Τα τέσσερα αγκάθια για τη ΔΕΗ

Να «τετραγωνίσει τον κύκλο» είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει για την πώληση της ΔΕΗ και προκειμένου να φτάσει αλώβητη στις διακοπές του Αυγούστου.

Κύρια ζητήματα, οι εσωκομματικές αντιδράσεις στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, οι ενστάσεις από πλευράς τρόικας, ηη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αντιδράσεις των εργαζομένων και κυρίως των συνδικαλιστών της επιχείρησης και οι ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους δύο άνδρες να βρίσκουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινή συνισταμένη, κυρίως στο ζήτημα της αντιμετώπισης των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, ειδικά αν οι τελευταίοι τραβήξουν το θέμα στα άκρα.

Συμφωνία υπήρξε και στις αντιδράσεις που παρατηρούνται σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών για το σπάσιμο και την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ, στη Δυτική Μακεδονία. Αντιδράσεις που σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος είναι υπερκομματικές και «θα αντιμετωπιστούν με κατανόηση», επιχειρώντας ταυτόχρονα στη συμφωνία να προβλεφθούν ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι οι όποιες εσωκομματικές ενστάσεις υπάρχουν θα καμφθούν από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ. Και κάπου εδώ «σταματούν τα εύκολα» ή «αρχίζουν τα δύσκολα» όπως παραδέχεται κυβερνητικός βουλευτής».

Σύμφωνα με πληροφορίες με τρεις από τους οκτώ όρους που θέτει το ΠΑΣΟΚ για την πώληση της επιχείρησης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την πλευρά των δανειστών.

Συγκεκριμένα η απαίτηση να ισχύσουν όλες οι συλλογικές συμβάσεις και όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζόμενων ενταχθούν στη «μικρή ΔΕΗ», η τιμή πώλησης να είναι η πραγματική και όχι η χρηματιστηριακή και τα χρήματα τα οποία θα καταβάλει ο επενδυτής κατά την πώληση του 30% να πάνε στη μεγάλη ΔΕΗ κι όχι στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται ότι δεν θα γίνουν δεκτά από την τρόικα.

Όσο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, εντός της Κυβέρνησης υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι «η σύμπλευση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον κ. Φωτόπουλο και τους πάλαι ποτέ συνδικαλιστές της ΔΕΗ, μόνο κακό κάνει στην Κουμουνδούρου».

Μια άλλη ομάδα κυβερνητικών στελεχών θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκλαμβάνει το θέμα της ΔΕΗ ως «γενική πρόβα για το μέτωπο που θέλει να δημιουργήσει ώστε να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» και όσο κι αν είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν πιθανή την προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο, ουδείς πρέπει να λησμονεί ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν ούτε να ακούν για εκλογές γνωρίζοντας ότι η επανεκλογή τους μόνο δεδομένη δεν θα πρέπει να θεωρείται.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.