Αγρότες Μαγνησίας: Ο κόμπος έφτασε στο χτένι…

Στο Ριζόμυλο έγινε η συγκέντρωση και αγροτών του Πηλίου

Στο Ριζόμυλο για να ενωθούν με τα τρακτέρ που βρίσκονται συγκεντρωμένα εκεί από χθες, βρίσκονται οι αγρότες του Πηλίου, που χθες το πρωί, έκαναν συγκέντρωση στον περιφερειακό του Βόλου, στο πλαίσιο δράσεων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.
Τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα, παρέμεναν παραταγμένα δεξιά της παλιάς εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας, σε αναμονή των αποφάσεων που θα λάμβαναν οι αγρότες χθες στη Λάρισα.

Όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Θοδωρής Γεωργαδάκης πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, οι αγρότες θα αποφασίσουν μέχρι το μεσημέρι τι θα πράξουν στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο οι αγρότες ζητούν κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα εισόδημα στον αγρότη και τα προϊόντα θα είναι προσιτά στη λαϊκή κατανάλωση.
Επίσης ζητούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως οι εφοπλιστές, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της αναπροσαρμογής, επιδότηση των ζωοτροφών και τους κόστους στα μέσα και στα εφόδια, με κατάργηση του ΦΠΑ.

Ακόμη ζητούν εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι το τέλος του έτους, αλλαγή του κανονισμού, ώστε να γίνει δημόσιος φορέας και να αποζημιώνει στο 100% για όλους τους φυσικούς κινδύνους, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, λόγω των μέτρων που έφερε η πανδημία και το lockdown, αναπλήρωση του εισοδήματος λόγω της ακαρπίας στις ελαιοκαλλιέργειες και τα εσπεριδοειδή, που αν και έπληξε όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Τέλος, ζητούν ότι δεν αρκεί η ατομική ευθύνη και μόνο και ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία, με δημιουργία νέων ΜΕΘ, προσλήψεις προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών κλινών.

Ο κ. Γεωργαδάκης κάλεσε το λαό να είναι σε συμμαχία με τους αγρότες, γιατί το θέμα των αυξήσεων του κόστους παραγωγής και της ενέργειας του αφορά όλους, ενώ κάλεσε τους αγρότες που δεν βγήκαν ακόμη στους δρόμους να κάνουν τον αγώνα τους, για να ασκηθεί πίεση και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, γιατί μόνο αυτός ο δρόμος έχεις απομείνει.
«Ανησυχούμε για την επόμενη μέρα λόγω των αυξήσεων σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, αλλά και στα καύσιμα», δήλωσε ο κ. Ιωάννης Σέγας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «για να μπορέσουμε εμείς οι νέοι να μείνουμε στον τόπο μας και να παράγουμε χρειαζόμαστε την άμεση και ουσιαστική βοήθεια της πολιτείας, διαφορετικά την επόμενη χρονιά δεν μπορέσουμε να καλύψουμε ούτε τις βασικές μας υποχρεώσεις».

ΜΑΤ με φορητές κάμερες στον κόμβο Νίκαιας
Την αποστολή διμοιριών των ΜΑΤ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στη Λάρισα προκειμένου να παραταχθούν απέναντι στους αγρότες του κάμπου που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, αποφάσισε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στο πλαίσιο της απόφασης, 8 διμοιρίες από την Αθήνα και 4 διμοιρίες από τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στη Λάρισα, από το πρωί της Παρασκευής, όταν και οι αγρότες έχουν προγραμματίσει να παραταχθούν στον κόμβο της Νίκαιας, ώστε να αποτραπεί κάθε προσπάθεια αποκλεισμού της Εθνικής Οδού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.