Αχιλλοπούλειο: 250 διακομιδές το 2021 σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο επεισόδιο

Ο κ. Αντώνης Ντάτσιος, ο κ. Βασίλης Σαράκης και ο κ. Γιώργος Θεοτόκογλου
Πρόβλημα χρόνων θα λύσει το Αιμοδυναμικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου

Ραγδαία αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο τα καρδιακά επεισόδια ενώ μόνο το 2021 διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο των Τρικάλων ή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας 250 κάτοικοι της Μαγνησίας με οξύ στεφανιαίο πρόβλημα, προκειμένου να υποβληθούν σε στεφανιογραφία ή και τοποθέτηση στεντ. Το Νοσοκομείο Βόλου κάνει πλέον ένα βήμα μπροστά και σε λίγες ημέρες ξεκινά τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος, ενός τμήματος καρδιάς, που κυριολεκτικά θα σώσει ζωές, ενώ θα συνδράμει και στη συγκράτηση των δυνάμεων στο Αχιλλοπούλειο.

 

 

Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ βρέθηκε στον ανακαινισμένο χώρο του Νοσοκομείου Βόλου όπου στεγάζει πλέον το Αιμοδυναμικό Τμήμα και τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται οι απαραίτητες προσομοιώσεις και οι έλεγχοι ασφαλείας, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ο στεφανιογράφος.

Βασίλης Σαράκης: «Πλέον ασθενείς με οξεία περιστατικά θα αντιμετωπίζονται εδώ»

«Είμαστε σχεδόν στο τέλος, βρισκόμαστε στις λεπτομέρειες», είπε ο κ. Βασίλης Σαράκης, Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής,  για το Αιμοδυναμικό, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που έρχεται επιτέλους να επιλύσει αυτό το σημαντικό τμήμα.

«Η στεφανιαία νόσος είναι παγκοσμίως σε μεγάλο ποσοστό και όλο και αυξάνει. Αποτελεί  από τις κύριες αιτίες καρδιαγγειακού θανάτου και είναι επιβεβλημένη η άμεση αντιμετώπιση των ασθενών με οξεία στεφανιαία σύνδρομα. Ήμασταν αναγκασμένοι τους ασθενείς που έχουν ένα οξύ στεφανιαίο πρόβλημα να τους διακομίζουμε. Το 2021 έγιναν περίπου 250 διακομιδές στο Νοσοκομείο Τρικάλων και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ κάποιοι συμπολίτες πήγαν σε άλλα κέντρα», επεσήμανε ο κ. Σαράκης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε κάθε διακομιδή υπάρχει συνοδός γιατρός από το Νοσοκομείο Βόλου και η διακομιδή γίνεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που χρειάζονταν η μεταφορά ενός ασθενούς με οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, αμέσως αποδυναμώνονταν η Καρδιολογική κατά έναν γιατρό, ο οποίος συνόδευε τον ασθενή και το ΕΚΑΒ κατά μία κινητή μονάδα και φυσικά με το απαραίτητο προσωπικό.

Άμεση λύση στα οξεία αυτά ζητήματα θα δώσει το Αιμοδυναμικό Τμήμα, το οποίο σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία.

«Εκτός από στεφανιογραφία θα γίνεται αγγειοπλαστική,  είτε σε ένα οξύ περιστατικό, δηλαδή πρωτογενής αγγειοπλαστική, που σώζει τον ασθενή,  είτε σε πάσχοντες που έχουν πρόβλημα, έχουν συμπτώματα και πρέπει να λυθούν. Θα γίνεται επίσης και έλεγχος ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, για να εκτιμηθεί η κατάσταση της καρδιάς πριν από κάποια παρέμβαση», εξήγησε ο κ. Σαράκης για τις ιατρικές πράξεις που θα λαμβάνουν χώρα πλέον στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ αναφερόμενος στον χρόνο αντιμετώπισης των περιστατικών,  που όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε «αντίπαλος», υποστήριξε ότι «στα περισσότερα των περιστατικών ο χρόνος έχει τη σημασία του και σώζει ζωές.  Πλέον ασθενείς με οξεία περιστατικά θα αντιμετωπίζονται εδώ».

 

Εκτός όμως από την καθαυτή λειτουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος η Καρδιολογική Κλινική είναι έτοιμη για να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα. Ο κ. Σαράκης τόνισε ότι μετά από τις αγγειοπλαστικές, η νοσηλεία των ασθενών θα γίνεται στην Στεφανιαία Μονάδα, η οποία είναι πολύ έμπειρη στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, ενώ σε ετοιμότητα θα βρίσκεται και η Καρδιολογική Κλινική για τη νοσηλεία ασθενών, εάν αυτό χρειαστεί.

«Μεγάλες ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν και προσωπικά κ. Λιούπη που ήταν πάντα κοντά μας και στον κ. Ντάτσιο, ο οποίος είναι από δω και αυτός θα είναι καταρχήν εκείνος που θα ξεκινήσει το Αιμοδυναμικό και τον ευχαριστούμε. Χωρίς όμως τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει, γι’ αυτό και τους ευχαριστώ όλους», είπε ο Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, επισημαίνοντας πως ήδη ο καρδιολόγος της Κλινικής κ. Θεμιστοκλής Κυρλίδης εκπαιδεύεται στη Θεσσαλονίκη πάνω στη λειτουργία του στεφανιογράφου.

Όλα έτοιμα για την εκκίνηση λειτουργίας του στεφανιογράφου

Ντάτσιος Αντώνης: «Έχουμε δημιουργήσει μια «ομάδα καρδιάς»

Πριν από λίγες ημέρες ο επεμβατικός καρδιολόγος κ. Αντώνης Ντάτσιος από τα Κανάλια Μαγνησίας αποσπάστηκε στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο στεφανιογράφος δεν μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς εξειδικευμένο γιατρό και ο κ. Ντάτσιος είναι αυτός που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, φυσικά έχοντας στο πλάι του όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Καρδιολογικής Κλινικής.

Από τη στιγμή που υπάρχει ο επεμβατικός καρδιολόγος και έχει δοθεί η επιβεβλημένη αδειοδότηση από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, μπορούν να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις. Σημειώνεται δε, πως ήδη η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει φροντίσει για την προμήθεια όλων των απαραίτητων υλικών, ενώ τεχνικοί της εταιρείας του στεφανιογράφου μαζί με το ιατρικό προσωπικό προχωρούν αυτές τις ημέρες σε προσομοιώσεις και τεχνικούς ελέγχους ασφάλειας, έτσι ώστε άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία του Τμήματος.

«Σύντομα θα ξεκινήσουν να γίνονται στεφανιογραφίες και μπαλονάκια, αυτό που λέμε εμφύτευση στεντ,  σε ασθενείς που έχουν βουλωμένα αγγεία στην καρδιά και παθαίνουν κάποιο έμφραγμα. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο σε εμφραγματίες, που  έρχονται ως επείγοντα περιστατικά στο Νοσοκομείο, όσο και σε σταθερούς ασθενείς, που έρχονται προγραμματισμένα για στεφανιογραφία. Πάνω από 200 ασθενείς διακομίζονται τον χρόνο κι αυτοί πλέον θα αντιμετωπίζονται εδώ. Στην ουσία θα γίνει μια μεγάλη αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχει το Νοσοκομείο Βόλου. Όχι μόνο θα γλιτώνουμε τις διακομιδές, αλλά θα γίνεται και άμεση αντιμετώπιση του ασθενούς κερδίζοντας χρόνο», επεσήμανε ο κ. Ντάτσιος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε όμως στην «αλυσίδα» που συνδέει τη λειτουργία του Τμήματος. «Θα ήθελα να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται μια ομαδική δουλειά και όχι ενός. Έχω ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη ευθύνη που ήρθα στον τόπο μου και βρήκα ένα πάρα πολύ καλό κλίμα. Συνεργάζονται οι γιατροί που θα κάνουν τις στεφανιογραφίες, ο διευθυντής που έχει τον γενικό έλεγχο και τις κατευθυντήριες οδηγίες, ο Διοικητής που συντονίζει τα  όλα τμήματα για να βάλουν σε λειτουργία τον στεφανιογράφο. Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τον κ. Λιούπη για όλες τις ενέργειες που έκανε για να λάβει το Αιμοδυναμικό Τμήμα σάρκα και οστά», σημείωσε ο επεμβατικός καρδιολόγος.

Ο κ. Ντάτσιος επέμεινε στην ομαδικότητα και έκανε λόγο για μια «ομάδα καρδιάς» που συντονίζεται για να προσφέρει στους ασθενείς. «Με τον κ. Κυρλίδη, που είναι ο βασικός  εμφυτευτής βηματοδοτών θα συνεργαζόμαστε στον στεφανιογράφο, είναι όμως και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, που θα είναι στον στεφανιογράφο, στην κλινική, στην στεφανιαία μονάδα. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εκπαιδευτεί στο Πανεπιστημιακό, υπάρχουν οι χειριστές του μηχανήματος, οι τραυματιοφορείς, έχουμε φτιάξει μια πολύ σημαντική ομάδα, μια «ομάδα καρδιάς» και αυτό είναι το κλειδί για να πετύχει το εγχείρημα. Καθένας από το πόστο του πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά του για να έχουμε καλό αποτέλεσμα. Επίσης,  συνεργαζόμαστε με όλους τους γιατρούς της Καρδιολογικής που θα προετοιμάζουν τον ασθενή για τη στεφανιογραφία αλλά και μετά , γιατί χρειάζονται παρακολούθηση. Ο καθένας είναι ένας ξεχωριστός κρίκος στην αλυσίδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο στεφανιογράφος είναι υπερσύγχρονος  με εξαιρετικές δυνατότητες, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Ντάτσιος χρειάστηκε μεγάλος αγώνας για να γίνει η προετοιμασία. « Έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί με πολύ αυστηρές προδιαγραφές για να έρθουν τα καλύτερα υλικά που χρειαζόμαστε, κυρίως στα στεντ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα. Το Τμήμα Βιοϊατρικής και η τεχνική υπηρεσία βοήθησαν πάρα πολύ. Τώρα γίνονται οι τελικοί έλεγχοι ασφάλειας», συμπλήρωσε.

 

Γιώργος Θεοτόκογλου: «Είμαστε χαρούμενοι για τη λειτουργία του στεφανιογράφου, αν και καθυστέρησε δύο χρόνια»

Παρών στο νέο Τμήμα και ο προϊστάμενος νοσηλευτικής της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Γιώργος Θεοτόκογλου, μιας και σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του παίζει το εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Ο κ. Θεοτόκογλου έκανε  γνωστό ότι δύο νοσηλεύτριες του τμήματος εκπαιδεύτηκαν στο Πανεπιστημιακό, ενώ το Αιμοδυναμικό σαν δυναμικότητα θα πρέπει να λειτουργεί με τέσσερις νοσηλεύτριες. «Θα θέλαμε σε βάθος χρόνου άλλες δύο νοσηλεύτριες για να επανδρώσουν το εργαστήριο.  Σίγουρα αυτό το τμήμα έλειπε, γιατί κάνουμε 200 διακομιδές το χρόνο στα Τρίκαλα ή στη Λάρισα. Ήταν κάτι που το περιμέναμε, βέβαια καθυστέρησε γιατί η τοποθέτηση του μηχανήματος είναι εδώ και δύο χρόνια, όμως τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να λειτουργήσουμε», υποστήριξε ο κ. Θεοτόκογλου.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.