1.000 βόμβες έσκασαν στη Νέα Αγχίαλο;

Αν ισχύουν τα δεδομένα που αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα

Σοβαρά στοιχεία για τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στη Νέα Αγχίαλο, όταν τον Ιούλιο η πυρκαγιά στην περιοχή μπήκε στην αεροπορική βάση των F-16, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Στοιχεία που, εφόσον επιβεβαιωθούν, δείχνουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ απέκρυψαν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πόσο μάλλον, αφού από τις εκρήξεις απειλήθηκε η ίδια η πόλη της Ν. Αγχιάλου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα «Δημοκρατία», στην πραγματικότητα στη Νέα Αγχίαλο «εξερράγησαν περίπου 1.000 «αποθηκευμένες» βόμβες» και όχι μόνο 40 (που και αυτό είναι σοβαρότατο, δεδομένου του τύπου των βομβών) που άφηναν να διαρρεύσει το ΥΠΑΜ και το ΓΕΕΘΑ.

Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμά της, η εφημερίδα, αφού επισημαίνει ότι «σε καμία περίπτωση τα πυρομαχικά Β’ Χορηγίας δεν είναι μειωμένης αξίας για την Πολεμική Αεροπορία», αναφέρει:

«Στις 27 Ιουλίου, λόγω διείσδυσης της πυρκαγιάς εντός του στρατοπέδου, προκλήθηκε η εκ συμπαθείας έκρηξη πυρομαχικών που ήταν αποθηκευμένα υπαίθρια σε κλίνες. Η πρακτική υπαίθριας αποθήκευσης πυρομαχικών αποτελεί τυποποιημένη διαδικασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ . Μάλιστα σειρά συμμαχικών εκδόσεων και εγχειριδίων καθορίζει τον τρόπο και τις λεπτομέρειες, όπως π.χ η νατοϊκή έκδοση ΑΑSΤΡ-1 (εγχειρίδιο νατοϊκών αρχών ασφαλείας για την αποθήκευση στρατιωτικών πυρομαχικών και εκρηκτικών).
Εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι, λόγω της πυρκαγιάς, προκλήθηκε η έκρηξη 40 βομβών γενικής χρήσης Μarκ 82 (Μκ 82) που ήταν αποθηκευμένες σε στοιβάδα στο ύπαιθρο.

Η ονομαστικού βάρους 500 λιβρών (227 κιλών) μη κατευθυνόμενη χαμηλής οπισθέλκουσας βόμβα γενικής χρήσης, Μκ 82, αποτελεί μέλος της οικογένειας βομβών, Μκ 80, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε επιχειρήσεις στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Η εκρηκτική της γόμωση ανέρχεται σε περίπου 89 κιλά εκρηκτικού Τritonal ή Η6 ή ΡΒΧΝ-109.
Οι βόμβες του τύπου αυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα ή ως πυροκεφαλή των κατευθυνόμενων βομβών λέιζερ CBU-12 Paveway II και του υβριδικής καθοδήγησης (αδρανειακής και παγκόσμιου συστήματος αναφοράς θέσης) CBU-38 JDΑΜ (Joint Direct Attack Munition: διακλαδικό πυρομαχικά άμεσης προσβολής). Και τα δύο όπλα διατίθενται στο οπλοστάσιο της ΠΑ.
Όμως, η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των σε υπαίθρια αποθήκευση βομβών, Μκ 82 , που εξερράγησαν ήταν πολύ μεγαλύτερος, σχεδόν τετραψήφιος.
Επίσης, εξερράγησαν τα εξής ομοίως σε υπαίθρια αποθήκευση:
Μικρός αριθμός βομβών γενικής χρήσης Μ117 ονομαστικού βάρους 750 λιβρών (340 κιλών) με εκρηκτική γόμωση 171 έως 183 κιλά Τritonal ή Μinol ανάλογα με την έκδοση.
Οι Μ117 που έχουν αντικατασταθεί από την οικογένεια βομβών γενικής χρήσης, Μκ 80, χρησιμοποιούνταν από μαχητικά αεροσκάφη Α-1 Skyraider, Α-4 Skyhawk, Β-57 Canberra, F-100 Super Sabre, F-4 Phantom Ρ-5 Freedom Fighter F-104 Starfighter, F-105 Thunderchief και F-111 Aardvark. Εξ αυτών δύο τύποι ( F-5 και F-104) έχουν υπηρετήσει στην ΠΑ και ένας (F- 4) συνεχίζει να υπηρετεί.
Mικρός αριθμός βομβών προκηρύξεων, πιθανά Μ129 , κενού βάρους 52 κιλών που με φορτίο (60.000 έως 80.000 προκηρύξεις) αυξάνεται στα 100 κιλά.
Πρόκειται για όπλο που η γενικευμένη χρήση του διαδικτύου και των εφαρμογών διακίνησης και ανταλλαγής πληροφοριών, (συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) κατέστησαν απαρχαιωμένο . Μικροποσότητες πυρομαχικών άλλων τύπων.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για “επιθεώρηση των ΗΠΑ στην Περιοχή Πυρομαχικών της 111 ΠΜ”, η οποία αφορούσε καταμέτρηση και έλεγχο των συνθηκών φύλαξης και αποθήκευσης των αμερικανικής προέλευσης όπλων και πυρομαχικών, που “δεν ολοκληρώθηκε για ποικίλους λόγους, μεταξύ των οποίων και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας”.
Τον δε Ιούνιο του 2023, δηλαδή περίπου ένα μήνα μετά την επιθεώρηση από τη Γενική Επιθεώρηση που είχε διεξάγει το ΓΕΑ, “το αμερικανικό Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC: Office for Defense Cooperation) ενημερώθηκε για την ετοιμότητα της 111 ΠΜ για τη διεξαγωγή της επιθεώρησης που είχε διακοπεί”. Ακολούθησε η τραγωδία…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.