Γιατί τα δεδομένα είναι ο μαύρος χρυσός του 21ου αιώνα

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Αν μέχρι χθες το ζητούμενο ήταν η διασύνδεση ενός μεγάλου αριθμού επιχειρησιακών υποδομών, σήμερα αναφερόμαστε ήδη στην ανάγκη διασύνδεσης ενός εντυπωσιακά μεγάλου, ουσιαστικά μη πεπερασμένου συνόλου συσκευών -όπως δισεκατομμύρια αισθητήρες- που απαρτίζουν το Internet of Things (IoT). Οι αμέτρητες αυτές συσκευές παράγουν έναν ασταμάτητα αυξανόμενο όγκο δεδομένων, τα οποία κινούνται μέσα από δίκτυα που δεν είναι κατάλληλα σχεδιασμένα.
AdTech Ad
Εξάλλου, όπως συχνά υπογραμμίζεται, πλέον δεν αρκεί απλά η εξασφάλιση της ομαλής ροής των δεδομένων. Απαιτείται στιγμιαία ανάλυση και εντοπισμός των πραγματικά χρήσιμων δεδομένων, τα οποία δίνουν προστιθέμενη αξία στην παροχή υπηρεσιών που θέλει ο εκάστοτε πελάτης, είτε πρόκειται για μια επιχείρηση, είτε για τον τελικό χρήστη-καταναλωτή. Η παροχή αυτών των νέων υπηρεσιών προκύπτει μέσα από την επεξεργασία των δεδομένων.
«Το ζητούμενο είναι η αμεσότητα στην επεξεργασία και αυτό οδηγεί την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των δικτύων. Δεν είναι ο σκοπός απλά να μεταφέρεις και να αποθηκεύεις τα δεδομένα, γιατί τότε καταλήγουμε στην περίπτωση των ψηφιακών χωματερών. Χωρίς την άμεση επιστροφή αποτελεσμάτων από την επεξεργασία τους περιορίζεται το ύψος της προστιθέμενης αξίας. Όποιες επιχειρήσεις το καταφέρουν θα έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, κατανοώντας στιγμιαία τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πελατών τους, είτε αναφερόμαστε στο φυσικό είτε στο ψηφιακό περιβάλλον», εξηγεί ο Νίκος Μποτίνης, διευθυντής πωλήσεων της Cisco σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.
Τονίζει πως σήμερα ο όγκος των παραγόμενων δεδομένων είναι τόσο μεγάλος που αναπόφευκτα προκύπτει η ανάγκη μιας πρωτογενούς ανάλυσης σε τοπικό επίπεδο, ώστε λιγότερα δεδομένα να προωθούνται προς επεξεργασία. Άρα, απαιτούνται υποδομές με επεξεργαστική ισχύ πιο κοντά στα σημεία παραγωγής των δεδομένων, αφού δεν είναι αποδοτικό ούτε αποτελεσματικό να προωθείς σε κεντρική επεξεργασία όλα τα δεδομένα που παράγουν τεράστιοι αριθμοί αισθητήρων μέσα σε μια πόλη. Χρειάζονται ενδιάμεσοι σταθμοί που θα φιλτράρουν τα δεδομένα, ώστε να μην φτάνουν σωρηδόν σε ένα κεντρικό data center. Οπότε, αναφερόμαστε σε μια διαφορετική αρχιτεκτονική δικτύου, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις, όπως αυτές προκύπτουν από την παραγωγή δεδομένων μεγάλου όγκου και την αναγκαιότητα παροχής πραγματικά χρήσιμων υπηρεσιών.
«Τα δεδομένα είναι ο μαύρος χρυσός του 21ου αιώνα, αρκεί να μπορούμε να τα αναλύσουμε σε πραγματικό χρόνο, ώστε να τα αξιοποιούμε και να τα μετατρέπουμε άμεσα σε πληροφορία», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.