Βασιλική Καρακώστα: «Ο Βόλος είναι και θα είναι πάντα η αναφορά μου στην εφηβική μου ηλικία»

Όταν άκουσα στο τρέιλερ της σειράς «Το Προξενιό της Ιουλίας», να επαναλαμβάνουν οι ηθοποιοί τους στίχους που τραγουδούσα, ανατρίχιασα!

Ο Βόλος είναι και θα είναι πάντα η αναφορά της στην εφηβική της ηλικία, όπως αναφέρει στη σημερινή της συνέντευξη, η αγαπητή ερμηνεύτρια, με καταγωγή απ΄τον Βόλο, Βασιλική Καρακώστα, που δεν λησμονεί παράλληλα, να ευχηθεί στο «Volos Out», καλή επιτυχία, με τη σιγουριά, ότι το νέο περιοδικό, «θα δώσει μια νέα πνοή στην ενημέρωσή μας».

Όπως αναφέρει η ίδια, παρά το γεγονός, ότι ήθελε να δοκιμαστεί και δοκιμάστηκε βέβαια, σε διαφορετικά είδη μουσικής, φαίνεται πως η … αδυναμία της είναι η παραδοσιακή μουσική, η παράδοση γενικά άλλωστε όπως ισχυρίζεται, την ενώνει με την πατρίδα μας, και «κάποιες φορές δεν μπορώ να το εξηγήσω με λογική».

Σε ό, τι αφορά στις νέες συνεργασίες, έδειξε να απολαμβάνει πραγματικά το ντουέτο της με τον Πάνο Μουζουράκη, ενώ όπως και η ίδια αναφέρει, «από καιρό θέλαμε με τον Πάνο να βρούμε ένα τραγούδι για τους δυο μας και νομίζω ότι βρέθηκε το καλύτερο».

Η Βασιλική όμως, έδωσε παράλληλα τη φωνή της στην «Τρυγόνα», η οποία ακούγεται στην αγαπημένη πλέον σειρά «Το Προξενιό της Ιουλίας», αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα στους αναγνώστες μας, τα συναισθήματά της, απ΄την εμπειρία, τονίζοντας πως «όταν άκουσα στο τρέιλερ να επαναλαμβάνουν οι ηθοποιοί τους στίχους που τραγουδούσα, ανατρίχιασα!»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

 

Πέρασαν  αρκετά χρόνια, από τότε που άφησες τον Βόλο για να πας στην Αθήνα. Θα ΄ θελα να μου πεις καταρχήν τι θυμάσαι , αλλά και τι σου λείπει απ΄τον Βόλο εκείνης της εποχής…

Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας και να ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία σε αυτό το νέο περιοδικό, που θα δώσει μια νέα πνοή στην ενημέρωσή μας.

Ο Βόλος είναι και θα είναι πάντα η αναφορά μου στην εφηβική μου ηλικία. Οι συμμαθητές μου, τα στέκια μας, οι πρώτες συναυλίες, οι συνεργασίες στη μουσική με ανθρώπους που θαύμαζα και θαυμάζω, αλλά και η μοναδική ομορφιά της. Τώρα  οι παλιές μνήμες θα διαδεχθούν τις καινούργιες και πιστεύω πως θα είναι εξίσου όμορφες και δημιουργικές.

 

Είσαι απ΄τους καλλιτέχνες πάντως, που πριν ακόμη πας στην Αθήνα, είχες καταφέρει να κερδίσεις δασκάλους σου και κοινό, αλλά και να δοκιμαστείς σε διάφορα είδη μουσικής…

Νιώθω ευγνωμοσύνη, από την πρώτη στιγμή που άρχισα να τραγουδώ και να συστήνομαι,

γιατί πρέπει να σας πω, ότι από μικρή όπου πήγαινα έλεγα «γεια σας, τραγουδάω, να σας πω ένα τραγούδι;» παιδική αφέλεια ίσως, αλλά αυτός ήταν ο τρόπος μου να επικοινωνώ. Και αμέσως με αγκαλιάσανε και με βοηθήσανε όλοι όσους συνάντησα στον δρόμο μου, ίσως νιώθανε και την λαχτάρα που είχα. Περάσαμε τέλεια, με δυνατές στιγμές χαράς.  Και ήθελα να δοκιμαστώ σε διαφορετικά είδη, με ευχαριστούσε. Το έβρισκα καλό για εμένα!

 

Πέρα από τις σημαντικές συνεργασίες και προσωπικές δουλειές που έχεις κάνει, κατάλαβα ωστόσο, ότι το δημοτικό τραγούδι, έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά αλλά και στη δουλειά σου. Βλέποντας και το Vconcert νομίζω ότι καταλαβαίνει κανείς…   

Η δημοτική μουσική μ’ αρέσει, η παράδοση γενικά με ενώνει με την πατρίδα μας, κάποιες φορές δεν μπορώ να το εξηγήσω με λογική, ίσως γιατί είμαι ερωτευμένη με αυτό το άκουσμα και για αυτό αποφάσισα να παρουσιάσω την παράσταση «Ελληνική Κλασική Δημοτική Μουσική», να σας τα τραγουδήσω με τον δικό μου τρόπο.

 

Θεωρείς, ότι πρέπει το δημοτικό τραγούδι να έχει ξεχωριστή θέση στην κοινωνία και την καρδιά του καθενός μας;

Δεν νομίζω πως χρειάζεται το δημοτικό τραγούδι να έχει κάποια ξεχωριστή θέση, αρκεί οι άνθρωποι να θέλουν να το ακούσουν και εμείς είμαστε εδώ! Στην υπηρεσία του.

 

Έλεγα νωρίτερα ότι έχεις δοκιμαστεί πετυχημένα σε αρκετά είδη μουσικής. Νομίζω ότι με επιβεβαιώνει η τελευταία συνεργασία με τον Πάνο Μουζουράκη στο latin ντουέτο “Όνειρα,  Όνειρα, Ο”… Αν κρίνω και απ΄το όμορφο video clip, φάνηκε να απολαμβάνετε την ηχογράφηση και τη γενικότερη συνεργασία…

Το «Όνειρα, όνειρα Ο» είναι ένα τραγούδι που μου αρέσει πάρα πολύ, ρυθμικό και παιχνιδιάρικο.

Από καιρό θέλαμε με τον Πάνο να βρούμε ένα τραγούδι για τους δυο μας και νομίζω ότι βρέθηκε το καλύτερο που μπορούσαμε να προσφέρουμε αυτό τον καιρό. Και με αυτό τον τρόπο ζήσαμε τη φιλία και τη χημεία μας. Βγήκε αβίαστα και τον ευχαριστώ.

 

Έδωσες παράλληλα τη φωνή σου στην «Τρυγόνα», η οποία ακούγεται στην αγαπημένη πλέον σειρά «Το Προξενιό της Ιουλίας», πως θα χαρακτήριζες την εμπειρία;

Όντως η συμμετοχή μου στο σάουντρακ της ωραίας σειράς «Το Προξενιό της Ιουλίας», είναι κάτι που μου άρεσε, είναι διαφορετικά να ακούω τη φωνή μου να «ντύνει» δυνατές σκηνές μια ιστορίας με εικόνες. Όταν άκουσα στο τρέιλερ να επαναλαμβάνουν οι ηθοποιοί τους στίχους που τραγουδούσα, ανατρίχιασα!

 

Βασιλική σε ευχαριστούμε για τη συνομιλία, ό,τι καλύτερο σου ευχόμαστε…

Σε χαιρετώ από την Αθήνα που ζω τα τελευταία χρόνια  και να έχουμε καλή αντάμωση στα επόμενα!

 

 

Η  Βασιλική Καρακώστα, μέσα απ΄τα … μάτια μου

Γράφει ο Ηλίας Κουτσερής

Δεν είναι πολλά τα χρόνια που μας χωρίζουν, μεγαλύτερος ωστόσο εγώ, άρα είχα την ευκαιρία να την παρακολουθήσω δημοσιογραφικά στη δουλειά της, λίγο μετά τα πρώτα βήματά μου εγώ, αλλά και στα πρώτα της βήματα εκείνης, στο τραγούδι … Και από τότε, αυτή τη δεκαετία περίπου που πέρασε την εφηβεία της στον Βόλο, να την παρακολουθώ καλλιτεχνικά, δίπλα στους δασκάλους και δασκάλες της μουσικής, που είχαν διακρίνει το ταλέντο της, μέσα από ένα πλήθος παρουσιών της . Με την ίδια νιότη, την ίδια θέρμη, το ίδιο πείσμα και επιμονή, νιώθω ότι συνεχίζει άοκνα την προσπάθειά της, με οτιδήποτε θέλησε να καταπιαστεί. Είναι απ΄τους καλλιτέχνες, που πριν ακόμη πάει στην Αθήνα, είχε καταφέρει να κερδίσει δασκάλους και κοινό, αλλά και να δοκιμαστεί σε διάφορα είδη μουσικής…

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο μεγάλος Διονύσης Σαββόπουλος την έχει χαρακτηρίσει, «τέρας εργατικότητας στην πρόβα και με βαθιά ομαδική συνείδηση στο πάλκο, λάμπει ολοένα και περισσότερο τώρα πια στη σόλο καριέρα που επέλεξε για να συνεχίσει, γιατί διαθέτει την ομορφιά και το ήθος της ελληνικής παιδείας και τέχνης».

Δεν διστάζει να πειραματιστεί, να δοκιμαστεί, να «τσαλακωθεί» προς χάριν της μουσικής , δείχνοντας όμως πάντα τον απαραίτητο σεβασμό που θα πρέπει να επιδεικνύει, όποιος αναγνωρίζει τις ρίζες του. Δεν φοβάται, εκφράζεται και κερδίζει, πιστεύοντας στην γλώσσα της μουσικής που ενώνει τον κόσμο, ευρηματική και λάτρης της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης …

Δεν σταματά παράλληλα, να ανοίγει δρόμους, να πατά σε μονοπάτια που ξεφεύγουν απ΄τα στερεότυπα και να αποδίδει το ίδιο καλά , είτε τραγουδά έντεχνα, είτε ελαφρά, παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα λαϊκά, ακόμη και τζαζ και ροκ, βάζοντας τη δική της σφραγίδα και δίνοντας μια ξεχωριστή πνοή,  σε σημείο που να χαρακτηρίζονται οι ερμηνείες της, συγκλονιστικές.

Δίπλα σε παιδιά και φορείς, πάντα και όπως χρειάζεται να συνεισφέρει, δεν θα ξεχάσω, την άμεση ανταπόκρισή της, στο κάλεσμα συμμετοχής που της έκανα, στην πρώτη διοργάνωση του «Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» το 2016 στην πόλη μας , που συνεπήρε όλους όσοι βρέθηκαν στο κατάμεστο χώρο του πολιτιστικού κέντρου Ν. Ιωνίας , με την παρουσία και τον αυθορμητισμό της.  «Θησαυρούς και δύναμη», όπως λέει, η ίδια, κρύβει η ελληνική μουσική, αλλά το ίδιο θεωρώ, ότι κρύβει η Βασιλική.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμη και η προσέγγιση της ίδιας, πάνω σε αυτά που την αφορούν, όπως το βιογραφικό της… Αυτή είναι η Βασιλική Καρακώστα…

 

«Κατάγομαι από δυο χωριά και μια πόλη.

Βυζαντινοί εσπερινοί με τον παππού μου, παπά-Λάμπρο.

Δεύτερες φωνές στους ψαράδες και «τα δίχτυα τους»,

σε λαϊκούς και νησιώτικους μουσικούς δρόμους.

Τα πρώτα performing shows -συναυλίες μικρού μήκους-

σε αλλόγλωσσους, διακοπεύοντες ανθρώπους από την Αυστρία.

Γλύφα, Ευβοϊκός κόλπος.

Νερό.

 

Αργότερα στον κάμπο της Θεσσαλίας

συναντώ τη δημοτική μουσική,

κλαρίνα, νταούλια, ηπειρώτικα ντέφια.

Χνάρια προσφυγικά, εικόνες από στάχυα.

Ευξεινούπολη – Αλμυρού.

Γη.

 

Στην εφηβεία πια, στην πόλη του Βόλου,

μου αποκαλύπτεται η ακαδημαϊκή πλευρά της μουσικής.

Υποτροφία στο Δημοτικό Ωδείο Ν. Ιωνίας Βόλου.

Σπουδές και πρώτες συναυλίες με τη διάσημη ορχήστρα Εστουδιαντίνα.

Σμύρνη – Κωνσταντινούπολη.

Ρεμπέτικοι ήχοι στο κατώφλι.

Φωτιά».

 

Βιογραφικό

Από το 2001 έως σήμερα, ζει, εκπαιδεύεται και εργάζεται για τη μουσική, στην Αθήνα. Έχει

πραγματοποιήσει συναυλίες και ηχογραφήσεις, είτε μόνη της, είτε σε συνεργασίες. Ενδεικτικά

αναφέρονται: Προσωπικό άλμπουμ «Η Σβούρα και άλλες Ιστορίες» από την SONY BMG.

Συνεργασία με τον τραγουδοποιό Νίκο Πορτοκάλογλου.

«Αχαρνής του Αριστοφάνη» με τον Διονύση Σαββόπουλο, ζωντανή ηχογάφηση στο Ηρώδειο, με εμφανίσεις στη Βιέννη, αίθουσα Mozarteum και στη Διεθνή έκθεση στο Τόκυο. «Τρεις γενιές κλαρίνο» εμφάνιση με τον Πετρολούκα Χαλκιά στο Τerra Vibe Park. «100 κιθάρες» ζωντανή ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συναυλία με τίτλο «L’ Amour Viendra» στη Λυών της Γαλλίας. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει την «Ελληνική Κλασική Δημοτική Μουσική» που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της δημοτικής μουσικής και είναι η πρότασή της για το ελληνικό και διεθνές κοινό. (Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφων, Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών). «Τι να θυμηθώ» παραστάσεις με τον ερμηνευτή Γιώργο Νταλάρα. Πρωταγωνιστεί στο σύγχρονο μιούζικαλ του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή «Οι Στοιχειωμένοι» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει σχεδιάσει μουσική μέθοδο με τίτλο «V-ision in Prison» αποκλειστικά για σωφρονιστικά καταστήματα. «Η Νεράιδα των θρύλων και των παραδόσεων» παραστάσεις για τα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» και «Make a Wish».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.