενθάρρυνση και ενίσχυση Γαλλικών και Ελληνικών Ιδρυμάτων σε Γαλλία και Ελλάδα.
Ο πρώτος ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου με νομική υπόσταση, ιδρύθηκε μετά την επελευθέρωση της Ελλάδος από τους Γερμανούς το 1945 με πρωτοβουλία του Μικροβιολόγου Κωνσταντίνου Στριμένου (1905 – 1992) ο οποίος είχε μετεκπαιδευτεί στο Παρίσι στα μέσα της δεκαετίας του 1930.
Στο πρώτο πρακτικό των αρχείων του 1945 αναφέρεται ότι η συνεδρίαση αποτελείτο από τους Κων/νο Στριμένο, Δημήτριο Σαράτση, Ιωάννη Τσακνάκη, Βασίλειο Τριχόπουλο, Ιωάννη Παπαευσταθίου Γρηγόριο Αδαμαντίδη, Ιωσήφ Κοέν, Κων/νο Νικόπουλο, Δαβίδ Ματθία, Ερνέστο Κούρτιο, Κων/νο Λιάτζουρα, Θάκο Γιαννακόπουλο, Κων/νο Αναγνωστόπουλο, Κων/νο Χατζηνικολάου, Γεώργιο Μπέλλα, Ηλία Μιχαηλίδη, Αλεκ Αργύρη, Ιωάννη Θεμελίδη, Δημήτριο Χρυσοχοΐδη Κων/νο Σαπουνά και τον Ελβετό Jean Choizy.
Το τελευταίο πρακτικό είναι με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 1951.
Και μετά από χρόνια έχομε επανασύσταση του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου με πρώτο Πρόεδρο το 1977 τον Ίωνα Παπαδόπουλο (1926 -2011), Μαρία Ρούσσου – Δημολιάνη αντιπρόεδρο, Μιχάλη Τζιμόπουλο γραμματέα Ελένη Νικέζη ταμία και μέλη Παντελή Μωραΐτη, Αγνή Τσαγκλή, Ευάγγελος Νησιώτης, Δέσποινα Αναγνώστου, Δημήτριος Παντελοδήμος.
Το σημερινό Διοικητικό Σύμβούλιο τετραετίας 2014 – 2018 είναι:
Πρόεδρος : Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά, Αντιπρόεδρος: Λία Κρατήρα, Ελένη Τσικρικώνη, Ταμίας: Dr. Μαρία Φλετορίδου, Γραμματέας: Άρτεμις Κουτσούκου και μέλη: Βασιλική Κόρου και Νίκη Τσιλιβίδου.
Η επέτειος αυτή των 40 χρόνων από την επανίδρυση στον Βόλο, Ελληνογαλλικού Συνδέσμου γιορτάζεται φέτος στις 29 Ιανουαρίου 2017 στις 7:00 μ.μ. στο Park.
Το Αρχείο της Ιστορίας του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου παραδόθηκε στα Αρχεία του Κράτους, Αρχεία Νομού Μαγνησίας, κατόπιν επιμέλειας της Dr. Μαρίας Φλετορίδου και της Προέδρου Μαίρης Τσακνάκη Γαβαλά.
Στη γιορτή στο Park στις 29/1/2017 θα παρουσιασθεί και ανάλογο οπτικό υλικό και θα κοπεί και η Βασιλόπιτα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.