Τίνα Αλεξοπούλου: Ήθελα να γυρίσω βίντεο κλιπ στον Βόλο και το Πήλιο !

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια που πρωταγωνίστησε με το αφιέρωμα στην Μελίνα σε Γαλλία και Ελβετία, μιλά στο Volos Out

Η Τίνα Αλεξοπούλου είναι ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη. Δύσκολα κατατάσσεται σε ένα είδος. Έχει την ικανότητα να τραγουδάει σε οκτώ γλώσσες και σε εντελώς διαφορετικά στυλ τραγουδιού!

Από jazz, swing και latin στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά, πορτογαλικά, μέχρι αραβικά τραγούδια.

Ορισμένα μόνο στοιχεία του βιογραφικού της, αποδεικνύουν την πολυτάλαντη προσωπικότητά της… Παίζει πιάνο, γράφει στίχους και μουσική. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ παράλληλα τελείωσε και την Θεατρολογία στην Φιλοσοφική Αθηνών. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές, Master in Performing Arts στην Αγγλία. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, την Σοφία Βόσσου, τον Δάκη, την Μπέσυ Αργυράκη, ενώ παρουσίασε σε Γαλλία και Ελβετία το βραβευμένο αφιέρωμα για την Μελίνα Μερκούρη και έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ στον Λίβανο, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Ενδεικτικό του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της είναι το νέο της τραγούδι “Του έρωτα γραμμένο”, όπου οι επιρροές από το ελληνικό παραδοσιακό και πολυφωνικό τραγούδι αποκτούν ένα σύγχρονο πρόσωπο, μέσα από την εμπνευσμένη ενορχήστρωση που έκανε ο μουσικός και ενορχηστρωτής Θοδωρής Φορόζης και ο  ήχος του κλαρίνου και του φλάουτου που έπαιξε δεξιοτεχνικά ο Βασίλης Δεφίγγος. Αυτό το τραγούδι, αποτέλεσε και το ερέθισμα για την συνέντευξη που ακολουθεί…

 

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Ας ξεκινήσουμε καταρχήν, με το «Έρωτα γραμμένο» πως προέκυψε και πως εξηγείται και αυτός ο …ιδιαίτερος ήχος αλλά και στίχος;

Ασχολούμαι εδώ και χρόνια με το τραγούδι. Όμως έχω φτιάξει την μπάντα μου, η οποία κυρίως παίζει τζαζ, σουίνγκ και latin. Τραγουδώντας σε οκτώ γλώσσες, συνειδητοποίησα ότι τραγουδούσα πράγματα που… ανήκουν σε άλλους πολιτισμούς. Όπως τα αμερικανικά, ισπανικά, βραζιλιάνικα. Σκεφτόμουν όμως, ότι έχουμε τόσο μεγάλο πλούτο στη δική μας μουσική, ο οποίος συρρικνώνεται όλο και περισσότερο από τα καινούργια ξένα πρότυπα, στα οποία ισοπεδώνουν και το στίχο και τη μελωδία, οπότε σκέφτηκα, δεν γίνεται μόνο να γκρινιάζουμε.

Θέλουμε κάτι να αντιπροτείνουμε, αντίστοιχα και έτσι προέκυψε η ιδέα να κάνω μια μουσική, η οποία έχει ρίζες στην παράδοση. Αυθόρμητα λοιπόν, ενώ ο πρώτος στίχος, μου ήρθε καθώς περπατούσα στο δρόμο και έλεγα ότι είναι δύσκολη η καθημερινότητα.

Είναι μια … «μάχη» να βγεις, και να οδηγήσεις στους δρόμους της Αθήνας. Πρέπει να σε γεμίζει κάτι, να σου δίνει έμπνευση και λέω… «με έρωτα πάω στη μάχη και έτσι σιγά σιγά, χτίστηκε γύρω από αυτό το μοτίβο και μάλιστα ο σκοπός μου στην αρχή, ήταν να το γυρίσω βιντεοκλίπ στο Πήλιο. Γιατί σκεφτόμουνα τα πλατάνια τα οποία εγώ λατρεύω, τον Βόλο και το Πήλιο και έχω ένα πάρα πολύ καλό φίλο, ο οποίος είναι καταπληκτικός φωτογράφος και βιντεογράφος και μου λέει “έλα να το κάνουμε εδώ θα σε πάω στα καλύτερα μέρη”.

Δυστυχώς μετά με τον κορωνοϊό με διάφορες δουλειές που προέκυπταν, ποτέ δεν μπορούσαμε να συντονιστούμε, άλλα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, υπάρχει ότι κάποια στιγμή ήθελα σίγουρα να γυρίσω στον Βόλο και το Πήλιο, ένα βίντεο κλιπ.

 

-Άρα σας περιμένουμε για την πρώτη επόμενη επιλογή, γιατί όχι;

 

Βέβαια, θα χαρώ πάρα πολύ και έχω στεναχωρηθεί με όλη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και έχετε να αντιμετωπίσετε πολλά (σ.σ.εννοώντας την κατάσταση με τις πλημμύρες)

 

 – Πάντως μου άρεσε και το πόσο απλά, μπορεί να δοθεί η αφορμή, το ερέθισμα για ένα τραγούδι… Ξεκινάς ουσιαστικά απ΄ το πουθενά και όταν αυτό ολοκληρωθεί, ίσως να μην το πιστεύεις και εσύ τι έχεις δημιουργήσει…

 

Συμβαίνει συνέχεια… Όπως πριν πας να κοιμηθείς ή ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας.. Έχω σηκωθεί άπειρες φορές να γράψω ένα στίχο που μου έχει έρθει μέσα στη νύχτα. Η έμπνευση δεν ξέρεις ποτέ, πότε θα σου χτυπήσει την πόρτα, αλλά αυτή είναι η ομορφιά της. Από κει και πέρα χρειάζεται και πολλή δουλειά γιατί δεν φτάνει μόνο ένας στίχος, πρέπει να το ολοκληρώσεις, να μείνει στο συρτάρι, να βρεθούν τα χρήματα, να γίνει ενορχήστρωση, να γίνουν ηχογραφήσεις στο στούντιο, να βρεις το σκηνοθέτη, το χορογράφο. Είναι αλήθεια ότι είναι μεγάλη, είναι δημιουργική διαδικασία και πολύ ευχάριστη …

 

-Για να φτάσει κανείς στο αποτέλεσμα , η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι ίσως να μην αντιλαμβάνονται τι έχει προηγηθεί. Τι έχει γίνει… Εσείς που το βιώνετε, εσείς που το ζείτε, το καταλαβαίνετε περισσότερο… αλλά στο τέλος έρχεται και η ικανοποίηση, έτσι;

 

Η αμοιβή είναι το χειροκρότημα στα live, η αγάπη και τα κλικ που δείχνει κανείς ακούγοντας, τα σχόλια βέβαια των ακροατών…

 

– Φαντάζομαι ότι και άλλα πράγματα έχετε κατά νου, όπως με επόμενα τραγούδια;

 

-Ναι, αλλά με έχουν απορροφήσει τώρα οι πρόβες γιατί συμμετέχω, με ιδιαίτερη χαρά στην Ιλιάδα της Κάρμεν Ρουγγέρη, καθώς και το κομμάτι του θεάτρου, δεν το αφήνω. Δηλαδή το ένα συμπληρώνει το άλλο…

 

-Θυμάμαι ότι είχατε κάνει ένα πολύ ωραίο, βραβευμένο αφιέρωμα για την Μελίνα Μερκούρη με εμφανίσεις σε φεστιβάλ και σκηνές στο εξωτερικό αποσπώντας υπέροχα σχόλια. Αλήθεια δεν ήταν κάτι πολύ δύσκολο;

 

-Και δύσκολο και απαιτητικό, γιατί φτιάξαμε την παράσταση από το μηδέν. Προσπαθήσαμε να διηγηθούμε την ιστορία της με σεβασμό και αγάπη και αυτό αγκαλιάστηκε από τον κόσμο του εξωτερικού. Κάθε χρόνο είχαμε προτάσεις από ελληνικές κοινότητες και όχι μόνο. Ταξιδέψαμε Μασσαλία, Νάντη, Νίκαια, Παρίσι, όπου εκεί μάλιστα, είχα μείνει ένα μήνα εκεί για τις παραστάσεις και ετοιμαζόμασταν για μια ακόμα παράσταση, αλλά μας έκοψε ο κορονοϊός. Τώρα προσπαθούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα …

 

– Άρα θα συνεχιστεί δηλαδή το αφιέρωμα;

 

-Ναι, αυτό δεν σταματάει, να είμαστε καλά. Στην Ελλάδα το είχαμε παίξει πρόσφατα στην έναρξη της Ελληνικής Εβδομάδα Γαλλοφωνίας , ενώ παλαιότερα και ο Σπύρος Μερκούρης το είχε δει στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Τον επόμενο χρόνο έφυγε από τη ζωή , ωστόσο, όταν το είχε δει, μου είχε δώσει θερμά συγχαρητήρια.

 

– Πείτε μου τώρα κάτι, για το οποίο αναρωτιέμαι… Πόσο δύσκολο είναι να τραγουδά κάποιος όχι σε μία και σε δύο, αλλά σε οκτώ γλώσσες;

 

-Είναι αρκετά δύσκολο, γιατί θέλει μελέτη, ιδίως αν δεν ξέρεις τις γλώσσες. Εγώ μιλάω αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, αλλά τα αραβικά για παράδειγμα, ήτανε πάρα πολύ δύσκολα, έστω και να μάθεις ένα ρεφρέν και με την επανάληψη… Είχα και μια φίλη από την Αλεξάνδρεια και μιλούσαμε στο Skype και μου εξηγούσε την προφορά. Ωστόσο όλα θέλουν μελέτη…

 

Του Έρωτα Γραμμένο

Στίχοι- Μουσική- Ερμηνεία: Τίνα Αλεξοπούλου . Ενορχήστρωση: Θοδωρής Φορόζης. Κλαρίνο-Φλάουτο: Βασίλης Δεφίγγος. Κυκλοφορεί από την Fm Records. Ακούστε το στις πλατφόρμες μουσικής:  https://orcd.co/touerotagrammeno Το video σκηνοθέτησε ο Γιώργος Γιαννίμπας και η χορογραφία της Άννας Αθανασιάδη: https://youtu.be/S048UqMGmKs . Aκολουθήστε την Τίνα Αλεξοπούλου Facebook: https://www.facebook.com/TinaAlexopoulouOfficial , Instagram: https://instagram.com/tina_alexopoulou

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.