Αλατόνερο στην Κάρλα καταστρέφει καλλιέργειες- Βιομηχανική δραστηριότητα η αιτία;

Τι είπε στο Ράδιο ΕΝΑ ο κ. Θοδωρής Αγραφιώτης αγρότης της περιοχής και γεωπόνος

«Έγκλημα» με περιβαλλοντικές διαστάσεις φαίνεται πως διαπράττεται στη λίμνη Κάρλα, αφήνοντας στην ανεργία δεκάδες αγρότες των παρακάρλιων χωριών και οδηγώντας σε ένα αβέβαιο μέλλον ακόμη και για το θέμα της υδροδότησης του Βόλου. Όπως αποκάλυψε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με ερώτησή του στην Βουλή το νερό που αρδεύει τα κτήματα γύρω από την Κάρλα είναι υψηλό σε περιεκτικότητα χλωριούχου νατρίου, γεγονός που καταστρέφει και τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τις καλλιέργειες. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο κ. Θοδωρής Αγραφιώτης, αγρότης της περιοχής και γεωπόνος έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για το περιβάλλον, ενώ τόνισε πως η κοινή λογική οδηγείται ότι αιτία είναι η βιομηχανική δραστηριότητα, που η Κάρλα γέμισε με …αλάτι.

« Έχουμε πέσει από τα σύννεφα μετά την επιβεβαίωση πως το νερό της λίμνης Κάρλας είναι ακατάλληλο , είναι αλατούχο», είπε ο κ. Αγραφιώτης τονίζοντας πως όλοι οι καλλιεργητές περιμέναν για πολλές δεκαετίες αυτό το μακρόπνοο έργο της Κάρλας, που στοίχισε πολλά και θα βοηθούσε στην άρδευση των καλλιεργειών, μιας και οι γεωτρήσεις στέρευαν, ενώ σε πολλές λόγω υπεράντλησης είχε εισέλθει αλμυρό νερό.
Η ύπαρξη αυξημένης ποσότητας χλωριούχου νατρίου, κοινώς αλάτι, όχι μόνο θορύβησε τους καλλιεργητές των χωραφιών αλλά τους κινητοποίησε να ψάξουν, γιατί χαλούν οι καλλιέργειές τους μόλις τις ποτίζουν.
Ο κ. Αγραφιώτης ανέφερε πως εδώ και δύο χρόνια οι αγρότες της περιοχής χρησιμοποιούν το νερό της Κάρλας για τις καλλιέργειές τους, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν κατά κύριο λόγο σιτάρι, κριθάρι που ήταν ξερικές, λίγα τριφύλλια και βαμβάκι.
«Αυτές οι καλλιέργειες έδειξαν μεγάλη ανθεκτικότητα και δεν έδειξαν κάποια σημάδια οπότε δεν φάνηκε το πρόβλημα. Όταν το χρησιμοποιήσαμε σε άλλες πιο ευαίσθητες καλλιέργειες, όπως λαχανικά και κρεμμύδια, πατάτες, φασόλια, ρεβίθια και στο σιτάρι με επιφανειακό πότισμα παρατηρήσαμε φαινόμενα τοξικότητας και ξήρανσης των φύλλων», είπε ο ίδιος.
Μάλιστα, περιέγραψε και τη δική του προσωπική περιπέτεια που του κόστιζε χρήμα, χρόνο, δεν έδωσε όμως τελικά λύση στο πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειές του να βρίσκονται στον… αέρα.
«Επειδή είχα πρόβλημα με τις γεωτρήσεις μου, επένδυσα ένα μεγάλο ποσό για να μπορέσω να φέρω το νερό της λίμνης , έκανα έξοδα δικά μου, έφερα αγωγό κοντά στα χωράφια κι άρχισα να ποτίζω τα φυτώρια. Με το που ποτίσαμε τα φυτώρια διαπιστώσαμε στο πρώτο πότισμα, κακή ανάπτυξη, ξηράνσεις και στη συνέχεια με το δεύτερο πότισμα άρχισαν τα φυτά να κιτρινίζουν και να ξεραίνονται εντελώς. Πανικοβλήθηκα γιατί δεν είχα κι άλλο τρόπο να τα ποτίσω. Κάναμε αναλύσεις, μετρήσαμε το νερό κι έδειξαν ότι το νερό είναι ακατάλληλο. Το διασταυρώσαμε και με άλλους παραγωγούς που είχαν κάνει αντίστοιχες αναλύσεις με τα ίδια αποτελέσματα, όπως τις ίδιες αναλύσεις και τα ίδια ποσοστά διαλυμένων αλάτων και συγκεκριμένα χλωριούχου νατρίου δείχνουν οι αναλύσεις του Φορέα Διαχείρισης , που κάνει αναλύσεις κάθε μήνα σε πέντε σημεία στην περιοχή. Από τα στοιχεία που μας δόθηκαν διαπιστώθηκε υψηλή αγωγιμότητα», ανέφερε ο κ. Αγραφιώτης, λέγοντας πως πια οι αγρότες δεν μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Η βιομηχανική δραστηριότητα η αιτία του προβλήματος;
Ο κ. Αγραφιώτης και ως γεωπόνος γνωρίζει την κατάσταση και με επιστημονικό υπόβαθρο και αναζητώντας την αιτία που η Κάρλα γέμισε …αλάτι, το οποίο διοχετεύεται στα χωράφια, ανέφερε πως η κοινή λογική δείχνει τη βιομηχανική δραστηριότητα από τη Λάρισα μέχρι την Κάρλα γι’ αυτή την κατάσταση. Αυτό όμως πρέπει να διερευνηθεί από τους αρμοδίους άμεσα και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε να σωθεί η Κάρλα και όλο αυτό το περιβαλλοντικό οικοδόμημα που χτίζεται.
Όπως εξήγησε ο κ. Αγραφιώτης «Το ποσό αγωγιμότητας δεν οφείλεται σε άλλο διαλυμένο στοιχείο. Ουσιαστικά είναι χλωριούχο νάτριο, που είναι κοινό μαγειρικό αλάτι. Αλάτι χρησιμοποιούν πολλές βιομηχανίες μεταξύ Λάρισας και Κάρλας, υπάρχουν κονσερβοποιίες ελαιών, τυροκομεία κτλ. Η κοινή λογική , χωρίς όμως να είμαι σίγουρος, λέει ότι τίθεται θέμα μόλυνσης και χρήσης χλωριούχου νατρίου από τις βιομηχανίες και ίσως υπάρχει κι άλλη βιομηχανική ρύπανση, από τη στιγμή που οι βιολογικοί των εργοστασίων μπαίνουν στα κανάλια αποστράγγισης με τελικό αποδέκτη στην Κάρλα. Υποτίθεται ότι το νερό καθαρίζεται, αλλά διαλυτά άλατα δεν διαλύονται με τον βιολογικό. Το νερό φαίνεται καθαρό μεν, αλλά με όλα τα βαρέα μέταλλα μέσα».
Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αγρότες ενημέρωσαν τον Φορέα Διαχείρισης για την κατάσταση αλλά και τους τοπικούς συμβούλους, όπως και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, που αν και αναρμόδιος να χειριστεί το ζήτημα εξέφρασε τη στήριξή του σε ότι κι αν χρειαστεί.
Σύμφωνα με τον κ. Αγραφιώτη θα πρέπει άμεσα οι φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλία έτσι ώστε να συσταθεί επιστημονική ομάδα για να ιχνηλατήσει και να τεκμηριώσει το πρόβλημα και από που ξεκινά αυτό κι έπειτα να αναλάβει δράση η Περιφέρεια και να σταματήσει ενδεχόμενη ρύπανση από τις βιομηχανίες.
Ο κ. Αγραφιώτης δήλωσε ότι βρίσκεται ο ίδιος αλλά και πολλοί αγρότες σε απόγνωση, ενόψει της νέας καλλιεργητική σεζόν και έβαζε στην εξίσωση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και το θέμα της υδροδότησης του Βόλου καθώς η ΔΕΥΑΜΒ έχει ήδη 30 γεωτρήσεις στην περιοχή. Επεσήμανε πως εν καιρώ κι αν συνεχιστεί η κατάσταση το νερό με το αλάτι να περάσει και στον υδροφόρο ορίζοντα και οι γεωτρήσεις υδροδότησης θα φέρνουν αλατόνερο, αντί για καθαρό νερό.
Το ζήτημα χαρακτηρίζεται ως επείγουσας σημασίας από τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι ζητούν την άμεση επέμβαση των αρμοδίων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.