Τεύκρος Μιχαηλίδης: Το «αφήγημα μυστηρίου», είναι στην ουσία το σύγχρονο κοινωνικό αφήγημα

Ο γνωστός και αγαπημένος, μαθηματικός και συγγραφέας, μίλησε στο «Ράδιο Ένα»

Κυκλοφόρησε μόλις στις αρχές Οκτωβρίου, απ΄τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ το νέο βιβλίο με τον τίτλο «Εικασία 3ν+1» του γνωστού και αγαπημένου πολλών αναγνωστών, συγγραφέα και μαθηματικού, κ. Τεύκρου Μιχαηλίδη. Όπως ανέφερε στο Ράδιο Ένα και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ ο κ. Μιχαηλίδης, το «αφήγημα μυστηρίου», το «αφήγημα παραβατικότητας», το crime, είναι στην ουσία το σύγχρονο κοινωνικό αφήγημα, ενώ όπως σημείωσε, ένα πρόβλημα που απασχολεί τους μαθηματικούς για πάρα πολλούς λόγους, για τον ίδιο αποτέλεσε την κύρια δύναμη σε μια αστυνομική ιστορία…

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Να ξεκινήσουμε κ. Μιχαηλίδη, λέγοντάς μας, πώς μια εικασία μπορεί να συσχετιστεί με τη συγκεκριμένη έμπνευσή σας και τη συγγραφή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος;

Ένα μαθηματικό θέμα μπορεί να … «χωθεί» , να διεισδύσει παντού ! Ένα ανοικτό μαθηματικό πρόβλημα, που είναι πάρα πολύ εύκολο να εξηγηθεί, (αυτό σημαίνει συνήθως ότι πάρα πολύ δύσκολο να λυθεί) προσφέρεται πάρα πολύ στο «χτίσιμο» μιας μυθοπλασία γύρω από αυτό. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την «Εικασία 3ν+1» που λέει … πάρα πολύ απλά, ότι πάρτε ένα αριθμό, εάν είναι ζυγός, διαιρέστε τον διά δύο και εάν μονός πολλαπλασιάστε τον επί τρία και προσθέστε ένα. Και στον αριθμό που θα βρείτε, κάντε την ίδια διαδικασία. Η εικασία λοιπόν, το ανοικτό πρόβλημα, είναι ότι όποιον αριθμό και εάν πάρετε, θα καταλήξει πάλι στο ένα! Ένα πρόβλημα που απασχολεί τους μαθηματικούς για πάρα πολλούς λόγους, για μένα αποτέλεσε την κύρια δύναμη σε μια αστυνομική ιστορία.
Χρειάζεται ωστόσο μαεστρία για να καταφέρετε να «μπλέξετε» τη δομή ενός μυθιστορήματος με τα μαθηματικά…
Ήταν ένα παιχνίδι που το έπαιζα από πολύ μικρός, και πολύ πριν να αρχίσω να γράφω , να παίρνω μαθηματικά προβλήματα και να χτίζω παραμύθια γύρω από αυτά. Αργότερα, όταν άρχισα να σπουδάζω, διαπίστωσα ότι πάρα πολλά μαθηματικά προβλήματα δεν χρειάζονταν εμένα… είχαν έτσι και αλλιώς ιστορίες γύρω από αυτά… Μονομαχίες, αυτοκτονίες και πάρα πολλά ακόμη πράγματα… Επομένως δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να κάνω και εγώ μερικά δικά μου, αντιθέτως ήταν και πολύ διασκεδαστικό.

Προφανώς είναι και πειρασμός τα μαθηματικά προβλήματα…

Τα μαθηματικά είναι το βασικό μου ενδιαφέρον, αλλά γίνομαι και λίγο παραμυθάς…

Απ΄ την άλλη, τι χάνουμε… να το πω έτσι, όσοι δεν ασχολούμαστε τόσο ενεργά με τα μαθηματικά;

Καταρχήν όσοι δεν ασχολούνται πολύ με τα μαθηματικά σε μεγάλο βαθμό δεν φταίνε οι ίδιοι, αλλά το σύστημα της εκπαίδευσης αρκετό κόσμο όχι μόνο στην Ελλάδα τον αποξενώνει απ΄ τα μαθηματικά. Χάνουν , αλλά μπορεί να τη βρίσκουν με πολλούς άλλους τρόπους, την περιπέτεια που έχει ένα μαθηματικό πρόβλημα. Είτε είναι άλυτο και λύνοντας το θα σε κάνει διάσημο, είτε είναι λυμένο από κάποιους άλλους, αλλά εσύ θα το παλέψεις σαν άλυτο και θα σε αφήσει με μια ικανοποίηση, όταν θα το έχεις λύσει…

Το αστυνομικό μυθιστόρημα στο μεταξύ, αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους… Τα προηγούμενα χρόνια, είναι αλήθεια ότι δεν το είχαμε σε μια καλή κλίμακα αναγνωστικά…

Όχι μόνο δεν το είχαμε σε μια καλή κλίμακα, αλλά υπήρχε και ένα ψευδορητό που έλεγε, ότι «η λογοτεχνία στα βιβλιοπωλεία, τα αστυνομικά στα περίπτερα». Αυτό πια έχει ξεπεραστεί, γιατί ο κόσμος συνειδητοποιεί, όσο μάλιστα εξελίσσεται και η αστυνομική λογοτεχνία, ότι το «αφήγημα μυστηρίου», το «αφήγημα παραβατικότητας», το crime, είναι στην ουσία το σύγχρονο κοινωνικό αφήγημα. Πέρασε δηλαδή η εποχή της Αγκάθα Κρίστι, που όλα γινόντουσαν μέσα σε ένα εξοχικό , αριστοκρατικό Βρετανικό σπίτι, και όλα κινούνταν γύρω απ΄τον γρίφο. Τώρα, το αστυνομικό αφήγημα, είναι ένα αφήγημα που περιδιαβαίνει τους δρόμους της κοινωνίας, και τους καλοστρωμένους, αλλά και τα ερημικά ύποπτα σοκάκια και βλέπει τους ανθρώπους να παλεύουν, να πονάνε να προσπαθούν σωθούν, να αγαπούν, να μισιούνται… Είναι με αυτή την έννοια, ένα κοινωνικό μυθιστόρημα. Ο αστυνομικός γρίφος, το αίνιγμα, είναι το πρόσχημα της αφήγησης, είναι η ρόδα που γυρνάει γύρω γύρω την αφήγηση. Αυτό που διαβάζει ο κόσμος και γι αυτό νομίζω το αγαπάει όλο και πιο πολύ, είναι οι αγωνίες του, οι προβληματισμοί του, είτε στο ψυχολογικό του επίπεδο, είτε στο κοινωνικό επίπεδο.

Η υπόθεση

«Τον φώναζαν Κριστιάνο. Πίστευαν ότι μια μέρα θα γινόταν μεγάλος ποδοσφαιριστής. Προπονητές, παράγοντες, αθλητικογράφοι ήταν όλοι σύμφωνοι. Τους διέψευσε. Αντί για το Μπερναμπέου και το Μαρακανά έμπλεξε στα κυκλώματα της νύχτας. Κι ένα βράδυ, έξω από ένα φτωχικό διαμέρισμα της Κυψέλης, βρέθηκε να κολυμπά μέσα στο ίδιο του το αίμα. Η υπόθεση έδειχνε απλή, σχεδόν προφανής. Όμως η Όλγα Πετροπούλου, του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής, δεν εμπιστευόταν τα προφανή. Στα μάτια της οι εμπλεκόμενοι, μια στρίπερ-μαθηματικός, ένας ναρκομανής, πρώην Γκόλντεν Μπόι, κι ένας γραφικός άστεγος με πλατιά μόρφωση, συνέθεταν έναν γρίφο πολύ πιο περίπλοκο απ’ όσο φαίνονταν να πιστεύουν όλοι οι άλλοι· έναν γρίφο που από την πρώτη στιγμή φάνταζε να διαπερνά τα ευάλωτα, διαβρωμένα στεγανά της λαμπερής καθωσπρέπει κοινωνίας και του σκοτεινού υποκόσμου· έναν γρίφο που άκουγε στο κωδικό όνομα «εικασία 3ν+1». Ή μήπως σήμαινε απλώς τρεις νεκροί κι ύστερα άλλος ένας…»

O Τεύκρος Μιχαηλίδης

O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στον χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα, μία συλλογή αστυνομικών διηγημάτων, τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης και δέκα διδακτικά βιβλία μαθηματικών. Επίσης, έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με πολλές ελληνικές εφημερίδες δημοσιεύοντας άρθρα και διηγήματα. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Το μυθιστόρημά του Αχμές, ο γιος του φεγγαριού έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κινηματογραφική ταινία «Έτερος εγώ», είναι βασισμένη στο διήγημά του «Περίπτωσις αυτοδικίας» και στηρίζεται στις ιδιότητες των φίλιων αριθμών. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 48 βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2012 παρουσίασε στην ΕΡΤ την εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» (26 επεισόδια) με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και εφήβους. Το 2006 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής + Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.